Ugrás a tartalomhoz

Csillaghegyi uszodában a két Barcsay-mozaik

Kónya Márta és Kónya Ferenc, Barcsay Jenő festőművész jogörököseinek, a Barcsay Alapítvány alapítóinak köszönhetően sikerült megmenteni azt a két nagyméretű Barcsay-mozaikot, melyeket eredetileg az Újpesti Uszodában helyeztek el 1974-ban. Az uszoda bezárása, az épület lebontása miatt volt szükség a mozaikok áttelepítésére, s a művek a felújított Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben kaptak méltó helyet.

Kónya Ferenc három éven keresztül kereste az alkotások új helyét. Tárgyaltak több kulturális intézménnyel is, de az áthelyezés magas költsége miatt nem találtak partnert. Végül a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., amely korábban az újpesti uszodát is működtette, ajánlotta fel a felújítás alatt álló Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőt új helyszínként.
A mozaikok visszafejtése, bontása 2017. augusztus 6-án kezdődött a Filó és Társa Építőipari és Kereskedelmi Kft. szakembereinek közreműködésével. Ilyen nagyméretű mozaik áttelepítésére Magyarországon korábban még nem került sor, hiszen közel 55 négyzetméternyi felületről van szó. A mozaikok átmentése végül zökkenőmentesen és sérülés nélkül sikerült a szakszerű munkának köszönhetően. A mozaikok a nagy belső terekkel rendelkező uszodában, a nagymedence egyik végfalán kaptak helyet, a többmilliós nagyságrendű munkát a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. finanszírozta.

„A két nagyméretű mozaik bontása, áthelyezése, restaurálása egyedülálló projekt volt hazánkban. Voltak bennem aggodalmak a munka kezdetén, féltünk, hogy a bontás közben váratlan helyzetek adódnak, de félelmeink alaptalannak bizonyultak. A szorgos együttműködés eredményét az egyelőre próbaüzemben működő uszoda vendégei is hamarosan láthatják, és remélem, nemcsak nekünk, hanem mindenki örömére és gyönyörűségére szolgál a látvány” – mondta lapunknak Kónya Ferenc, aki a munkát folyamatosan ellenőrizte, és javaslataival hozzájárult a végleges felület kialakításához.

 

További cikkeink a témában