Ugrás a tartalomhoz

Egy ifjú fuvolista sikerei

Laár Janka a Vujicsics Tihamér AMI fuvola tanszakának 3. osztályos tanulója, aki az elmúlt tanévben négy nemzetközi versenyen szerepelt, ebből három alkalommal kapott első helyezést és egyszer másodikat. Meghívást kapott Athénba és Salzburgba egy gálakoncerten való szereplésre, ausztriai fellépését pedig a Vujicsics Tihamér Zeneiskolai Alapítvány támogatta, mely támogatás lehetővé tette a részvétel minden feltételének biztosítását.

A májusban megrendezett „Grand Prize Virtuoso Salzburg 2018” verseny junior kategóriájának első helyezettjei felléphettek a salzburgi Mozarteumban július 8-án megrendezésre kerülő gálakoncerten, ahol 25 nyertes versenyző lehetett jelen. A világ minden kontinenséről érkező fiatalok hatéves kortól a felnőttekig, vonós-, fúvós-, ének-, zongora- és kamara kategóriákban koncerteztek. A koncertet megelőző órákban, szigorú időbeosztás mellett, lehetőség volt a Mozarteum Wiener Saal teremben próbálni Szaniszló Éva fuvolatanárral és Bellus Csilla tanárnővel, aki zongorán kísérte Jankát.

A gyermekek magas színvonalon előadott műsorát követően adták át az okleveleket és az érmeket, melyeket minden nyertes személyesen, név szerint a színpadra szólítva kapott meg.

Az előadók közül két kimagasló teljesítményt érdemes megemlíteni: Neus Romaguera spanyol kislányt, aki egy Paganini-szonátát játszott rendkívül virtuóz módon hegedűn, és Severin Le Pichon zongorista kisfiút, aki Chopin-darabot játszott. Janka játékának különlegességét az is fokozta, hogy a koncerten ő volt az egyetlen fuvolista.

Köszönjük a támogatást, mely nagy lehetőség és dicsőség volt számunkra és a Zeneiskola számára egyaránt.

Laár Péter

További cikkeink a témában