Ugrás a tartalomhoz

Hallgatott mint a sír, brutális véget ért – Nepomuki Szent János ünnepe május 13-án

 

Nepomuki Szent János ünnepét 2022. május 13-án, pénteken délután 3 órától tartja Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata. A programot a szentendrei szlovákokkal közösen rendezzük. Most még csak szerény formában elevenítjük fel e nagy múltú szentendrei ünnepet. A múlt évihez hasonlóan 15 órától emlékezést tartunk a Temető utcai Nepomuki Szent János szobornál, majd ezt követően a Riverside pontonon folytatódik az ünneplés, ahol a Vigad Együttes alkalmi triója játékára, a vízbefúltakra emlékezve, koszorút dobunk a Duna vízébe.

Nepomuki Szent Jánost mint a gyónási titok mártírját tartja számon a katolikus keresztény világ. Azért vették el az életét 1393-ban, mert IV. Vencel cseh király parancsára sem volt hajlandó megszegni a gyónási titoktartást, és ezért a feldühödött uralkodó előbb börtönbe vetette, majd megkínoztatta és végül a Moldva folyóba dobatta. Legendája szerint holtteste felett apró fények jelentek meg a vízben. Nepomuki kultusza a 17. században jelent meg, és 1729-ben avatták szentté. Az ügyvédek, tengerészek, tutajosok, molnárok, gyóntatók és hidak védőszentje, a katolikusok számára a titoktartás, a bátorság és a megbízhatóság szimbóluma.

Ünnepnapja jelentős városi ünnep volt régen Szentendrén. Évfordulóján a vízimolnárok és halászok szervezésében a Pap-sziget alsó végétől, ahol a középkortól mindig legalább két vízimalom őrölt a Dunán csónakos felvonulást tartottak a Postás strandig (a Bolgárok szigettyéig). A védőszent szobrával a hajóikban, virágokkal feldíszített ünnepi fáklyás csónakjaikon ereszkedtek a folyón lefelé az ünneplők, közben kátrányba mártott kis égő szalmakoszorúkat raktak a Duna vizére. Megérkezve a Postásra, énekkel, zenével, tánccal nagy festát (népünnepet) tartottak. Ilyenkor az ünnepi alkalomra való tekintettel nagy üstökben (bronzinokban) szentendrei halászlét főztek, melynek különlegeségét és egyediséget egyes emlékezők szerint a Duna víz mellett az adta, hogy az ünnep reggelén fogott márnából főzték. Az utolsó, a háború előtti ilyen Nepomuki ünnep szervezője Gruber Ferenc molnár volt, akinek a Bükkösön volt a malma.

Benkovits György
Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata

Címlapkép: Bellai László 

További cikkeink a témában