Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

Tovább működhet a V8

A V8 2023-as üzemeltetése a jelenlegi ismeretek szerint fenntartható – ezt az uszoda a honlapján tette közzé. A városi intézmény a sportegyesületeket, a kormányt és az önkormányzatot is érintő összefogás mellett annak köszönheti fennmaradását, hogy jelentős energiamegtakarítást ért el az elmúlt két negyedévben. A távhőfelhasználást 25 százalékkal, a villamosenergia-felhasználást pedig 23 százalékkal csökkentette. Ez részben a kedvező időjárásnak, részben a meghozott energiatakarékossági intézkedéseknek köszönhető.

A 2023 februárjában elvégezték a víztechnológiai és a klórfelhasználási karbantartásokat. Elkezdődött a jégkamra burkolása, a légtechnikai szűrők cseréje, és hamarosan a puffertartályok karbantartását is elvégzik.  Elkészült az első olyan energetikai kimutatás is, amely lehetővé teszi, hogy a bérlemények üzemeltetőivel a megemelt energiaárak alapján történjen az elszámolás.

Testvérvárosi látogatás Gubbioba

Április 19-én megérkezett Szentendre küldöttsége testvérvárosunkba, Gubbioba. Az olasz kisváros európai uniós támogatással megnyert „Testvérvárosi együttműködés jövője” című projektjén április 19-22. között öt testvérváros: Thann, Wertheim, Huntingdon-Godmanchester, Gubbio és Szentendre vesz részt.

A szentendrei delegáció ismertette a testvérvárosi kapcsolatról végzett adatgyűjtés városunkra vonatkozó számait. Az adatsorokból egyértelműen kiolvasható, a fiatalok kevésbé ismerik a testvérvárosi kapcsolatokat és lehetőségeket, azonban töretlen az igényük a részvételben, sőt határozott javaslataik is vannak. A Szentendrei Református Gimnázium diákjai egy történeti áttekintésről és jövőképről szóló prezentációt is bemutattak, amelyet a szentendrei középiskolák fiataljai közösen fogalmaztak meg otthoni találkozójukkor.

Iskolafejlesztés adományokból

A Móricz Zsigmond Gimnázium idén is jótékonysági estet szervezett az iskola fejlesztése érdekében április 14-én. A befolyt összegből az intézmény ebédlőjét szeretnék több funkció közösségi térré varázsolni. A svádasztalos vacsorát és beszélgetést az iskola tanulóinak műsora előzte meg. A fellépő diákok Kerezsi Csaba, iskolaigazgató szerint az év terméséből mutattak be egy csokrot. Akik személyesen vettek részt a rendezvényen a belépőjegyek megvásárlásával járulhattak hozzá a kitűzött cél eléréshez, de támogató jegyek megvételére is volt lehetőség.

Díjat kapott a Skanzen igazgatója

Forrás: skanzen.hu

Dr. Cseri Miklós, etnográfus muzeológus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kapta idén a Pulszky Ferenc-díjat – adta hírül a magyarmuzeumok.hu.

Dr. Cseri Miklós a szentendrei Skanzent nemzetközileg is elismert intézménnyé formálta. Több évtizedes munkásságával hozzájárult    a hazai múzeumi szféra fejlődéséhez. A Pulszky Társaság választmányi tagjaként, alelnökeként, hosszú ideig az ICOM elnökeként, az OKSZ egyik alapítójaként is meghatározó és formáló szerepet játszott a magyar múzeumügy alakításában.

 

 

Szabi a legjobb magyar pizzakészítő

Forrás: Szabi a Pék Facebook oldala

Szabadfi Szabolcs, vagy ahogy sokan ismerik, Szabi, a pék nyerte el a legjobb magyarnak járó díjat a Pármában megrendezett Pizza-Világbajnokságon. Gluténmentes pizza kategóriában a kilencedik, római stílusú pizzában a huszonkilencedik helyet hozták el kollégáival.

Helytörténeti vetélkedő Petőfi nyomában

Évente két alkalommal rendez helytörténeti vetélkedőt az önkormányzat és a Tourinform Iroda a város nyugdíjasainak. A költő születésének 200. évfordulója alkalmából a verseny ezúttal Petőfi alakja köré szerveződött. Az április 19-én tartott vetélkedő győztese  a Kossuth Nyugdíjas Klub lett, szoros versenyben.

A vetélkedőn négy öt-öt fős csapat, a Kék Duna Nyugdíjas Klub, a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Társaság, a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub és a Gondozási Központ csapata mérte össze tudását, négy állomáson. A feladatokat Komáromi Raisz Borbála állította össze, az állomáshelyeken önkormányzati dolgozók várták a csapatokat. A győztes Kossuth Nyugdíjas Klub mögött csak egy hajszállal maradt el a második helyezett Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Társaság csapata.

Játszótérfejlesztés a Sellő utcában

A tavalyi a Sellő utcai játszótéren a városrészi költségvetésnek köszönhetően alagúttal kombinált egyensúlyfejlesztő akadálypálya, forgóhinta és játékpult készült, az idén egy információs táblát és egy üzenőfalat helyeztek ki.

Forrás: szentendre.hu

Az információs táblán a játszótér házirendje olvasható, amit minden látogatónak be kell tartania a gyerekek biztonsága és a játékok állapotának megőrzése érdekében. Az üzenőfalon szülők, gyerekek írhatják vagy rajzolhatják meg a közérdekű közlendőjüket.

12 kilogramm marihuánát foglaltak le Szentendrén

Vádat emeltek kábítószer-kereskedelem miatt két román drogdíler ellen – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség az MTI-t. Egyikük szentendrei lakásán 12 kilogramm marihuánát foglaltak le, miután tetten érték a kereskedőket egy erzsébetvárosi söröző előtt, amikor a kábítószert értékesíteni akarták.

A két férfi este gépkocsival az erzsébetvárosi sörözőhöz ment, és az adásvétel lebonyolítása érdekében onnan kihívták az ott várakozó vevőjüket. A söröző előtt a vádlottak a gépkocsi csomagtartójában elhelyezett marihuánát megvételre kínálták a vevőnek, de az ügylet a rendőrök beavatkozása miatt nem jött létre. A rendőri intézkedés során a gépkocsiból kábítószert, egy digitális mérleget és mintegy 300 ezer forint készpénzt is lefoglaltak. Az elfogás után a rendőrség a szentendrei lakásban is kutatást tartott, ahol további mintegy 12 kilogramm, csomagokba porciózott marihuánát foglaltak le.

Látogatási tilalom az Árvácskában

„A kutyák körében gyakori kennelköhögés betegség ütötte fel a fejét a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület menhelyén, ami miatt határozatlan ideig látogatási tilalmat rendeltek el” – írta az egyesület több közösségi portálon. Arra kérték az érdeklődőket, hogy figyeljék a tájékoztatásukat a tilalom megszűnéséről. a A kennelköhögés a kutyák egyik legfertőzőbb légúti megbetegedése. Amennyiben a betegség kialakult, annak gyógyítása állatorvos által felírt gyógyszerekkel lehetséges, valamint a kutyának nyugalomra és pihenésre van szüksége.

A kennelköhögés emberre ritkán fertőző, csupán a nagyon legyengült immunrendszerűek lehetnek érintettek.

Újra nyitva a Civil Ház

A Szentendrei Civil Ház a fűtési szezon befejeztével és a karbantartási munkálatok elvégzése után újra fogadja a városunkért, a környezetünkért, a szentendreiekért tenni akaró civileket és szervezeteket.

A 2020 őszétől működő intézmény – az Ábrányi Emil program 82. pontjához híven – inkubátorházként fogad mindenkit, aki Szentendre érdekében végzi tevékenységét.

Versmondóverseny a könyvtárban

Április 19-én délután zajlott hagyományos szentendrei versmondó verseny döntője a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. Az eseményre a 6-14 éves diákok Petőfi és barátainak verseivel készülhettek. Kilenc szentendrei iskola ötven tanulója örvendeztette meg szavalatával az összegyűlt családtagokat, kísérő pedagógusokat. A zsűri tagja volt Szarvas Rita, a Móricz Zsigmond Gimnázium tanára, Kiss Judit Ágnes költő, író és Németh Kristóf színész, színházigazgató. A díjazottak a Parti Medve Könyvesboltnak és Szentendre Város Önkormányzatának köszönhetően vehették át jutalmaikat. A versenyen készült felvétel hamarosan elérhető lesz a könyvtár YouTube  csatornáján. Itt még szavazhatnak kedvenceikre a közönség díjért.

 

Kiemelt kép: freepik.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.