Ugrás a tartalomhoz

Bach Mindenkinek Fesztivál jótékony céllal

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban rendezték 2018. október 7-én a Bach Mindenkinek Fesztivál jövő évi programbemutatóját és sajtótájékoztatóját, melyen többek között városunk kulturális alpolgármestere, Gyürk Dorottya mondott köszöntőt. A fesztivál ötödik évadának jótékonysági célkitűzése: adománygyűjtés a Bethesda Gyermekkórház részére, új lélegeztetőgép vásárlásához. A Bach muzsikát népszerűsítő, sok helyszínű, különleges fesztivál  2019-es évadának záróeseményét Szentendrén rendezik!

Idén tavasszal Szentendrén is bemutatkozott a Bach Mindenkinek Fesztivál egy alternatív helyszínnel. A Bach az aluljáróban program a járókelőket szólította meg igényes meglepetés-koncerttel. A Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékei, a Musicantus Leánykar és a Musica Beata Kórus hozták testközelbe Bach legszebb, elévülhetetlen dallamait.

A Bach Mindenkinek Fesztivál ebben az évben csatlakozott a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évfordulóját ünneplő „Fesztiválok Fesztiválja” programsorozathoz is. Az ország több pontján és Kárpát-medence szerte, több száz programmal és több ezer résztvevővel megrendezésre kerülő fesztivál időpontja 2019. március 18-24. között lesz, Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató vezetésével és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester védnöksége alatt.

Az október 7-én megrendezett találkozón a jövő év néhány fellépője mutatkozott be műsorával. Délelőtt Bódi Zsófia énekművész, zeneterapeuta és Jánosházi Péter csellóművész zenei fejlesztőprogramjába engedett betekintést. Az esemény vendégei a fesztivál kezdeteit bemutató videofilmet tekintették meg, majd Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Kovács Zalán László fesztiváligazgató és Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója aláírta azt az adománygyűjtési megállapodást, melyben a Bethesda Gyermekkórház  új lélegeztetőkészülékének megvásárlását tűzték ki célul. Köszöntőt mondott Medveczky Ádám Liszt-, Kossuth és Prima Primissima Díjas karmester.

Délután gálakoncerttel folytatódott  programsor Harcsa Veronika, Bábel Klára, Bojta Zsuzsanna, Szászvárosi Sándor és a Készenléti Rendőrség Zenekarának rézfúvós kvintettjének koncertjével. A Bach gála háziasszonya Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője volt, aki egyúttal a Bach Mindenkinek Fesztivál arca.

A fesztivál 2019-es terveit Kovács Zalán László fesztiváligazgató ismertette, köszöntőt mondott Kovács Lajos, Hegyvidék alpolgármestere és Gyürk Dorottya, Szentendre alpolgármestere, aki elmondta: „Szentendréről mindenki tudja, hogy Szentendre a képzőművészet hazai fővárosa. Számtalan képzőművészeti eseményünk és az Art Capital fesztivál kapcsán is azt tapasztaltuk, hogy a XXI. században az emberek kultúrafogyasztási szokásai rapid módon megváltoztak. Ha tömegekhez akarunk szólni, sokakat akarunk elérni, nem elég a megszokott módon, a biztonságos kiállítóterekben fölakasztani a képeket a falra, várni a látogatókat és szedni a drága belépti díjakat. A világ az elmúlt 20-30 évben nagyot változott. Hatalmas Európa szerte a kulturális kínálat, nagy a fesztiválzaj, óriási a verseny a közönség figyelméért. Ebben a megváltozott közegben kell érvényesülni, kell elnyernünk a közönség figyelmét, olyan fontos hívószavak segítségével, mint interaktivitás, bevonás, közösségi élmény. Mindennek az alapja továbbra is a magas színvonalú művészi produktum kell legyen. Ez szükséges, azonban nem elégséges feltétel akkor, ha nem csupán egy magas kultúrát fogyasztó, nagyon szűk és tehetős réteget akarunk megszólítani az üzenetünkkel, hanem sokakat. Ahogy a repülés néhány év alatt, néhány jómódú ember kiváltságából tömegek közlekedési eszközévé vált, úgy lehetnek a megváltozott környezetben, a technika fejlődésének köszönhetően, ma már fillérekért, mindenki számára hozzáférhetőek – egy letöltés, egy alkalmazás segítségével – a legkiválóbb előadók produkciói, a legnagyszerűbb koncertfelvételek. Napjainkban a minőségi komolyzene is lehet mindenkié. És hol másutt kéne kezdeni, mint Bachnál, akiről maga Beethoven mondta: »Bach mindannyiunk ősatyja.« A mai zenei kultúránk alapja Bach munkássága. Itt fontos kiemelni, hogy Bach a közösséghez kötődő zenélést tartotta hivatásának, nem volt elitista, ezért is alkalmas a zenéje arra, hogy széles tömegeket szólítsunk meg általa, ezért is van létjogosultsága a Bach Mindenkinek! – hívószónak. Szentendre pedig örömmel csatlakozik a kezdeményezéshez, köszönjük a lehetőséget és a bizalmat! Biztos vagyok benne, hogy közreműködésünkkel még gazdagabb, még színesebb lesz a fesztiválprogram!”

Fotók: Varga Gábor (Vargosz) – reformatus.hu

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.