Ugrás a tartalomhoz

Búcsúzik dr. Pázmány Annamária

Most, amikor 14 év után a SZEI éléről távozom, lehetetlen mindenkinek külön-külön megköszönnöm azt a sok szépet és jót, amit kaptam, bár szeretném. Ezért a búcsúzásnak és a köszönetnek ezt a módját választottam.

Amikor Szentendrére hívtak neurológusnak, azt hittem, hogy a kórházon és az akut ügyeleten kívül nincs orvoslás. Aztán kiderült, hogy az akkor még pici gyermekeimnek nagyobb szükségük van rám, és 1983-ban mégis elvállaltam a szentendrei állást. Hamar beilleszkedtem, nagyon jó közösséget találtam. Bölcsföldiné Györgyike sokat segített. 1992-től bekapcsolódtam a helyi, majd az országos Orvosi Kamara munkájába. A Dunakanyari Orvosi Kamara titkára, majd elnöke, valamint a MOK Országos Járóbeteg Szekciójának lettem a titkára. A járás házi- és a szakorvosainak élénk klubélete a Tasi és fia vendéglőben zajlott, ahol megváltottuk alkalmanként világot. Saly Sándor, Homor Zsuzsa, Gulyás József is biztosan emlékeznek még ezekre az estékre.

1996-ben véletlenül szereztem tudomást arról, hogy Európa több országában létezik az Egészséges Városok Európai Szövetsége, így kezdeményezésemre 1997-ben Szentendre is belépett.  Létrejött az Egészséges Városért Szentendre Közalapítvány, melynek kuratóriumi elnöke lettem. Elkészítettük Szentendre Környezet-egészségügyi Akcióprogramját, egészségnapokat, az iskolákban drogmegelőzési kampányt indítottunk. Utódom Gerőcs Katalin kiváló eredménnyel folytatja a munkát.

2014-ig, három cikluson át voltam önkormányzati képviselő. Javaslatomra létesült az 56-os emlékérem és az egészségügyi dolgozók Semmelweis Díja. Sikerült megvalósítanom az első szentendrei fitneszparkot a Károly utcai házak közötti téren, a másodikat pedig tavaly ősszel az Egészségfejlesztési Iroda költségvetéséből a Postás strandon.

2006-ban nyertem el a SZEI intézményvezetői állását. Akkor még nem volt számítógépes hálózat, a kartonokat egész nap cipelték a 16 szakrendelésre. Sikerült hamar megszervezni az egységes számítógépes hálózatot, végre megszűnt a kartonrendszer. Az épület leromlott volt, az intézmény forráshiányos, ezért vállalkozóknak biztosítottam helyet, akik anyagilag fedeztek kisebb átépítéseket. Így lett helye pl. a kardiológiának. Különböző adományokból összesen 60 millió Ft-ot sikerült szereznünk az induláshoz. Intézményvezetőként mindig az volt a célom, hogy ne az önkormányzattól kéregessem a forrást, hanem próbáljam magam megteremteni azt.

Egyre nagyobb szükség volt a térség igényeit kielégítő új szakrendelőre. Ezért támogattam minden erőmmel képviselőként is, hogy uniós forrásból épüljön egy új, korszerű szakrendelő. Pályázott a város, végül 2009-ben került aláírásra a támogatási szerződés. A tervekbe szerencsére volt beleszólásom, a színvilágot alapos tájékozódás után választottuk ki. (Több újonnan épült kórházat, szaklapokat néztem meg). Sikerült megakadályoznom, hogy ismét vörös téglás külső burkolatot kapjon az épület. Ebben Deim Pál nagy segítségemre volt.

2011. januárban megindult az építkezés, mi pedig elköltöztünk. Pénteken még a Kanonok utcában rendeltünk, hétfőn már a teljes műszerpark, informatika áthelyezve, a Provinciában és a Fehérházban fogadtuk a betegeket. Az egész csapat egész hét végén, családostól segített. Mindenki saját autóval járt egyik helyszínről a másikra, költöztetve a rendelőt, hogy zökkenőmentesen kezdődhessen az ellátás. Ugyanez ismétlődött meg, amikor 2011 augusztusában, majd 2012 tavaszán és nyarán két lépésben költöztünk vissza egy hétvége alatt. Ehhez olyan dolgozói csapat kellett akkor is, amilyen a mostani is.

Egynapos sebészet, modern műszerpark létesült, és a betegforgalom növekedése kapacitásbővítést tett szükségessé. 2016-ban a szakrendelések számát sikerült az eredeti 16-ról 36-ra emelni. Azóta további emelés is szükségessé vált,  jelenleg is kapacitásbővítési kérelem van folyamatban.

Komoly lobbizással sikerült mammográfiás szűrőállomássá válnunk, rendelkezünk gyermekpszichiátriával, diétás szakrendeléssel, andrológiával, mindez kevés szakrendelőben elérhető. A járás területére kihelyezett szakrendelések is egyedi megoldások, ez csökkenti a forgalmat a SZEI-ben.

Nagyon jó, hogy 2013-ban nem került az intézmény állami fenntartásba, akkor összefogott a lakosság – 6 000 aláírással támogatta –, így a város kezében maradhatott.

Örülök, hogy az egészségügyi munkacsoport határozata alapján megvalósulhatott a 24 órás háziorvosi ügyelet.

Most fejeződik be az Egészséges Budapest Program közbeszerzése, melyből hamarosan új műszerek kerülnek a SZEI-be, a prevenciónak pedig jó gazdája lett az Egészségfejlesztési Iroda.

Mindig arra vágytam, hogy olyan szakrendelőt teremtsek, ahol a betegek a magánellátásnak megfelelő körülmények között érezhetik magukat. Ezért létesült Vincze László papírmerítő közreműködésével az emeleti részen a SZEI Galéria, mellyel művészetterápiás, gyógyító hatást szerettünk volna megteremteni. Köszönöm Aknay János, Jávor Piroska, efZámbó, Kopacz Mária és a többiek képeit, valamint Vadas Tímeának a magzati élet kilenc hónapját ábrázoló állandó kiállítást. A várakozást megkönnyíti a könyvmegálló, a free wifi és a tájékoztató TV hálózat is.

Hálával tartozom Szentendrének, mert mindig, minden kezdeményezésemben támogatást kaptam a város összes szereplőjétől, a mindenkori önkormányzat vezetésétől és dolgozóitól.

Mivel nyughatatlan vagyok, neurológusként, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetőjeként, valamint a Pilis-Dunakanyar Orvosi Kamara választókerületi elnökeként fogok tovább dolgozni.

Szeretném megköszönni, hogy a SZEI élén tölthettem az elmúlt éveket, és együtt dolgozhattunk. Én nagyon boldog voltam itt, és minden napnak örültem. Nagyon büszke vagyok a SZEI csapatára, mert minden helyzetet kiválóan kezelni tudnak, mint amilyen a mostani is. Köszönöm mindenki segítségét, amely nélkül nem tudtam volna megvalósítani a terveimet.

További cikkeink a témában