Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Lakossági Fórum volt a Bükkös patak partján

Július 11-én kedden lakossági fórumot tartottak a Bükkös patak partján, ezt azonban az önkormányzat nem hirdette meg a hivatalos oldalán, csak a lakosság körében szórólapozott. A fórum témája eredetileg a biciklisút építésének ütemezése volt, sokan azonban sérelmezték a védett területen végzett fakivágásokat. A lakosok másik része pedig annak az aggodalmának adott hangot, hogy a Mária hídtól lefelé tartó szakaszon az eddig homokos út leaszfaltozása növelni fogja a forgalmat. Ott egy négy méter széles aszfaltburkolat készül, amelyet gyalogosok, biciklisek, és autósok egyaránt használni fognak. A lakók egyik fele örült az aszfaltozásnak, a másik fele viszont attól tart, hogy a biciklisek is gyorsabban fognak a házuk előtt közlekedni, és elütik őket, amint kilépnek a kapujukon. Az önkormányzattól jelen volt Pilis Dániel alpolgármester, valamint Helyes Imre és Hernádi Krisztina Nóra, szentendrei képviselők, illetve Hazai Attila környezetvédelmi referens és főkertész. Elhangzott, hogy az előző városvezetéstől jogfolytonosság miatt kötelező volt átvenniük a városrészeket összekötő kerékpáros út projektjét, és az utak felújítására csak azzal a feltétellel kaptak ígéretet, ha az elkészült tervet teljes egészében elfogadják. Az építkezés után a terület rehabilitációja faültetéssel ősszel kezdődik majd.  A Mária utcától lefelé már korábban is zajlottak munkák, volt egy gázátvezetés, ami miatt fákat kellett kivágni, gabionos megerősítése volt a pataknak (vasháló+kő, ami megvédi a pillérrendszert), emiatt a 2022-es városrészi költségvetésben megszavazták ennek a partszakasznak a rehabilitációját hat milliós kerettel.  A Mária utcától felfelé pedig a Környezetvédelmi Alapból a bringaút megépítése után, ősszel ültetnek fákat. A munkák ütemezéséről még egyszer tartanak majd egy újabb lakossági fórumot július 17-én 18 órakor az Anna utca 22-nél.

Megújult a Barackos út

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. megbízásából június végén elkészült a Barackos út Ösvény és Tegez utca közötti szakaszának burkolatrendezése. A Városi Szolgáltató az általános földútkarbantartási munkák részeként megújította a Barackos út mintegy ezer méteres szakaszát. A korábban leterített bazaltzúzalékos burkolat kevésbé tömörödött és erősen porzott. A Barackos úton a VSZ jobb tulajdonságokkal rendelkező darált aszfaltzúzalékot alkalmazott, ami hasonló, mint a mart aszfalt. Kis szemcseméretű, így jobban tömörödik, meleg időben a bitumenes zúzalék összeolvad, tömöttebb felületet ad, por és sármentes. Arra kell ügyelniük az ott lakóknak, hogy amíg az összeolvadás megtörténik, addig kíméletesen közlekedjenek ezen a szakaszon.

Vízkorlátozás lépett életbe

A Duna Menti Regionális Vízmű kérésére I. fokú vízkorlátozást rendelt el az önkormányzat július 11-től július 12. éjfélig Szentendre közigazgatási területén. A DMRV kérését azzal indokolta, hogy az ellátási területén az utóbbi napok adatai alapján a vízfogyasztás növekszik. 13-án megszűnt a vízkorlátozás, bár a  növekvő vízfogyasztási igényeket a DMRV a kapacitásának a maximumát nyújtva tudta csak kielégíteni. Az időjárási előrejelzések szerint az idei nyár minden rekordot meg fog dönteni, ugyan csapadékban sem lesz hiány, de a többségi állami tulajdonban lévő DMRV ivóvízhálózatát nem 28.513 (KSH 2022) lakosra tervezték. Ezért – a tavalyi vízhiányból is okulva – mindenképpen szükség van a lakosság felelősségteljes, takarékos ivóvíz-felhasználására.

Burkolatjavítás a Dézsma utcában

Az Ábrányi csomópontban és környékén a napokban zajlik a burkolatjavítás. A burkolat helyreállítása után még két hetet vesz igénybe a betonágy és a habarcs megkötése. Arra kérik az arra járókat, hogy addig ne hajtsanak gépkocsival a felújított szakaszra, mert a kockakövek ismét kilazulnak. A javítási munkák és a megkötési idő alatt változatlanul érvényben marad a forgalomkorlátozás. A gépjárművek megengedett sebessége az utca teljes hosszában: 5 km/óra. Az Ábrányi Emil utcai csomópontban, a Dézsma utcai félpályás útlezárás környékén 15 méteren belül megállni tilos. Az Ábrányi Emil utcából a Dézsma utca felé kihajtani nem lehet, így a Mogyoró utca felől sem.

Nyári olvasáskihívás gyerekeknek

Idén is indított olvasáskihívást a legifjjabb olvasóknak a HBPMK. A kihíváskártyákat a gyermekkönyvtárban találhatják be, amelyeken bejelölhetitek, hogy mit olvasnak a gyerekek a nyáron. A kitöltve visszahozott kártyák közül szeptember elején sorsot húznak, így az olvasmányélményen túl a szerencsések apróbb nyereményekben is részesülhetnek. (A kártyán nem szükséges mindent kipipálni, a lényeg az olvasás.) A sorsolás időpontja szeptember 8-a lesz.

 Eltűnt férfit kerestek a Dunában

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságra arról érkezett bejelentés, hogy július 10-én egy férfi eltűnt a vízben a Papszigettel szemben a holt Duna-szakaszon. A szentendrei hivatásos tűzoltókon kívül a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajója és búvárszolgálata, valamint a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is részt vett, de a 19 éves fiú testét nem találták meg.

Földkábelfektetési munka indul hétfőn

Július 17-én hétfőn kezdi az ELMŰ a földkábelfektetési munkálatait a Bolgár utca–Kossuth Lajos utca–11-es főút–Vasúti villasori nyomvonalon, amely során a leégett Sparnál lévő ingatlant látják el villamos energiával. A munka során a Rózsakerttől (Bolgár utca) indulva a 11-es út alatti átfúrással fektetnek 1 kV-os földkábelt a Vasúti villasor 400/10 helyrajzi számig. Az érintett nyomvonalon a járda burkolatbontása után a járda alatt, illetve a zöldfelületen történik majd a kábel vezetése, amely a gyalogos és az autóforgalom korlátozásával járhat. A kivitelezés idején fúrás, ásás, földkupacok elhelyezése, gépi földmunka, hanghatások várhatók. A munkát várhatóan augusztus 4-én fejezik majd be.

 

További cikkeink a témában