Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Elhunyt Puhl Antal

Életének 73. évében, 2023. június 8-án reggel elhunyt dr. Puhl Antal Ybl Miklós- és Wéber Antal-díjas építész, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, a szentendrei Puhl és Dajka építésziroda vezető tervezője és társtulajdonosa, a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium egykori diákja. Számos családi házat és intézményt tervezett a városban és az ő nevéhez fűződik a Dunakorzó építészeti koncepciójának kidolgozása.

Járdafelújítás az óvárosban

Június 14-én megkezdődött a Kossuth Lajos utca 4. szám előtti járda macskaköves és aszfaltozott szakaszának burkolati javítása. Szentendre több évtizede fennálló szégyenfoltját állítják helyre ezzel az óvárosi környezetben. A bokatörő „antijárda” újul meg, amelyet babakocsival és gyalogosan is biztonságosan lehet majd a jövő héttől használni az Adria Étterem mellett az Apor híd előtt. A felújítás során a járda 30 méter hosszú, 1,20 méter széles, és az ehhez csatlakozó 15 méter hosszú háromszög alakú szakasza kap új burkolatot. A munka június 14-én az elmozdult aknafedelek szintbe helyezésével és a burkolat bontásával kezdődött, a szegélyek, szélek rendezésével, a macskakövek igazításával folytatódik, majd a járda aszfaltozásával fejeződik be.

Továbbra is bizonytalanok a közlekedési fejlesztések

Tény, hogy a régiót érintő fontos közlekedési fejlesztések a választások óta nem indultak el. A minisztériummal folytatott egyeztetéseken és levélváltásokban az hangzott el, hogy ezek előbb-utóbb megvalósulnak. A minisztérium legutóbbi önkormányzathoz intézett leveléből viszont az derül ki, hogy biztosan nem indulhat el a közeli jövőben az összes beruházás. Miután a levélben nem szerepel, hogy mely beruházások valósulnak majd meg uniós forrás felhasználásával, nem tudni pontosan, mely fejlesztések kapnak felmentést a megszorítások alól. A levélből az sem derül ki, hogy ezen beruházások előfinanszírozását vállalja-e a kormány, vagy az uniós források megérkezéséig kell várni a munkák megkezdésével. Az azonban biztosnak tűnik, hogy az M0-ás körgyűrű 11-es és 10-es főutak közötti északi szakaszára vonatkozó kiviteli tervek elkészítése elkezdődhet.

(forrás: szentendre.hu)

Fontos kiadvány érkezik a szentendrei postaládákba

Az önkormányzat nyomtatott kiadványt juttat el hamarosan a szentendreiek postaládájába. A cél elsősorban az, hogy az internetkapcsolattal nem rendelkezőket is bevonja a Városrészi Költségvetés Programjába. Az itt közölt írásokban ismertetik a program eddigi eredményeit, de mellékletként eljuttatnak egy szavazólapot is, amelyen szavazhatnak arról, melyik fejlesztési ötlet valósuljon meg a lakókörnyezetükben. Június 19-től július 9-ig várják a szavazatok a nyomtatott szavazólapokon vagy online.

 

Június 30-án lesz Balogh László temetése

Az önkormányzat arról tájékoztatta a szentendreieket, hogy Balogh László festőművész temetése 2023. június 30-án, pénteken délután 3 órakor lesz a Sztaravodai úti temetőben. Az életének 94. évében elhunyt Munkácsy-díjas festőművész 1958-tól volt a Szentendrei (Régi) Művésztelep tagja, 1981-ben alapítója és vezetőségi tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek. Számos szakmai és állami elismerése mellett 1982-ben Pro Urbe-díjjal, 1995-ben Szentendre Város Díszpolgára címmel tüntették ki.

Fegyverropogás Szentendrén

Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnoksága gyakorlatozik az izbégi lőtéren. Az éles lőgyakorlat a hónap végéig folytatódik 20-án, 21-én, 26-, 27-, 28-, 29-én és 30-án. Ezért ezeken a napokon a lőtér területére 06:00 órától 24:00 óráig belépni tilos és életveszélyes.

Megkezdődött a bringás útvonal kiépítése

Elkezdődött a városrészeket összekötő kerékpáros nyomvonal kiépítése, amelyre az önkormányzat összesen 616,14 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Az útvonalat 2019 elején véglegesítették. A kivitelezés első üteme június 12-én a Pipacs utcában indult, majd Izbégen folytatódik a Szegély és a Pilisi utca szilárd útburkolatának előkészítésével. A Pipacs utcában várhatóan egy hónapot vesz igénybe a kivitelezés. Az útépítés idején forgalomkorlátozásra, útlezárásra kell számítani.

Böröndi nem követett el bűncselekményt

Központi Nyomozó Főügyészség kivizsgálta a Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke magatartását kifogásoló feljelentést, amelyet bűncselekmény hiányában elutasított – tette közzé az MTI június 13-án. A feljelentő azt sérelmezte, hogy az altábornagy május 5-én a szentendrei laktanyában tartott vezetői értekezleten a parancsnoki gépjárművezetők olyan kiképzését rendelte el, amelynek célja – a feljelentés szerint – a fizikai és lelki bántalmazás volt. A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint azonban „a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy a feljelentő által megalázónak vélt kiképzési feladatok a NATO szövetséges fegyveres erői által is alkalmazott kiképzési módszertan szerint kerültek összeállításra”.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.