Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Kivágják a menthetetlen fákat

A Városi Szolgáltató NZrt. tizenkilenc kritikus állapotban lévő fa vizsgálatát rendelte meg. A szakvélemény többről is megállapította, hogy menthetetlen és balesetveszélyes. Ilyen a Virág utca 2. előtt álló, generációk óta nagy becsben tartott hatalmas jegenyenyár és ilyen a Pannónia utcai eperfa is. A mintegy százötven éves jegenyenyárfát az évek alatt rendszeresen nyesték, ápolták, többször próbálták megújítani, de a legutóbbi viharnál hatalmas ágakat, törzsdarabokat szaggatott le a szél, megsérült az elektromos vezeték, a patakot szinte eltorlaszolták a fa darabjai. A mintegy kétméteres törzs olyannyira korhadt már, hogy műszeresen sem lehetett pontos képet alkotni az állapotáról. A fa veszélyessé vált a tőle néhány méterre lévő házra, illetve a patakparton közlekedőkre, ezért kivágása mindenképpen indokolt.  A Garden Fasorfenntartó Kft. július 17. és várhatóan július 30. között dolgozik a városban. Ebben az időszakban kerül sor a nagyobb fák ápolására, ifjító metszésekre és a jegenyenyár kivágására is. A városvezetés a kivágott fák pótlásáról mindenhol gondoskodik.

Megérkezett a plázabizottság engedélye a SPAR kivitelezésére

A Pest Vármegyei Kormányhivatal hivatalosan értesítette Szentendre Város Önkormányzatát, hogy megadja a SPAR áruház építési engedélyét. A kormányhivatal határozatából kiderül, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint valamivel több, mint félmilliárd forintos számított értékű beruházás során hozzávetőlegesen 2200 négyzetméteres mélyparkoló épül, amely felett hasonló méretben épül fel az áruház, 1115 négyzetméteres eladótérrel, valamint a hozzá tartozó raktárakkal, öltözőkkel és egyéb helyiségekkel. Az érintett terület 10 évre tervezett komplex fejlesztésének első lépcsőjeként a leégett épület torzója tűnik el, és a helyén ideiglenes parkoló létesül. Ezt követően a mélygarázs és fölötte az áruház, majd a felszíni parkolók épülnek meg. A fejlesztési területet határoló Vasúti villasoron pedig járda épül, zebrát alakítanak ki, és fásítás is lesz.

Edzőpark a Postás strandon

Edzőpark létesül a Postás strandon annak köszönhetően, hogy a Kortalanul Kft. tulajdonosa mintegy 2,5 millió forint értékben szabadtéri sporteszközöket ajándékoz a városnak. A telepítés és az engedélyeztetés költségeit az önkormányzat fedezi a Városi Sportalapból, amelynek összege 1.4 millió forint lesz. Várhatóan augusztus második hetétől veheti birtokba a nagyközönség az erősítő sporteszközöket, amelyek között lesznek kombinált, saját testsúlyos eszközök, valamint egy guggoló, illetve egy fekvenyomó eszköz is. 

Okoszebra létesült a papszigeti SPAR-nál

Beüzemelték az okoszebrát a papszigeti SPAR-nál lévő gyalogátkelőhelyen. Az országban mintegy ötven ilyen gyalogátkelőhely van, telepítésük óta ezeken a helyeken nem történt gyalogosgázolás.  Tavaly már ötven ilyen zebra volt az országban. Az előzetes információkkal ellentétben nem nyomógombbal, hanem kamerákkal működik a zebra, ami azt jelenti, hogy ha a gyalogátkelőhöz érkezik valaki, akkor azt a kamerák és szenzorok érzékelik. Ettől működésbe lépnek a burkolatba telepített nagy fényerejű és nagy teherbírású LED-es prizmák, amelyek villogással hívják fel a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosokra. A prizmák kialakításuk és az alkalmazott LED technológia miatt egyaránt jól láthatóak mind a nappali, mind az éjszaki és mind a korlátozott látásviszonyok mellett.

Megújult a Bárczi tornaszobája

Szentendre Város Önkormányzata 410 ezer forint támogatást nyújtott a Cházár András EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézménynek, hogy felújíthassák a tornaszobájukat. Fülöp Zsolt polgármester és Magyar Judit alpolgármester az autizmus világnapja alkalmából látogatta meg Szentendre és környéke egyetlen autistákat és súlyosan sérült gyermekeket fogadó iskoláját, a Cházár András EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézményt. Ekkor szembesültek a tornaszoba állapotával, és megbeszélték, hogy bár az önkormányzat nem fenntartója az iskolának, mégis segítséget nyújtanak ennek felújításában. Az önkormányzat első lépésben 410 ezer forinttal támogatta az iskolát, ebből magas minőségű sportpadlóra tudták cserélni a kopott burkolatot. Szeptemberben már ezzel várják az ide járó gyerekeket.

 

 

További cikkeink a témában