Ugrás a tartalomhoz

Programajánló

Birtokolni vagy létezni? – Útkeresés a növekedés határai túlsó oldalán

Az 1972-ben megrendezett Stockholmi konferencia 50. évfordulója alkalmából „Birtokolni vagy létezni? – Útkeresés a növekedés határai túlsó oldalán” címmel, kerekasztal beszélgetéssel egybekötött ingyenes előadásra invitál minden érdeklődőt Thurzó Orsolya, a rendezvényen közreműködő Ars et Vita Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az esemény időszerűségét az egyre szaporodó megoldatlan kérdések mellett a Római Klub 50 évvel ezelőtt számítógépes szimuláció segítségével elkészült „Növekedés Határai” című dokumentuma adja, amely a véges erőforrások mellett zajló exponenciális gazdasági és népességnövekedés elemzését tartalmazza.

Milyen szerepet játszik az ember két fő egzisztenciális törekvése – a birtoklás és a létezés– a társadalmi létformákon belül? Milyen társadalmi és gazdasági következményekkel járnak a természetben zajló drámai változások? Hogyan határozhatnánk meg bolygónk biztonságos mozgásterét? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a meghívott előadók egyrészt a szociálpszichológia és a filozófia oldaláról másrészt gazdasági és társadalmi szempontból.
Bár napjainkban a világ bármely szegletében élők a saját bőrükön érezhetik, hogy valami alapvető és kedvezőtlen változás történik a Föld klímájával, mégis az emberek többsége közömbös a kérdéssel kapcsolatban.

„A világ megváltoztatását csak a magam megváltoztatása teszi lehetővé” – Hamvas Béla (Silentium)

Időpont: 2022. június 10. (péntek), 18:00
Helyszín: Barcsay Udvar (Dumtsa Jenő u 10.)
Esőhelyszín: Ferenczy Múzeum, (Kossuth Lajos utca 5.)

Program:

18:00-18:25 – Birtokolni vagy létezni? – előadó: Thiel Katalin, filozófus
18:25-18:50 – „Ninive ég”, avagy a növekedés átszakított korlátai – előadó: Zlinszky János, biológus, környezetpolitikai szakértő
18:50-19:30 – Pódiumbeszélgetés az előadókkal

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben. 

Kiemelt kép a Programajánló február 15-20-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 15-20-ig

Túl a farsangon és a Valentin-napon mindannyian a tavaszt várjuk. De amíg az eljön, addig is lesz néhány izgalmas program Szentendrén.