Ugrás a tartalomhoz

Fakivágások a kerékpárút miatt

Nagy felháborodást okozott a szentendrei lakosok körében, amikor kiderült: a városrészeket összekötő kerékpárút kivitelezésekor fakivágások is lesznek. 

A környezetvédők aláírásgyűjtést kezdeményeztek, melynek célja, hogy a Bükkös patak partja, a Szegedi utcai játszótér és a Mókus híd közötti terület érintetlen maradjon.

A Zöld Civil Szentendre Csoport kérdéseire személyesen, a Bükkös-parti szakasz bejárásán, illetve levélben is válaszolt az önkormányzat.

Az írásból kiderül: a korábbi önkormányzati ciklusban fogadták el a kerékpárút nyomvonalát, amit a mostani vezetés nem tart a legszerencsésebbnek, viszont a beruházás az állami pályázati források nélkül nem valósulhatna meg. Az önkormányzat az előnyök és hátrányok mérlegelése után döntött úgy, hogy bead egy pályázatot a megvalósításra.

A cél a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságossá tétele a Bükkös part mentén, illetve a városrészek közötti kapcsolatok javítása, alternatívát biztosítva ezzel a kerületek közötti gépjárműforgalom csökkentéséhez . 

Megígérték, hogy az építés során minimalizálják a környezeti beavatkozást és a fakivágás mértékét, valamint pótolni fogják az eltávolítandó fákat. 

A kivágásra kerülő fák állapotáról műszeres vizsgálat nem készült, azok állapotát faápoló szakmérnökök vizsgálták meg. Pótlásukra az új nyomvonal mellett, az őszi időszakban kerül sor. Az újratelepítést a levélfelület nagyságát figyelembe véve tervezik. A hídpillérnél még egy fát ki fognak vágni, ami sajnos az Izbégi Általános Iskola nemrég felújított fedett tornacsarnokát is veszélyezteti.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.