Ugrás a tartalomhoz

Heti hírek

Ez történt 2022. harminchatodik hetén

Ahogyan már megszokhatták, péntekenként egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

PORFIRIJE SZERB PÁTRIÁRKA SZENTENDRÉN

2022.szeptember 4-én, vasárnap Szentendrén járt a Szerb Ortodox Egyház vezetője, Porfirije pátriárka, és szent liturgiát tartott a Belgrád Székesegyházban.

Szentendre, 2022. szeptember 4.
Porfirije pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetõje (k) szent liturgiát tart a szentendrei szerb ortodox székesegyházban 2022. szeptember 4-én.
MTI/Kovács Attila

 

A HELYI ADÓK BEFIZETÉSI HATÁRIDEJE KÖZELEG

A szentendre.hu-n megjelent felhívásban dr. Schramm Gábor jegyző, a 2022. év második félévében esedékes helyi adók (építményadó, iparűzési adó, magánszemélyek kommunális adója) befizetésének határidejére figyelmeztette a lakosságot, amely 2022. szeptember 15. napja. Minderről egy alkalommal, februárban szoktak levélben értesítést kapni a lakosok.

(forrás: szentendre.hu)

 

MEGJELENT A SZEVI SZEPTEMBERI SZÁMA

Szeptember 7-én megjelent a Szentendre és Vidéke városi lap idei 9. lapszáma az Újratervezés témájában. Lapunkban elsősorban a hirtelen jött változásokról, a megemelkedett árakról és azok hatásairól, illetve mindennapi megoldási stratégiákról írunk, megszólaltatva helyi szakértőket és lakosokat is. Bemutatjuk továbbá az augusztus 20-án kitüntetetteket, így dr. Somogyi Pétert, a város díszpolgárát és a Pro Urbe-díjasainkat. Interjút olvashatnak Prosek Zoltánnak, a Ferenczy Múzeumi Centrum vezetőjével, valamint Jolanda Willemse-vel, a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatai Egyesület elnökével.

A nyomtatott lap terjesztési helyszíneiről itt írunk, de online is olvasható.

 

ÜLÉSEZETT A HELYI OPERATÍV TÖRZS, A ROT

Ahogyan arról a héten megjelent lapszámunkban is hírt adtunk, 2022. szeptember 1-jén megalakult Szentendrén a Rezsinövekedés miatti Operatív Törzs (ROT), amely a tervek szerint hetente ülésezik, és amelynek állandó résztvevői: Fülöp Zsolt polgármester, Magyar Judit és Pilis Dániel alpolgármesterek, Schramm Gábor jegyző, Novák Andrea pénzügyi irodavezető, Hámornyikné Csemeczki Zita városfejlesztési irodavezető, Szücs Katalin, a pénzügyi és ellenőrző bizottság vezetője, valamint a polgármesteri kabinet tagjai.

Második, szeptember 8-i ülésén a tagok a Városi Szolgáltató Zrt. (VSZ) és az uszodát üzemeltető Aquapalace Kft. vezetőivel egyeztettek a két cég költségcsökkentési és energetikai korszerűsítési lehetőségeiről.

Az ülésen az alábbi konkrétumok hangzottak el, illetve döntések születtek:

  • minden intézmény esetében haladéktalanul elő kell készíteni a hosszú távú megoldást szolgáló energetikai korszerűsítési terveket a 2023. évi költségvetés terhére;
  • a VSZ távfűtési szolgáltatását korszerűsítendő a ROT egy új, korszerű kiskazán beszerzését kezdeményezi – erről a képviselő-testület következő ülésein születhet döntés;
  • a V8 uszoda a működtetéssel kapcsolatos lépésekről az iskolai úszást koordináló Váci Tankerülettel, az úszásoktatást, a versenyszerű sportolást szervező egyesületekkel és az uszoda helyiségeit bérlőkkel a napokban folytat tárgyalásokat.

Fülöp Zsolt polgármester ezen az ülésen is megerősítette, hogy a kötelező feladatok ellátása elsőbbséget élvez, ezen belül a gyermekintézmények, a városi szociális és egészségügyi közszolgáltatások működésének biztosítása (forrás: szentendre.hu)

 

HASZNÁLT SÜTŐOLAJPONT A PÜSPÖKMAJORI LAKÓTELEPEN

Szentendrén eddig a Dózsa György úti benzinkúton és a Városi Szolgáltatónál lehetett leadni az olajat, de szerdától már a Püspökmajor-lakótelepen elhelyezett korszerű automata segítségével – új, környezetbarát technológiával – is megszabadulhatunk a sütőolajtól.

Fotó: Bellai László

Az automatában működő kamerák folyamatosan figyelik az olajszintet és a PET-palackos rekesz telítettségét, szükség esetén pedig az üzemeltető elvégzi a gép ürítését. Az olajtartály mintegy 400 kg olaj gyűjtésére alkalmas. Nem szükséges zseblámpával vagy mobiltelefonnal világítani sötétedés után, hiszen a gép tetején elhelyezett napelem a kamerák mellett az esti, éjszakai világítás energiaellátását is biztosítja – tájékoztatta a szentendre.hu-t az önkormányzat főkertésze és környezetvédelmi referense, Hazai Attila. A közeljövőben az önkormányzattal együttműködve a gyártó további két helyszínen helyezi üzembe a gépet Szentendrén. (forrás: szentendre.hu)

 

TAVASZ HELYETT MÁR IDÉN INDUL AZ ÚJ NAPELEMES PÁLYÁZAT

Novembertől lesz elérhető a lakossági napelemes pályázat második üteme a tervezett tavaszi időpont helyett, a több mint 200 milliárd forint keretösszegű pályázati támogatás több tízezer, átlagjövedelem alatti családnak segíthet a rezsiterhek további csökkentésében – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán. (forrás: MTI)

A pályázati felhívásban foglaltak szerint a Pest megyei települések lakosai számára a pályázatok 2022. december 05-én 17:00 órától 2022. december 23-án 24:00 óráig nyújthatók be.

További információk: www.napelem.palyazat.gov.hu

 

TŰZIFA HATÓSÁGI ÁRON

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 8-i Kormányinfón jelentette be, hogy a tűzifa 10 m3ig rögzített áron lesz megvásárolható szeptember 15-től a fűtési szezon kezdetéig az állami erdőgazdaságokban. „Nagyjából a jelenlegi árakat fogjuk befagyasztani, a cél, hogy az árak ne emelkedjenek tovább” – tette hozzá. (forrás: infostart.hu)

A Pilisi Parkerdő aktuális közleményét a témában ITT olvashatják.

 

GÁZTAKARÉKOSSÁGI CSOMAG

„A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A miniszter egyebek közt azt is jelezte, hogy az önkormányzatokkal tárgyalnak – a héten is találkozik Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőjével. Rámutatott: az elsődleges feladat, hogy mindenki saját maga próbáljon spórolni és kigazdálkodni a többletköltséget, az állam mindenkivel tárgyal és akinek tud, segít. „A cél az, hogy bölcsődébe, óvodába, iskolába mindenki járjon, ne kelljen az intézményeket bezárni” – mondta. Kiemelte: „az alapszolgáltatásokat mindenütt biztosítani kell, ha ilyen esetben kell beavatkozni, az állam meg fogja tenni. A kormány fellép, hogy az MVM, mint állami cég adjon ajánlatot az önkormányzatoknak és az egyébként üzletileg indokolt garanciáknál kevesebbet kérjen” – közölte. (forrás: MTI) 

Kiemelt kép: pexels.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Érvényesek az okmányai? című bejegyzéshez

Érvényesek az okmányai?

A 2024. évi választások miatt kiemelt jelentőségű, hogy a választópolgárok okmányain érvényes adatok szerepeljenek