Ugrás a tartalomhoz

Böjte Csaba avatta fel az Élet Útja Ösvényt

A Családok Éve programsorozatban a Szentendre Barátai Egyesület meghívására érkezett Szentendrére Böjte Csaba testvér, aki ünnepélyes keretek között avatta fel 2018. június 9-én a Templomdombon az Élet Útja meditációs ösvényt, majd megáldotta a jelenlévő házas- és jegyespárokat. A 18 stációból álló ösvény avatásán közös imával emlékeztek meg Szentendre felekezeteinek vezetői.

„Csak azért / az egyetlen napért / érdemes volt megszületnem,
amikor szeretni tudtam, / és szeretnek-e, nem kérdeztem.” – Weöres Sándor
(a meditációs ösvény 13. stációjának idézete)

Az ünnepi műsor elején Böjte Csaba áldást mondott arra a friss házaspárra, Iszak Beátára és férjére, Jakab Attilára, akik éppen ezen a napon mondták ki a boldogító igent a Templomdombi Plébániatemplomban. A Templomtéren nemcsak ők, de sok-sok házaspár és jegyespár gyűlt össze, hogy szintén részesüljenek az áldásban. A párok karjukra fehér szalagot kötöttek, ezzel szimbolikusan megerősítve fogadalmukat.
Szentendre felekezeteinek vezetői egy-egy imát mondtak el a párokért: Blankenstein György katolikus lelkész, Dani Zsolt baptista lelkész, Horváth-Hegyi Olivért evangélikus lelkész, Sándor Gy. Mátyás unitárius lelkész és dr. Mosolygó Péter görög katolikus pap. A családok fontosságát hangsúlyozta Gyürk Dorottya, a város kulturális alpolgármestere is köszöntőjében.
A most felavatott Élet Útja Ösvény egymást szervesen követő versek gyönyörű sora. A magyar költők legszebb verseiből válogatott csokor házasságról, szeretetről szól és az emberi élet legfontosabb állomásairól. A költemények válogatásában dr. Soós Sándorné Veres Rózsa, a Ferences Gimnázium magyar tanárnője segített, a versek fémtábláinak kivitelezésében Dudás Krisztina, a Szentendre Barátai Egyesület munkatársa és a Vésnök Kft. közreműködött.
Böjte Csaba meglepetés-műsorral is készült, Nagyszalontáról, a Béke Királynője Gyermekotthonból hívott el a jeles eseményre egy csapat fiatalt, akik Petőfi Sándor szerelmi költészetéből összeállított zenés-verses műsorukat adták elő.
Böjte Csaba lelki muníciót is adott a jelen lévőknek, beszédében egyszerű és hasznos tanácsot adott a mindennapokra: „Miért működnek sokszor rosszul a párkapcsolatok? Sajnos hajlamosak vagyunk az érzelmi analfabétizmusra, patikamérlegen mérjük a szeretetet. Ne féljünk, merjük kimondani, megmutatni a mindennapokban is érzelmeinket, szeretetünket.”
A meditációs ösvény avatása után Böjte Csaba testvért az Offline Centerben várták, ahol a Szentendre Barátai Egyesület szervezésében a Sikeres magyarok sorozat részeként rendeztek beszélgetést a keresztény Európa sorsáról.
Az ünnepi eseménysor kapcsán felajánlott adományokat – 1.751.450 Ft-ot, plusz az önkormányzat 500.000 Ft-os felajánlását, azaz  összesen 2.251.450 Ft-ot – a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatja el a Szentendre Barátai Egyesület. A befolyt összeget célzottan a csíkszeredai gyermekotthon fűtéskorszerűsítésére szánják.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.