Ugrás a tartalomhoz

Gyorshajtás és útfelújítás

Az október 8-án tartott pismányi utcafórumon Verseghi-Nagy Miklós polgármester és a körzet képviselője, Gyürk Dorottya alpolgármester válaszolt a lakók kérdéseire. A kétórás, nagy érdeklődésre számot tartó fórumnak a sötétedés vetett véget.

 

Kérdések…

A fórumnak a közlekedés, az utak és járdák állapota volt a központi témája. Mindenki egyetértett azzal, hogy a közlekedési kultúrán még van mit javítani, ugyanis nagyon gyakori a gyorshajtás a szűk, kanyargós és meredek utakon, ahol sok helyen járda sincsen. A lakók kérték a sebességkorlátozás megoldását rendőri ellenőrzéssel vagy fekvőrendőrök kihelyezésével, korlátozó táblákkal.

Több utca (Szüret, Meggyfa, Lejtő) lakói is jelezték, hogy az aszfaltot a nagy teherautók teszik tönkre. Sok helyen nehezítik a közlekedést az amúgy is keskeny utakon a kerítés mellé ültetett növények. Az egyik lakó elmondta, hogy van olyan település, ahol mindenki fizet évi ötezer Ft-ot, ebből tartja rendben az önkormányzat a közterületet – szerinte ezt kellene nálunk is bevezetni.

Kérték több utca aszfaltozását, karbantartását és szélesítését, illetve a közvilágítás bővítését is, a hegy felső részén erre a vaddisznók miatt is szükség lenne, ugyanis egyre bátrabban jelennek meg az utakon. Kérték a lámpák ki- és bekapcsolásának módosítását is.

Felhívták a figyelmet, hogy az új építkezéseknél teljesen letarolják a telkeket, így drasztikusan csökken mindenhol a zöldfelület.

A tömegközlekedés is szóba került: ritkán, kétóránként járnak a buszok, hétvégén este 7-kor az utolsó, ezért kérték, hogy legalább a fesztiválok idején legyen későbbi járat is. A szűk kanyarokban nem fér el egymás mellett busz és autó, erre megoldás lehetne kisebb buszok beállítása, illetve útszűkületet jelző táblák kihelyezése.

…és válaszok

A gyorshajtással kapcsolatban Verseghi-Nagy Miklós elmondta., hogy jelzi a rendőrkapitánynak az igényt, a Szentlászlói és a Sztaravodai úton is már az ő kérésére mértek. Hozzátette, hogy folyamatban van a súlykorlátozás bevezetése az egész városban, ami azt jelenti, hogy 12 tonnánál nehezebb járművek csak egyedi engedéllyel, térítés ellenében hajthatnak be, az így összegyűlt összeget pedig karbantartásra fordítják. November 1-jétől új vezetője lesz a közterület-felügyeletnek, valamint több munkatárssal dolgoznak, így nagyobb hatékonysággal tudnak majd ellenőrizni. Gyürk Dorottya hozzátette, hogy ha konkrét jelzést kap a képviselő vagy az ügyfélszolgálat, akkor nagyon gyorsan és hatékonyan lehet intézkedni.

A járdák rendbetartására, a növényzet visszavágása érdekében hatósági csoportot hoztak létre nemrégiben, s a tapasztalatok pozitívak: már az első felszólítás sikeres szokott lenni. A közvilágítással kapcsolatban elhangzott, hogy már novemberben átállnak a fényérzékelős módszerre az egész városban.

A polgármester ezen a fórumon is javasolta a lakóknak az 1+1 pályázatban való részvételt, aminek előnye még az is, hogy ők maguk dönthetik el a műszaki tartalmat az ár ismeretében. Mint mondta, az útépítés érdekében mindent megtesznek, amit csak tudnak, nem a jószándékon múlik, hanem a forrásokon. Dr. Weszner Judit irodavezető elmondta, hogy a Vörösgyűrű sétány felújítása jelenleg engedélyeztetés alatt van, jövőre megépülhet, ha lesz rá forrás.

 

További cikkeink a témában