Ugrás a tartalomhoz

Épül az új kerékpáros híd a Dera-patak felett

Jó ütemben haladnak az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztési munkálatai Budapest és Szentendre között. A tervek szerint nyár végétől birtokba is vehetik a kerékpárosok az 5,6 kilométeres szakaszt.

A kerékpárút részeként a város déli határában a Dera-patak ártéri területe felett egy 36 méter szabad nyílású új kerékpáros híd épül az árvízvédelmi töltés magasításával. A két darabból álló, összesen 18 tonna tömegű acélszerkezetet egy 160 tonna teherbírású daru segítségével emelték be a korábban elkészült vasbeton hídfőkre. A pontos beállítást követően a két híd elemet összehegesztették a technológiai okok miatt épített ideiglenes támaszon. A kerékpáros hidat 3 méter hasznos szélességgel, 2×1 haladó sávval, kétoldalon 1,4 m magas korlátokkal alakítják ki. A kész szerkezet egy acélcső ívtartóval merevített kéttámaszú felsőpályás ív híd lesz.

A fejlesztés Budapest és Szentendre között, mintegy 5,61 km hosszú kerékpáros útvonal szakaszt érinti, amelyen az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a meglévő földutakat leburkolják, illetve felújítják a burkolatokat, és fejlesztik a közvilágítást. A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a meglévő kerékpárutat korszerűsítik. Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki, és két pihenőhely újul meg Budakalászon.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a HE-DO Kft. végzi nettó 850 millió forint értékben.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Érvényesek az okmányai? című bejegyzéshez

Érvényesek az okmányai?

A 2024. évi választások miatt kiemelt jelentőségű, hogy a választópolgárok okmányain érvényes adatok szerepeljenek