Ugrás a tartalomhoz

Bálint-nap a Filibilivel

Hagyományéltető Bálint-nap 2018. február 11-én, vasárnap 17:00 órakor a Városháza dísztermében (Városház tér 3.)! A rendezvényt megnyitja: Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester, házigazda a 25 éves Filibili Népdalkör (művészeti vezető Soós Réka). Vendégünk: Sebő Ferenc, közreműködők: Telegdi Gáspár és Sosovica Fanni néptáncosok, Németh András (tekerő), Kertész József (vers, próza).

Bálint napja a tavaszvárás idejére esik, amelyet Angliában, Észak-Amerikában a szerelmesek tartanak számon. A Valentin-nap felszínes, nyugati ízlésen alapuló, üzletiességet sugalló szellemisége elárasztotta Magyarországot is, háttérbe szorítva Bálint-napot, melyet eleink számon tartottak, megünnepeltek.
Hat évvel ezelőtt mi, a hagyományéltető óvónők nem a tiszta érzések ellen lázadoztunk, hanem az érzéseket kísérő jelenségek miatt. Elhatároztuk, hogy a Bálint-napot olyan ünneppé tesszük, amelyben erősítjük népi kultúránkat, népköltészetünk, szokásaink drága kincseivel. Böngészni kezdtük a régi néphit kapcsolódásait ehhez a naphoz. A lehetőségek gazdag sorára találtunk: pl. Bálint a verebek védőszentje, napján tartják menyegzőjüket a madarak. Facsemetét ültettek ezen a napon, az időjárásból jósoltak. Ez a nap a farsang – a táncmulatságok, maszkos alakoskodások, köszöntések, dramatikus játékok, lakodalmak – idejére esik. A néprajzi ismeretek birtokában már egyszerű volt a feladat, meríteni a tiszta forrásból: gyerekdalokat, madaras, szerelmes énekeket, szokásokat illeszteni a Bálint-nap ünnepléséhez.
Már kilencedik alkalommal rendezzük meg a Bálint-napot, azzal a szándékkal, hogy erősítsük magyar hagyományainkat.
Szeretettel várjuk barátainkat, rokonainkat és minden kedves érdeklődőt a hagyományéltető Bálint-napra február 11-én, vasárnap 17:00 órakor a Városháza dísztermébe (Városház tér 3.) A rendezvényt megnyitja nyitja: Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester, házigazda a 25 éves Filibili Népdalkör (művészeti vezető Soós Réka). Vendégünk: Sebő Ferenc, közreműködők: Telegdi Gáspár és Sosovica Fanni néptáncosok, Németh András (tekerő), Kertész József (vers, próza).

Eseménysor

• Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester köszöntője
• A Balassi-kard 2018 évi kitüntetettje, Lövétei Lázár László versét elmondja Kertész József
„Barna legény házasodjál!” – Mesébe öltöztetett dalok a szerelemről, a házasságról –
• Az ördög kilenc kérdése című székely népmesét elmondja Szigethy Miklósné
• Van-e eladó leánykátok? – Bimbó utcai óvodások játéka
• Hej, három legény kerülgeti… – decsi dalokat énekel a Filibili Népdalkör
• Ne sirasd gyöngy koszorúdat… – Soós Réka
• Jól meggondold… – Dunántúli dalokat énekel a Filibili Népdalkör
• Páros tánc: Sosovica Fanni és Telegdi Gáspár, tekerőn kísér Németh András
• Feküdj mellém, majd nem ér… – Sebő Ferenc és Soós Réka
KÁSAPÉNZ
„Sok számos esztendőket vígan megélhess…” – Philoméla-díj átadása
„Minden madár társat választ…” – a filibilik férjeikkel és a közönséggel
Közös tánc és eszem-iszom

Köszönet a támogatóknak: Szentendre Város Önkormányzatának, a Szentendrei Kulturális Központnak, Hidegkuti Gergelynek, a Szilágyi Pékségnek, az Édeni Édességek Boltjának, illetve minden kedves Vendégünknek, akik eljönnek a Bálint-napra.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.