Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

Együttműködés az energiaközösségek létesítésének előkészítésében

Energiaközösségek létesítésének előkészítésére vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá Szentendre Önkormányzata nevében Fülöp Zsolt polgármester, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) nevében pedig a szervezet ügyvezető elnöke, Éger Ákos.

A 2022. november 17-én aláírt megállapodás értelmében a két fél együttműködik – többek között – az energiaközösségek létrehozása műszaki-technológiai feltételeinek, valamint gazdasági hátterének feltérképezésében, a működés üzleti modelljének, illetve az energiaközösségek tagjai közötti elszámolás módszerének kidolgozásában.

„A megállapodás jelentőségét az adja, hogy amennyiben a hazánkban még hiányos jogszabályi háttér teljessé válik, már a startvonalon állhassunk, és elkezdhessük olyan helyi energiaközösségek kialakítását, amelyek a hálózati szolgáltatónál jelentősen olcsóbb elektromos áramot biztosítanak a közösség tagjai számára” – emelte ki Fülöp Zsolt.

További részletek ITT.

 

Átadták az idei Talentum ösztöndíjakat

Egy középiskolás diák és egy felsőoktatási hallgató nyerte el az idei „Talentum” Szentendre Jövőjéért Ösztöndíjat, melyet a város kiemelkedően tehetséges fiataljai anyagi támogatására hozott létre a képviselő-testület 2007-ben.

Fülöp Zsolt, Berta Dorottya, Marosi Doma Máté I Fotó: Bellai László/szentendre.hu

A pályázat középiskolás nyertese 2022-ben a szentendrei születésű Marosi Doma Máté, aki Pismányban nőtt fel, a város adta első közösségeit és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár gyerekkönyvtára az első olvasmányélményeit. Hetedikes kora óta az Óbudán működő Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja. Kiváló iskolai eredményei mellett részt vett versmondó- és matematikai versenyeken, valamint diákolimpiákon is. Angolból középfokú nyelvvizsgát szerzett.

A „Talentum” Szentendre Jövőjéért Ösztöndíjpályázat felsőoktatási támogatottja 2022-ben Berta Dorottya, 1997-es budapesti születésű, Szentendrén felnőtt egyetemi hallgató. Dorottya a Szent András Katolikus Általános Iskolába, majd a Ferences Gimnáziumba járt. Szabadidejében balettet tanult és a Welldance egyesületnél táncolt, Magyar Kupa győztes csapatban. Zeneiskolai tanulmányainak köszönhetően nemzetközi kamarazenekar tagjaként is sikereket ért el. Egyetemi tanulmányait a német B2-es nyelvvizsgájának köszönhetően állami támogatottként kezdte meg Miskolcon, gyógytornász szakon. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem szociológia szakán végzős hallgató. Itt előadást tartott a Vasárnapi Merőkanál tevékenységéről, amit az ételosztásban való részvétel és interjú készítése előzött meg. Aktivitása, szorgalma precizitással párosul. Hátrányos helyzetű gyerekeket korrepetál, mentorál. Tanulmányait az ELTE valamely mesterszakán szeretné folytatni, érdekli a szociálpedagógia, a kisebbségpolitika, a közösségi és civil terület. A 2022-es népszámlálásban számlálóbiztosként dolgozik. (forrás: szentendre.hu)

 

Ismét üzemel a HÉV állomás térfigyelő kamerája

„A köztéri biztonság szempontjából különösen kiemelt terület a HÉV-állomás és környéke, ezért is volt fontos a kamera üzembe helyezése. Szükség esetén a rendőrség rendelkezésére bocsátjuk a felvételeket, amiknek – mint néma tanúknak – a bűncselekmények felderítésében is fontos szerepük lehet, amit lakossági bejelentésre, vagy e nélkül is felhasználhatnak a nyomozás során. A mintegy 350 ezer forintos beruházással ismét teljessé vált a Rendészet térfigyelő rendszere” – mondta Jámbor Ferenc igazgató. – „Az ügyeleti telefonszámunkon mindig elérhetők vagyunk, ha segítségünket kérik a szentendreiek.” (forrás: szentendre.hu)

Szentendrei Rendészeti Igazgatóság – telefonügyelet: +36 20 290 0190

  

Új menetrendek december 11-től

A MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba. A H5-ös vonal menetrendje – az utasok javaslatának megfelelően – egyszerűbben megjegyezhetővé válik, mivel december közepétől a vonatok már csak egyféle munkanapi menetrend szerint közlekednek. A jövőben már nem lesz különböző a hétfőtől csütörtökig és a pénteken érvényes menetrend, azaz a HÉV-ek a tanítási időszakokban valamennyi munkanapon azonos menetrend szerint járnak. (forrás: mavcsoport.hu)

 

Kiemelt kép: pixabay

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Száz ötletük volt a fiataloknak című bejegyzéshez

Száz ötletük volt a fiataloknak

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a szentendrei diákok ötmillió forint sorsáról döntsenek  valamilyen közösségi beruházás megvalósításával.