Ugrás a tartalomhoz

Programajánló

Bábok, állatok és ördögök Szentendrén

március 27-től április 2-ig

Ez a hét a színvonalas, elmélyült kultúrprogramok jegyében telik,  új könyvklub indul, és Polcz Alaine-t megidézve az elkerülhetetlenről elmélkedhetünk.

R.M.N

A NYISD KI A SZEMED vetítéssorozat keretében az R.M.N. c. román drámát láthatják. A film után beszélgetés várja az érdeklődőket, a házigazda Szarka Judit filmesztéta és Schramkó Péter magántanár lesz. A film advent idején játszódik, Matthias külföldről tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. A faluban valami megfoghatatlan nyugtalanság és irracionális rettegés honol. Amikor a péküzembe, ahol Csilla dolgozik, felvesznek két messziről érkezett alkalmazottat, felszínre törnek a korábban rejtett indulatok. Az R.M.N.-t a román új hullám egyik legfontosabb képviselője, Cristian Mungiu írta és rendezte, aki gyakori vendég Cannes-ban. Itt mutatták be az Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap, a Mesék az aranykorból, a legjobb forgatókönyv díját nyert Dombokon túl és a
legjobb rendező díjával kitüntetett Érettségi című filmjeit is. A román-magyar-német nyelvű alkotás a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, szereplői között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának magyar színészei is felbukkannak.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.
Időpont: 2023. március 28. 18.00

Alaine – bábelőadás felnőtteknek

Amikor a fiatal bábművész, Markó-Valentyik Anna felkérte Ladányi Andreát új szólóelőadása, a Polcz Alaine írásaiból merítő Alaine – Ideje a meghalásnak rendező-koreográfusi feladataira, Ladányi Andrea örömmel mondott igent. Kettejük meghitt, elmélyült munkájának eredménye a felnőtteknek szóló, a táncművészet és a bábos műfaj határán mozgó produkció, melyben Karády Katalin dalai tördelik Polcz Alaine szövegét. „Hány évesnek érzem magam? A legtöbben azt mondják, hogy nem öregszenek lélekben. Egy barátnőm mondta volt, hogy olyan szörnyű nekem egy öregasszonnyal együtt élni. Mondom, de hát egyedül élsz! Azt mondja, de magammal. Van az emberben egy ilyen különös kettősség, nem mindenkinél, de nagyon sokan mondják, hogy belülről fiatalabbnak érzik magukat.”(részlet az előadásból) Egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is.

Helyszín: PMK Színházterem, Szentendre, Pátriárka u. 7.
Időpont: 2023. március 31. 19.00

No megállj csak, Kancsil! – Bábelőadás gyerekeknek

Izgalmas bábelőadást láthatnak a gyerekek (6 éves kortól ajánlott) szombaton Ej, ej, ez a Kancsil! címmel. A kancsil se nem nagy, se nem erős, de okos, ravasz és igencsak bátor! Ízig- vérig igazi hős, egy fura kis egérszarvas, aki alig nagyobb egy cipősdoboznál. Úszik, mászik, énekel, egyszer rászedi, másszor megmenti az erdő állatait, és mégis egy szeretnivaló indonéz állat, igazi közösségi lény. Ezúttal újrafelhasznált anyagokból kelnek életre a színpadon indonézia egzotikus állatai, és népesítik be a színpadot, hogy a zene és a fantázia segítségével élhessük át a közösség erejét.
Helyszín: HBPMK Színházterme, Szentendre, Pátriárka utca 7.
 Időpont: 2023. április 1. 16. 00

Itt a tavasz, nyit a MANK!

A Szentendrei Régi Művésztelep kertjében közel száz éve működik a magyar művészettörténet egyik legmeghatározóbb alkotói közössége. A MANK Galéria tavaszi kiállítása az itt alkotó tíz képzőművész legújabb műalkotásait mutatja be. A kiállító művészek között szerepel Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Horváth Lóczi Judit, Krizbai Alex, Knyihár Amarilla, valamint Martin Henrik is. A kiállítást megnyitja dr.Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő – Kulturális és Innovációs Minisztérium, A művekről Sipos Tünde művészettörténész fog mesélni.

Helyszín: MANK Galéria -2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.
Időpont: 2023. március 31., péntek 19:00
A kiállítás 2023. április 3-tól június 9-ig hétfőtől-péntekig 09:00 és 17:00 óra között tart nyitva.

Diabolus In Musica akusztikus koncert

A Diabolus In Musica az Ørdøg zenekar akusztikus projektje: a Vörös András (ének), Nagy- Miklós Péter (gitár), Bokodi Bálint (ének, hegedű) és Korpos Lajos (gitár) felállású csapatszinte kizárólag az anyabanda dalait játssza. Az együttes rendszeresen koncertezik, eddig három lemezük jelent meg. Vendég: Zselenszky lesz.
Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.
Időpont: 2023. március 31. 19.30

Ott Anna könyvklub 

A Ferenczy Múzeumi Centrum KORtársalgó irodalmi sorozatának háziasszonya, Ott Anna idén tavasszal új sorozatot indít a Ferenczy Múzeumban. A főszereplők természetesen most is a könyvek, egy-egy választott regényről beszélget meghívott vendégeivel: első alkalommal áprilisban Finy Petrával. Maylis De Kerangal: Hozzuk rendbe az élőket, című alkotását elemzik majd.
Helyszín: Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.
Időpont: 2023. április 2. 17.00

Jótékonysági nyuszifutás

Jótékonysági Nyuszifutást szerveztek Vura Zsolt emlékére, aki hosszú éveken át kitalálója, szervezője, megvalósítója volt számos sportrendezvénynek Szentendrén. A nevezési díj tartós élelmiszer, amelyet a Szent Erzsébet Karitász és a Családsegítő Szolgálat juttat el a rászorulóknak. Idén a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesületnek is gyűjtenek,
így állateledel adománnyal is lehet nevezni a két kilométeres távra. Jutalomként mindenki befutóérmet kap. Regisztráció szombaton 10 órától.
Időpont: 2023. április 1. (szombat), 11:00
Rajthelyszín: P’Art Mozi előtt

Kiemelt kép: Larisa Koshkina/Pixabay

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.