Ugrás a tartalomhoz

„De gondolkodni szabad, ugye?”

Január 22-én kihirdették a „Szentendre – Kultúrpart 2019 kulturális és szabadidőközpont a Duna korzón” építészeti ötletpályázat eredményét.

Az eredményhirdetést a pályaművek kiállításának ünnepélyes megnyitója előzte meg, melynek házigazdája  Lang András, a Kulturális és Civil Bizottság elnöke volt, s aki beszédében köszönetet mondott Szentendre korábbi kulturális vezetőinek a jelen munkában való részvételükért. Kiss Gabriella, főépítész, valamint Fülöp Zsolt, polgármester köszöntőjét követően a pályázat eredményét Turi Attila, Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozatának a vezetője hirdette ki.

 

Turi Attila beszédében hangsúlyozta, hogy az MMA Építőművészeti Tagozata nagy hangsúlyt fektet a fiatal építészek helyzetbe hozására. Jelen pályázat is a 40 év alatti építészeket szólította meg, bízva abban, hogy részvételük megtiszteltetést jelent, és egyben kiállítási, bemutatkozási lehetőséghez is jutnak. A bírálat elsődleges szempontja az volt, hogy a tervek szemlélete friss és előremutató legyen, vagyis a zsűri nem ragaszkodott a jelenlegi állapotok konzerválásához. Ugyanakkor úgy támogatták a progresszív elemeket, hogy a minden áron való újítani akarást elvetették. Turi Attila elmondta, a laikusok számára esetleg megütközést keltők, de akár megbotránkoztatók is lehetnek a kiállított pályaművek, ám erre reagálva feltette a kérdést: „De gondolkodni szabad, ugye?” Mert hogy éppen ez volt a tervpályázat célja: vizsgáljuk meg az ötleteket, beszélgessünk róla, majd lássuk meg, melyek azok, amelyek kiinduló alapjai lehetnek egy esetleges átépítés tényleges megvalósításának.

 

A pályázatra 37 pályamű érkezett, a Bírálóbizottság többszöri áttekintés, vita és elemzés után egyhangú szavazással döntött, és a díjazásra rendelkezésre álló teljes összes (bruttó 5 millió forint) teljes felhasználását javasolta a következők szerint:

 

Díjban részesültek bruttó 1.000.000,- forint díjazással:

4-os számú pályamű (Bagi Borbála, Csík Zsolt)

16-os számú pályamű (Kiss Johanna Eperke, Varga Zs. Panna, Sághegyi Éva, Kalocsai Dorottya)

33-a számú pályamű (Balázs Anna, Kulcsár Emese, Perjési Lilla)

 

Elismerésben részesültek bruttó 500.000,- forint díjazással:

2-es számú pályamű (Györgyi Ábel)

8-as számú pályamű (Kálna Dávid)

14-es számú pályamű (Czáka Zoltán, Järger Zsolt)

18-as számú pályamű (Bujdosó Dorottya, Mihály Mirtill, Treszkai Anett)

 

A beérkezett pályaművek 2020. január 29–ig megtekinthetők a Városháza nyitvatartási idejében, az épület első emeleti folyosóin.

Fotók: Révai Sára

A pályázati kiírás:

„SZENTENDRE – KULTÚRPART 2019″ – ötletpályázat

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.