Ugrás a tartalomhoz

Hét film a Bibliáról húsvétra, nem csak hívőknek

Húsvétkor Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezik a keresztény világ. Szerencsére számos film foglalkozik a témával, legyen szó drámáról vagy épp dokumentumfilmről. Hívőknek és nem hívőknek érdemes egyaránt elmélyülnie a témában. 

Ismertem Jézust – a másik nézőpont 

Itt van rögtön az Ismertem Jézust című film, mely egy-egy bibliai szereplő nézőpontjából meséli el a jól ismert történeteket. A dokudrámában neves szakértők véleményeit ismerhetjük meg, miközben a színészekkel felvett jelenetek a Trónok harcán felnőtt nemzedék tagjait szólítják meg látványvilágukkal. Mi késztette Jézus legjobb barátját, hogy ellene forduljon? Az Újszövetség egyik nagy rejtélye ez, amelyre nehéz válaszokat találni.

Názáreti Jézus (1977) – a klasszikus

Zefirrelli 1977-es filmje kikerülhetetlen darabja a Jézus életét elmesélő történeteknek, főleg ha olyan színészek játszanak benne, mint  Laurence Olivier, Claudia Cardinale, Christopher Plummer,  vagy éppen. Ian McShane. Ha egy klasszikust keres, ez a film tökéletes lesz.

Jézus Krisztus szupersztár (1973) – a fülbemászó 

A musicaleket sokan nem szeretik, ám az 1973-ban készült Jézus Krisztus szupersztár világsikerré vált pillanatok alatt. Tim Rice és Andrew Lloyd Webber azonos című rockoperájának adaptációja Jézus életének végét meséli el, de nem rá, hanem Júdásra fókuszálva.

Biblia: elhallgatott történetek – a kételkedőknek 

Az ún. apokrif iratok, melyeket ugyan szent iratként tartanak nyilván, de nem kerültek be sem az Ó-, sem az Újszövetségbe, vagy csak kisegyházakban. Ezek történetét meséli el ez a dokumentumfilm, megtalálásuknak körülményeivel színesítve a történetet.

Rejtett kód a Bibliában – a titkos üzenetet keresőknek 

A Bibliát évszázadok óta kutatják, jó példa erre, hogy Isaac Newton úgy vélte, Salamon templomának méretei olyan összefüggéseket rejtenek, amelyekből ki lehet következtetni a Föld méreteit, Dániel könyvéből pedig levezette, hogy az apokalipszis 2060-ban várható. Egy XIV. századi ibériai hittudós, Bachya ben Asher arra „jött rá”, hogy a Tóra minden 42. betűjét kiolvasva és némi kabbalisztikus számmisztikával bűvészkedve megkapjuk a holdhónap pontos hosszát. Akit érdekelnek a rejtélyek, nézze meg ezt a dokumentumfilmet.

Passió – a mélységet keresőknek 

Amikor 2004-ben bemutatták Mel Gibson rendezésében a Passiót, sokakat felkavart Jézus szenvedése. A film ugyanis a Názáreti utolsó 12 óráját meséli el. A Gecsemáné-kertben elfogott Jézust Jeruzsálembe viszik, majd elítélik. A Golgotán végig cipelt kereszt, a megfeszítés és Jézus halála drámai, nehezen emészthető, nagyon megérintő történet, hívők és ateisták számára egyaránt.

Egyiptom hercege – a rajzfilmek szerelmeseinek 

A rabszolgának született, de vezérré vált Mózes történetet meséli el az Egyiptom hercege, melyben a hit, a remény és a szabadság jelenik meg. Az 1998-ban készült film a DreamWorks első egész estés animációs filmje, melyhez olyan nevek adták a hangjukat, mint Val Kilmer, Ralph Fiennes, Sandra Bullock és Jeff Goldblum. Gyerekeknek is bátran ajánlható.

Fotó: Ismertem Jézust (Jesus: His Life) sorozatból

További cikkeink a témában