Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Díjat kapott a Skanzen

Az Év Múzeuma elismerést kapott a „nagy múzeumok” kategóriájában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. „Sokrétű, stratégiai alapú – többek között az egész életen át tartó, élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, az Erdély tájegység bemutatásáért, a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért nyerte el…” az elismerést – áll a a Pulszky Társaság indoklásában.

Megjelent a SZEVI

Megjelent a SZEVI idei 6. lapszáma. A cikkek fókuszában a közösségek állnak, és az a kérdés, hogy tudunk-e még kapcsolódni egymáshoz. Interjút olvashatnak Dublinszki-Boda Péterrel, a SZEI vezetőjével, illetve Pirk János, festőművész két gyermekével, a szintén festő Pirk Lászlóval és Pirk Veronikával. Bemutatjuk a környék szabad strandjait, illetve kiemelt híreinkben foglalkozunk a MÉH-telepek változó működési rendjével, és a Pilis-Dunakanyar világörökségi listára kerülésének előkészületeiről.  Kulturális rovatunkban Pistyur Imre szobrászművészt mutatjuk be, akinek 70. születésnapja alkalmából nyílik most kiállítás. Múltunk rovatunkban pedig a Szentendrei Evezős Club történetét idézzük meg.

A Szentendre és Vidéke online is olvasható ITT.

Demonstráció volt az M0-ás folytatásáért

Forgalomlassító demonstrációt szervezett a budakalászi 2011 Egyesület 2023. június 9-én, pénteken 15 órára, ami 17 óráig tartott.  A Megyeri híd után a Budakalász és Szentendre felé kanyarodó forgalmi sávot zárták le a rendőrség közreműködésével. Az egyesület ezzel az akcióval arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy bizonytalanná vált az M0-ás továbbépítése. A napokban Bedő Dávid országgyűlési képviselő kérdésére ugyanis, hogy „Támogatja-e a kormány az M0 autóút északi szakaszának folytatását?” Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta, jelenleg vizsgálják a beruházás megvalósíthatóságát.

A problémát az jelenti, hogy az M0 északi szektorának tervezéséhez szükséges forrás biztosítására az aláírt szerződés alapján 2023. június 14-ig van lehetőség. Vagyis, ha nem biztosítanak pénzt az út megtervezéséhez, akkor az M0-ás folytatása tovább csúszhat.

 

Lezárult a helyi építési rendelet módosításának folyamata

Június 7-én a képviselő-testület soron kívüli ülésén döntésével lezárta a helyi építési szabályzat módosításának hosszú folyamatát.  A Szentendre Építési Szabályzat felülvizsgálatának legfontosabb célja az volt, hogy a várost is sújtó túlnépesedést a helyi építésügyi szabályozás eszközeivel mérsékelje. A folyamat lezárulásáig a képviselő-testület 2021. júniusában változtatási tilalmat rendelet el azon ingatlanokra, melyekre potenciálisan ikerházakat vagy lakóparkokat lehetett volna építeni. A felülvizsgált eredményeképpen megemelték a minimális telekméretet, ezzel összefüggésben a megépíthető lakó- vagy üdülőegységek számát csökkentették, a telekalakítási lehetőségeket módosították és a lakásszámot maximalizálták. A partnerségi egyeztetés keretében beérkezett véleményekről a képviselő-testület döntött, az így véglegesített dokumentációval elkezdődött az Állami Főépítésznél a záró véleményezési szakasz. Az egyeztető tárgyaláson elhangzott észrevételek alapján módosított tervezet képviselő-testületi elfogadásához az Állami Főépítész a záró véleményét megadta. A testület öt tartózkodás mellett nyolc igen szavazattal hagyta jóvá a rendeletet.

Rendkívüli esőzés

Rendkívüli mennyiségű esővíz hullott le Szentendrén is. Emiatt az utakon nagy mennyiségű hordalék gyülemlett fel, amelynek eltávolítását a VSZ Zrt. a héten megkezdte.

Rózsa utcai kereszteződés

Fülöp Zsolt, polgármester Facebook oldalán tette közzé, hogy levelet írt a Magyar Közútkezelőnek, a 11-es út fenntartójának, azt kérve, hogy a Rózsa utcai kereszteződésben késleltetve váltsanak a jelzőlámpák, hogy a balra fordulók miatt ne alakuljon ki torlódás a Budapest felől érkező sávban. Az a válasz érkezett, hogy jelenleg is késleltetve váltanak a lámpák, és a helyzet további programozással nem oldható meg. Végleges megoldás a 11-es út felújításával jöhet létre, amikor a Rózsa utcánál kanyarodó sávot alakítanak ki.

Javítási, karbantartási munkák a városban

 Javítási, karbantartási és azt követő helyreállítási munkák kezdődnek június 12-től  a város két helyszínén – tették közzé a város honlapján. A Kőzúzó utca és a Rózsa utca kereszteződésében, a Kőzúzó köz és a Vasúti villasor kereszteződésében, illetve a Tómellék utcában történő aszfaltozási munkák június 12-től június 15-ig tartanak. A Dunakanyar sétánynál húzódó vízvezeték rekonstrukcióját követő sávos helyreállítási munkák június 14-től június 22-ig tartanak. A kerékpáros útvonalon ideiglenes nyomvonalas helyreállítás lesz, amelyet – a DMRV ZRt. műszaki átvételét követően – a későbbiekben aszfaltburkolattal látnak el.

Vaddisznó a hátsó pomázi úton

Pomáz és Szentendre közötti hátsó úton közlekedett egy autós, amikor váratlanul elé ugrott egy vaddisznó. A gázolás elkerülhetetlen volt. „Van menetrögzítő kamerám, szabályosan közlekedtem, a vadásztársaságoknak meg minden estben van felelősségbiztosításuk, így nem lehetetlen küldetés behajtani rajtuk a kárt” – írta a felvétel készítője. Az állat megsérült és elmenekült. A felvételt ITT láthatják.

Interaktív kiállítás nyílt

Interaktív kiállítás nyílt, „Kezedben a jövő” címmel, a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Művelődési Központjában, június 5-én. Az Egészséges Városért Közalapítvány, valamint a Helyőrségi Parancsnokság támogatásával létrejött kiállítás a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre tanítja az iskolás és az óvodás korosztályt. A játékos, ugyanakkor ismeretterjesztő utazó kiállítást a Játékos Tudomány Egyesület hozta el Szentendrére, ahol június 10-ig lesz látogatható.

További cikkeink a témában