Ugrás a tartalomhoz

Csalás- és balesetmegelőzés, alkohol- és drogellenes akció

Alkohol- és drogellenes baleset-megelőző akció zajlik a héten a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén is. Az ellenőrzés az ittas és bódult állapotú járművezetők kiszűrésére fókuszál 2018. december 10. és december 16. között. A rend őrei a főként időseket érintő, ún. „unokázós” csalások veszélyeire is figyelmeztet.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves akcióterve alapján a rendőrség 2018. december 10. és december 16. között Magyarország egész területén fokozott közúti ellenőrzést végez az ittas és bódult állapotú járművezetők kiszűrésére.

Az ellenőrzések célja a közlekedésbiztonsági helyzet javítása. Mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben sérüljenek meg, vagy veszítsék életüket az utakon… hogy mindenki hazaérjen!

Csaló „rokonok”! hogy ne váljon az „unokázós csalás” áldozatává

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban olyan csalást kíséreltek meg elkövetni ismeretlenek, ahol valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kértek a főként idős sértettektől.

Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor még néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bujtatni.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire.

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

–         Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!

–         Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!

–         Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esethez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!

–         Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak vagy megpróbálják Önöket vagy hozzátartozójukat a fenti, vagy ahhoz hasonló módszerrel becsapni, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

Bűnmegelőzési felhívás!

A családi bevásárló körutak, valamint az ünnepek alatti család látogatások során őrizetlenül maradnak az otthonok. A betörések megelőzése érdekében ajánljuk, hogy:

  • Mielőtt elutazik, ellenőrizze, hogy a lakás valamennyi nyílászáróját bezárta-e. Ha több zár is van a bejárati ajtón, valamennyit zárja be!
  • Ha rendelkezik riasztóval, azt még rövid időre is élesítse be!
  • Tájékoztassa a szomszédjait, hogy milyen időszakra hagyja otthonát őrizetlenül és kérje meg őket, hogy figyeljenek oda az ingatlanra.
  • Ha van kutyája és nem viszi magával, kérjen meg egy szomszédot vagy ismerőst, hogy gondoskodjon az otthonában hagyott állatról. A kertben a kutya elijesztheti a bűnelkövetőket.
  • A népszerű közösségi oldalon lehetőleg ne tegye közzé utazási szándékát, mert az ilyen oldalakat nem csak az ismerősök olvassák, hanem az elkövetők is, akik így pontos információt kaphatnak arról, hogy a tulajdonos mikor hagyja őrizetlenül otthonát.

Szentendrei Rendőrkapitányság

További cikkeink a témában