Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Avar-kori sírok a parkoló alatt

Több avar-kori sírt tártak fel a Magyar Nemzeti Múzeum régészei Szentendre P+R parkolójában, ahová a Spart tervezik felépíteni. A próbafeltárások Szentendre Város Önkormányzatának megbízásából kezdődtek, annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen régészeti munkák lesznek szükségesek, ha a plázabizottság jóváhagyja az áruház megépítését. Az ásatásvezető szakember megkeresésünkre elmondta, a napokban átadták a területet az önkormányzatnak, ha a Spar megépül, a munkálatok néhány hétig tartanak majd. A beruházó jelenleg a plázabizottság engedélyére vár, amely július 9-ig várható. Egyelőre nem tudni, a régészeti ásatás kitolja-e, és ha igen, mennyivel a beruházás megkezdését.

Költözik a piac

Június 24-én tartották az utolsó piaci napot a Bükkös patak partján. Vasárnap a Gasztro Piac és Piknikkel köszönnek el a helyszíntől. Az átmeneti időszakban a Paprikabíró utcai raktárépületek melletti murvás területére költözhetnek át az árusok. Itt jelenleg is vannak fák, de az önkormányzat azt ígéri, további árnyékolókat is kitesz, ha szükségesnek mutatkozik. A költözés azért vált szükségessé, mert június 26-án elkezdődik a városrészeket összekötő biciklis út kivitelezése. A régi megszokott helyére előreláthatólag szeptemberben térhetnek vissza az árusok és a vásárlók.

Ünnepélyesen megnyitották a Pirk János Múzeumot

Pirk János születésének 120. évfordulója alkalmából június 23-án megnyitották a Pirk János Múzeum teljes épületegyüttesét. Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, és Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője is.

Folytatódik a virágágyások beültetése

Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi a virágágyások beültetését, és a hiányzó növények pótlását. 2022-ben az ágyások nagyobbik részébe már évelőket ültettek. Erre azért van szükség, mert az egynyári virágok megnövekedett vízigényét nem tudják kielégíteni a vízhiány, és a locsolási korlátozások miatt. Ez az oka, hogy idén is az egynyári virágok helyett a szárazságtűrőbb évelőket részesítik előnyben. Egynyári növényeket a Turul szobornál, és a Fehér ház elé ültettek, illetve a városban kihelyezett virágládákba.

Új forgalmi rend a Vasúti villasoron

Június 21-én a képviselők kétéves lakossági egyeztetés és alapos szakértői előkészítés után határoztak a Vasúti villasor forgalmi rendjének átszervezéséről. A városrészben élők, illetve a témában véleményt formálók többsége által támogatott kompromisszumos koncepciót a testület 11 igen szavazattal egy tartózkodás mellett fogadta el.

Épül a Deim-szobor

Folyamatosan épül a Deim-szobor, amely közösségi összefogással és a város jelentős támogatásával valósulhat meg. Az ötvenhat színes zománctáblával borított köztéri alkotást a művész születésnapján, június 29-én avatják majd fel. A 3×3 méteres köztéri alkotás megvalósulását az önkormányzaton kívül a Ferenczy Múzeumi Centrum, Deim Pál családja, valamint számos cég, helyi művész és Szentendréhez kötődő magánszemély támogatta.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.