Ugrás a tartalomhoz

Föld-napi programajánló

A héten a Föld Napja alkalmából rendhagyó programajánlóval készültünk. A rendezvények, vásárok és túrák közös mozgatórugója, hogy a Föld értékeire és a természetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet. Ezen a hétvégén mindenki megtalálhatja a hozzáillő eseményt: a tapasztalt természetjárók szintúgy, mint a növény- és állatkedvelő családosok.

Pénteken 18:00 órakor kiállítás nyílik a P’Art Moziban Reziliancia címmel. A Szentendre és Vidéke grafikusai bemutatják a Föld napjára készített alkotásaikat. Van-e kiút az ökológiai- és klímaválságból? A kiállító művészek ezt a kérdést járják körbe az ökológiai- és klímaválságban érintett legfontosabb témák illusztrálásával, úgymint: ivóvíz, energia, biodiverzitás, élelem, hulladék, mobilitás, túlfogyasztás, széndioxid-kibocsátás, a talaj szerepe és így tovább…

Reziliencia: kiállítás a P’Art Moziban

A szombati piac (Bükköspart 32.) szervezői lokális reggelire hívják a vásárlókat és érdeklődőket 7:00 és 13:00 óra között. A jó hangulatú beszélgetésen túl a résztvevők faültetésben és szemétszedésben segédkezhetnek. Ugyanaznap a megunt szobanövények a Barlangban cserélhetnek gazdát (Dunakorzó 18.) 10:00 és 16:00 óra között az idei Növénybörze keretében. Lehetőség van asztalt foglalni a kalmanovits.balazs@szentendre.hu címen, az asztal bérleti díja 2000Ft/db. Szintén aznap 9:00 órától Jótékonysági Bazár nyílik a Baptista Imaház épületében, ahol a kihelyezett tárgyakat adományokért cserébe vihetik haza a látogatók.

A Kacsakőnél vasárnap 10:00 órától az Árvácska Menhely csapatának két- és négylábú tagjaival együtt ünnepelhetik a Föld Napját az állatbarátok. Lesz kutyaszépségverseny, kutyashow, kutyatánc és engedelmességi bemutató. Részletes program a Kacsakő Facebook-oldalán!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazi csemegéket tartogat a természetbarátok számára: a növények, állatok, vagy éppen a geológia iránt érdeklődők is megtalálhatják a hozzájuk illő eseményt. Az első kirándulás április 23. szombaton 9:00 órai indulással a Tápió-vidék löszvölgyeibe vezet, ahol a domboldalak tavaszi virágaiban gyönyörködhetnek a résztvevők. A Duna-Ipoly Nemzeti Parknak a Tápió-vidék védett területein több olyan beruházást sikerült megvalósítania, melyek a vizes élőhelyek természeti állapotának javítását szolgálják.  A rendszeresen kiszáradó mocsarakban vízpótlást szolgáló műszaki létesítményeket hoztak létre, s ezek által a jövőben mindig megmarad víz a területen.  A látogatók az újjáéledt mocsár- és láprétek nyüzsgő tavaszi életét is megfigyelhetik a fokozottan védett vízi madaraktól az unkák különleges nászi énekéig.  Javasolt lábbeli: gumicsizma vagy vízálló bakancs. Indulás Káváról.

Szent György-napi kihajtás

Szintén szombaton 9:00-től Szent György-napi kihajtáson és kecskesimogatáson vehetnek részt az állatbarátok Dinnyésen. Rackák, kecskék, magyar szürkemarhák hagyományos kihajtása a tanösvény-menti legelőre: a résztvevők megismerkednek a jószágtartás előnyeivel. Megtudhatják, hogy milyen kapcsolat van a jószág és a gyógynövények között. Közeli ismeretséget lehet kötni néhány háziállattal (simogatás, kecskefejés, rackanyírás). Visszaúton gyógynövényekkel ismerkedhetnek. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Ugyanaznap 10:30-tól a Sashegyen gyülekezhetnek a természetjárók egy Föld-napi sétára. A tanösvényen végigsétálva megismerhetik a Föld múltjából itt maradt különleges fajokat, és a fennmaradásukat veszélyeztető tényezőket is. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges!

Túra a Sas-hegyen

Április 24. vasárnap 6:00 órától a korán kelők reggeli túzokleső túrán vehetnek részt Apajpusztán. A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testű röpképes madara. A túra során a csapat saját gépkocsikkal a madarak tartózkodási helyétől függően jár be megfigyelési pontokat. Közben megismerkednek a Felső-Kiskunság szikes pusztáinak jellegzetes madaraival, kiemelten a túzokkal, növényeivel és a térség arculatát alakító földhasználattal, annak természetvédelmi vonatkozásaival. A programra előre szükséges jegyet vásárolni. Kézi távcsövet lehetőség szerint hozzanak az érdeklődők!

Vasárnap 10:00 órától Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is a megszokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben várja a családokat. Kedvezményes barlangtúrák, természetismereti gyermekműsor, állatbemutató, barlangi mentési bemutató, falmászás, barlang-labirintus, valamint egész nap természetismereti vetélkedő, Nemzeti Parki Termék Védjegyesek vására és zöld civil szervezetek fogadják a látogatókat. Lesz kutyás bemutató, barlangmentési bemutató, állatszínház és sok más program. Ezen a napon a „Föld Napja Menetlevél” felmutatásával a Pál-völgyi-barlangban vezetett túrákon 50%-os kedvezménnyel lehet részt venni!

Teljesítménytúra a Nyergesen

A Pilisi Parkerdő is várja a természetjátókat hétvégi teljesítménytúrájára és kutyás futó- vagy kerékpáros versenyére. Szombaton 8:00 és 11:00 között rajtolhatnak a nyergesújfalui horgásztavaktól a Gerecsébe tartó teljesítménytúra ill. félmaraton résztvevői. Az érdeklődők erőnlétüktől függően többféle táv közül választhatnak. Az ellenőrző pontokon frissítő étel-ital várja a túrázókat, díjazásuk pedig csoki és emlék-kitűző lesz. Vasárnap 8:00 és 17:00 között a kutyatulajdonosok kutyás futó- és bicikliversenyen indulhatnak Sárisápon, a Babályi-erdőben. További részletek a Pilisi Parkerdő weboldalán.

 

Borítókép: Chuttersnap/Unsplash.com

További cikkeink a témában