Ugrás a tartalomhoz

Éjjel-nappal az egész nagycsaláddal

Az augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Szentendre Éjjel-nappal fesztiválon a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesülete is részt vett. Kézműves foglalkozásokkal vártuk a gyerekeket és szüleiket, és az egyre népszerűbb Játék csere-bere programmal is készültünk.

Kicsit esős, kicsit hűvösebb, de a hangulaton ez nem érződött

Idén immáron tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Dunakanyar egyik legnagyobb nyárbúcsúztató fesztiválját, a Szentendre éjjel-nappal nyitva nevű rendezvényt. Rengeteg program közül választhattak azok, akik augusztus utolsó hétvégéjét a városunkban töltötték el. A nagy meleg már elment, és igaz, viharok és zivatarok is közbeszóltak itt-ott, mégis összességében nagyon jó hangulatban telet el ez a pár nap. Pénteken a nagy esőzések ellenére, igaz, egy kis csúszással, de végül csak úsztak a gyertyák a Dunán. A szentendrei nagycsaládosok sátra a korzón a Dunaparti Művelődési Házzal szemben állt. Kézműves foglalkozásokat tartottunk, ahol gyöngyöt is fűzhettek az ügyes kis kezek.

 Játszani nagyban még jobb

A kézműves foglalkozások mellett idén is elhoztuk magunkkal az óriás dáma és malomjátékot. Ez a két, a világon majdnem mindenhol ismert táblás játék mindig lázba hozza a gyerekeket, sőt a szüleik is szívesen kipróbálják. Jó látni, ahogyan a legkisebbek is próbálkoznak, és azt is, ahogyan a szüleik próbálnak emlékezni a szabályokra. Persze aztán hamar belejönnek mindannyian a játékba, hiszen a szabályok könnyűek, és valószínűleg gyerekkorában majdnem mindenki dámázott, vagy malmozott már. Az óriási tábla még nagyobb élményt jelent, és a győzelem is valahogy nagyobbnak tűnik ezeken a táblákon. A dáma és a malomjátékot évekkel ezelőtt egy tagtársunk varrta, a bábukat pedig festett medvesajtos dobozok szolgáltatják.

 Csere-bere

A másik közkedvelt programunk a játék csere-bere. Ez annyit takar, hogy bárki hozhat egy számára megunt játékot, ami még működőképes, tiszta, és nem utolsósorban használható állapotban van, majd választ magának egy másikat helyette. Egy nagycsaládban, ahol sok a gyerek, játékból is sok van. Mit sok, rengeteg. Van kártya, meg egy halom társas, a plüssök az ágyakban, és persze az apró kacatoknak hívott kincsek: mini dinoszauruszok, csillogó sörényű pónik és egyszarvúak, babák és vonatok. Mindenből több is akár. Olyan is van, hogy a sok játék szinte kiszorítja a gyerekeket a saját szobájukból. Szülőként azt is tudjuk, hogy a legtöbb játék ideig-óráig szórakoztató csak, aztán évekig csak porosodik a polcon, mielőtt kidobnák, vagy elajándékoznák azokat. Ezen felbuzdulva találtuk ki, hogy cseréljük el a már megunt játékokat egy újra. Ami az egyik gyereknek már nem érdekes, az az újdonság erejével hathat a másikra. Ezzel a kezdeményezéssel mindenki csak nyer. A gyerekek örülnek az új játéknak, szüleik elégedettek, hogy „rendesen” játszanak, és nem a képernyőt bámulják, és végül a játékok is boldogok, akik új gazdára lelnek.

Szép volt ez a nyár, örültünk, hogy együtt ünnepelhettünk, a Szentendre Éjjel Nappal nyitva fesztivál pedig méltó zárása volt ennek az eseménynek. Kezdődjön az új szeptemberi év, mindenkinek boldog és békés iskolakezdést kíván a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesülete!

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.