Ugrás a tartalomhoz

Programajánló

Gazdag programmal búcsúzik a szentendrei nyár

Augusztus 22-28-ig

Igazán gazdag programmal búcsúzik a szentendrei nyár. Az iskola kezdete előtti utolsó héten rengeteg esemény közül választhatunk, a hét végén rendezik meg a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivált, amelynek kínálatában egyaránt találunk majd könnyed, és igazán tartalmas, kulturális programokat is.

Hárman a padon

Nagyszerű színészekkel találkozhatnak, Gálvölgyi Jánossal, Benedek Miklóssal, Egri Mártával, ha ellátogatnak a Teátrum előadására a héten. A darab felütése egyszerű, három idős ember rendre összefut a parkban, beszélgetnek, lassan barátok lesznek, megismerik egymást, és ez fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága. A céltalanság szürkesége alól pedig kibomlik az életszeretet, az egymásba kapaszkodás, az örök szövetségeskeresés szívmelengető, ezerszínű, derűs palettája. Ebből a megtalált biztonságból pedig új vágy születik és új kaland!

Helyszín, Szentendre, Városháza udvara, Fő tér

Időpont: augusztus 25-én 26-án 20 óra

Esőhelyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár – színházterem (Pátriarka u. 7.)

Orlai Produkció – Fotó: Takács Attila

Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal Vas Istvánról

Vas István költő életművének bemutatására a Ferenczy Múzeum egész kiállítást szentelt. Most még közelebb kerülhetnek a költőhöz és az emberhez, ha ellátogatnak a róla szóló beszélgetésre. Nyáry Krisztián mindent tud és mindent kiderít a közelmúlt íróinak, költőinek az életéről, szerelmeiről, barátságairól. Vas István pedig több szálon is kötődik Szentendréhez, harmadik felesége Szántó Piroska ugyanis, szentendrei festő, grafikus volt, közös, Hold utcai nyaralójuk pedig az irodalmi élet egyik fontos színterévé vált.

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

Időpont: 2022. augusztus 27. 18h

Csigó László fotóművész – Vas István fényképe a Szép Versek című antológiában Kötet címe: Szép versek 1976 Kötet megjelenési éve: 1977 A kép köteten belüli sorszáma: 79

  BRANKA saját gyűjtésű szerb népdalai

A koncert Branka első szólólemezét mutatja be, dalaihoz a szülőfalujában, Szigetcsépen  gyűjtött szerb népzenei anyagot használta fel. Mindez Branka személyes szűrőjén keresztül hangzik el beleépítve saját zenei tapasztalatait és élményeit. A feldolgozások mellett felcsendülnek az eredeti dallamok is bepillantást engedve a művek születésébe. “Némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam. Éveken át dédelgettem ezt a számomra kedves hanganyagot. Hagytam, hogy visszhangozzon és formálódjon bennem. Ezek a dalok lenyomatként őrzik a múltat és a falu népének lelki világát, érzéseit, élményeit, és bízom benne, hogy e lemez által tovább közvetíthetik azokat az igazságokat, melyeket örökérvényűvé edzett az idő.”

Helyszín: Szerb Egyházi Múzeum udvara Szentendre, Fő tér 6., bejárat a Görög utca felől

Időpont: 2022.augusztus.27. 19h

  Sárik Péter Trió és Falusi Mariann

A koncerten  olyan dalokat hallhatunk, amelyeket a csapat az elmúlt évtizedek legismertebb hazai slágereiből válogatott és írt át a saját stílusára. A Trióhoz most Falusi Mariann csatlakozott, akit senkinek nem kell bemutatni. Minden stílusban otthonosan mozog, legyen az klasszikus zene, jazz, musical vagy pop. Falusi Mariann és Sárik Péter 2009 óta játszanak együtt. Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel. Mostani koncertjük ingyenes!

Helyszín: Dunakorzó nagyszínpad
Esőhelyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterem

Időpont: 2022. augusztus 27. 19h

Szia, Életem

Elsőként mutatják be a moziszínházban a fantasy elemekkel dúsított magyar vígjátékot, amely egy ihlethiányos író (Thúróczy Szabolcs) és sosem látott kisfiának nem várt találkozásáról szól. Az apa nehezen viseli a hirtelen nyakába szakadó felelősséget, az út, amíg igazán apává válik, nem is olyan könnyű. De a gyerekek sok mindent kibírnak, még minket is, különösen, ha olyan élénk a fantáziájuk, mint a filmbeli kisgyermeknek.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: 2022. augusztus 25.17.30h

Müller Péter Sziámi And Friends  

Müller Péter Sziámi és barátai a legjobb URH dalokkal lép fel. Egy zenekar, amelyiknek lassan negyven éves múltja és megkérdőjelezhetetlenül érvényes jelene van. A Sziámi And Friends a hazai rockzene és alternatív rockzene megkerülhetetlen formációja.
Tiltott és tűrt dalok 1980-tól napjainkig, URH, Kontroll Csoport és Sziámi. Az Apokalipszis, a Vigyetek el!, a Besúgók és provokátorok, a Kicsi kicsiszolt kő, a Testből testbe vagy a Világegyetemista a jelenkorban is ugyanolyan érvényesen szól, mint születésekor.

Helyszín: Dömörkapu, Rengeteg

időpont: 2022. augusztus 28. 21h

Jótékonysági főzőverseny a Postáson

Finom, szabad tűzön készített ételeket kóstolhatnak, ha ellátogatnak szombaton a Postás strandra, és egyúttal támogathatják is a szentendrei a Vasárnapi Merőkanál Egyesületet. Az egyesület önkéntesei rászorulóknak visznek ételeket minden vasárnap a városban immár hét éve. A szentendrei Civil Kotta Egyesület által szervezett eseményen lesznek szórakoztató feladatok, apró ajándékok és persze, egyedi, különleges ételek is.

Helyszín: Postás strand

Időpont: 2022.08.27 14-19 óráig

Címlapkép: Gyertyaúsztatás -2022 Fotó: Deim Balázs 

-RL-

További cikkeink a témában