Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Bringás reggeli

A Magyar Kerékpárosklub helyi csapata bringás reggelit tartott május 17-én reggel 7 és 8 óra között a Barcsay Jenő Általános Iskola bejáratánál. Az eseményen több, mint száz adag reggelit osztottak ki azoknak, akik kerékpárral vagy rollerrel érkeztek. Az érdeklődés messze felülmúlta a várakozásaikat, a kerékpártároló megtelt, a diákok padok mellé, oszlopokhoz kényszerültek lakatolni a bringáikat. Ezt látva, javasolják a tároló bővítését, aminek a megtervezéséhez és kivitelezéséhez a Kerékpárosklub ajánlja, hogy használják fel szakmai anyagukat.

 

Új útburkolat a Csóka utcában

A Csóka utca és az Alkony köz alkotta területen összesen 320 méteren új útburkolat készült, amelyet május 11-én avattak fel. A beruházás 18.8 millió forintba került, ennek felét a tizenhárom családból álló úttársaság, másik felét pedig az önkormányzat állta. Az ünnepélyes átadó jó hangulatú utcapiknikkel zárult, a lakók borral és frissen sült pogácsával készültek, a választókerület képviselője és az önkormányzat pezsgős koccintásra invitálta a résztvevőket.

Az önkormányzat másokat is szeretne ösztönözni arra, hogy beruházásokat vállaljanak a lakókörnyezetükben, ezért 2021 októberében módosította az adórendeletet. Így az építmény-, illetve az építmény-, illetve üdülőadóból levonható a lakossági fejlesztési hozzájárulás 50 százaléka azokban az esetekben is, amelyekben az önkormányzat hozzájárult a fejlesztés finanszírozásához. Ezzel az 1+1-es programban résztvevőkre is kiterjesztették az adókedvezményt, amit korábban az adórendelet nem tett lehetővé.

 

Egyeztetés a Vasúti Villasorról

Miután a Vasúti Villasoron élők petíciót juttattak el a képviselő-testülethez, újra nyitották azt a kérdést, hogyan szabályozzák a terület forgalmi rendjét. Ennek eldöntése érdekében várnak minden érintettet május 22-én hétfőn a Szatmári és a Mathiász utca sarkán 18 órától – tették közzé a városháza oldalán. Az egyeztetések ezzel még nem fejeződnek be, június 1-jén, csütörtökön a Városháza Dísztermében folytatódhat tovább az érdekeltekkel a konzultáció.

 

Köves köz felújítása

A Köves köz felújítása kezdődik el május 22-én és július 17-éig tart – jelentették be az önkormányzat hivatalos oldalán.  A Városrészi Költségvetés 2022-es programjában Izbég városrészben a „Köves-köz lépcsőjének, burkolatának felújítása, korlát építése” javaslat kapta a legtöbb szavazatot.

A felújítás a lépcső teljes szakaszát érinti, 40 méter hosszan körülbelül 90 négyzetméteren hozzák helyre a burkolatot. A kivitelezés során megtartják a lépcső eredeti jellegét, újrarakják a patakköveket, a hiányzó darabokat ugyanilyen kővel fogják pótolni. Így a felújított lépcső megfelel Izbég óváros településképi előírásainak.  A kivitelezés ideje alatt a Köves közt lezárják, kerülni a Flórián és az Anna utcán át lehet majd.

 

Elkezdődik a kerékpárút fejlesztése

Szentendre megkapta a városrészeket összekötő kerékpárút fejlesztésére igényelt többlettámogatást – tette közzé a polgármester közösségi oldalán. Így még idén megkezdődhet a HÉV állomást a Dömörkapuval összekötő fejlesztés! Az önkormányzat a feltételes közbeszerzéseken már túl van, a nyertesekkel felvették a kapcsolatot, hogy minél hamarabb indulhasson a munka. A DMRV-vel is elindult az együttműködés annak érdekében, hogy a csatornahálózat javítási munkálatait az érintett utcákban összehangolják az építkezés ütemtervével.

 

Bubán tér megtervezése

Május 19-én pénteken 17 órától lakossági fórumot tartottak a Bubán tér felújításáról. A terület hasznosítására többen javaslatot tettek a Városrészi Költségvetés keretében, ami az önkormányzat fejlesztési terveivel is egybeesett. Ez a folyamat kezdődött most el a helyi találkozón.

 

Ön elmondta már a véleményét?

A május 11-én tartották a Hamvas Béla utca és a Széchenyi István tér közlekedési problémáiról szóló fórumot. A találkozót hosszas előkészítő munka előzte meg. A forgalmirend-változtatás előkészítésébe a városvezetés bevonta a Helyi Demokrácia Műhely városi partnerét, a szentendrei Civil Kotta Egyesületet is. Önkénteseik helyszíni beszélgetésekben és kérdőíven gyűjtötték az itt élők véleményét, és összesen 170 itt lakótól kértek és kaptak kérdőívek vagy személyes beszélgetések útján válaszokat helyi közlekedési problémákra. A gondok feltérképezése folytatódik, a véleményének kifejezésére továbbra is mindenkinek lehetősége van május 31-ig ennek az online kérdőívnek a kitöltésével. A kapott válaszokat a Civil Kotta aktivistái és az önkormányzat munkatársai elemzik, csoportosítják. A következő fórumon így már a forgalomszabályozás új lehetőségeiről esik majd szó.

 

Május 31. az iparűzési adó befizetésének a határideje

Az egyszerűsített adózást, valamint a nem egyszerűsített adózást választók esetében is az iparűzési adó megfizetésének határideje: 2023. május 31. A nem egyszerűsített adózást választók esetében az adóelőleg fizetésének a kötelezettsége továbbra is fennáll, a tárgyév szeptember 15-éig. A vállalkozók a folyószámla-egyenlegüket – ahogy eddig is – az e-önkormányzat portálon tudják megnézni. Az Adóiroda tájékoztatót készített az iparűzési adóval kapcsolatos 2023. 01. 01-jétől életbe lépett törvényi változásokról, az adózási, bevallási tudnivalókról, amiről itt olvashatnak részletesebben.

 

További cikkeink a témában