Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Takarékosságra kér a DMRV

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 2023. június 29-én, a környező tizenöt településnek küldött levelében arra figyelmezteti az önkormányzatokat, hogy az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján, a társaság szolgáltatási területén – különösen Pest vármegye térségében –, a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható. A szolgáltató a vízkorlátozás bevezetése elkerülésének érdekében a lakosság vízfogyasztásának csökkentését kéri.

Búcsút vettek Balogh Lászlótól

Június 30-án, pénteken búcsút vettek Balogh László Munkácsy-díjas festőművésztől. Balogh László 1958-tól volt a Szentendrei (Régi) Művésztelep tagja, 1981-ben alapítója és vezetőségi tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek. Számos szakmai és állami elismerése mellett 1982-ben Pro Urbe-díjjal, 1995-ben Szentendre Város Díszpolgára címmel tüntették ki. A temetésen beszédet mondott Fülöp Zsolt polgármester, és Blanckenstein György plébános. Ezt követően megemlékezést tartottak a Városházán, ahol beszédet mondott Kellár F. János Immánuel kulturális és karitatív szervező, személyes búcsút vett Muladi Brigitta művészettörténész, az FMC munkatársa, Farkas Ádám Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, Benkovits György képzőművész, várostörténész és Fekete János egykori szentendrei kulturális vezető.

Kicserélték a lampionok huzatát

Június 28-án a kivitelező vállalkozó garanciában kicserélte a Fő teret díszítő lampionok huzatát, mivel azok kifakultak az UV sugárzástól. Ahogyan minden évben, idén tavasszal is felkerültek a színes lampionok a Fő térre, amelyek közvilágítási feladatokat látnak el a városközpontban.

Lakossági fórum a Sas utcáról

Egyetértéssel zárult a Gondozási központban június 26-án tartott lakossági fórum, amelyre a Sas utcai lakókat Fülöp Zsolt polgármester, valamint a két érintett körzet képviselője, Szűcs Katalin és Helyes Imre hívta meg. Jó hangulatú, indulatoktól mentes beszélgetés keretében vitatták meg a Sas utca forgalmának problémáját a lakossági fórumon.

Rendőrök vitték szülni a kismamát

Éppen időben érkezett a segítség egy budakalászi vajúdó kismamának, akit rendőri felvezetéssel az utolsó pillanatban juttattak a kórházba a szentendrei járőrök 2023. június 20-án. A kiérkező járőrök az édesapa autója előtt szabaddá tették az utat. A rendőrautó 11 perc alatt tette meg a Budakalász–Budapest, XIV. kerület távolságot, és ezzel az utolsó pillanatban juttatták el a kórházba a kismamát. A szülés problémamentesen lezajlott, az édesanya és gyermeke mindketten jól vannak. Az erről szóló videót ITT láthatják

Szavazás a városrészi költségvetésről július 9-ig

Szentendre Város Önkormányzata 2023 évben is folytatta Városrészi Költségvetés programot.   70 millió forintot különítette el azokra a fejlesztésekre, amelyek a lakók ötletein alapulnak, és amelyekről a város polgárai dönthetnek. A szavazás július 9-éig tart, addig még Szentendre polgárai kifejezhetik véleményüket arról, melyik javaslatot tartják leginkább megvalósításra érdemesnek.

Új aszfaltburkolat az Óvíz utcában

Június 29-én átadták Óvíz utca 55 méteres szakaszának az 1+1 program keretében megújult aszfaltburkolatát. A rossz állapotban lévő út felújítása során a vízelvezetést kiemelt szegéllyel oldották meg. A programban részt vevő utcák felújítása 5,3 millió forintból valósult meg, amelyet fele részben az önkormányzat, fele részben a lakosság finanszírozott.

Semmelweis-díj

Bölcsföldi Tiborné Györgyi, a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei ápolási igazgatója kapta idén a Semmelweis-díjat a Városháza Dísztermében tartott ünnepségen.

További cikkeink a témában