Hogyan jött az ötlet, hogy egy ilyen különleges atmoszférájú helyet nyisson?
Az ötlet huszonkét évvel ezelőtt született meg. Nekem teljesen más szakmám van, de szerettünk volna egy törzshelyet létrehozni, amit a szentendreiek magukénak éreznek, visszajárnak és róluk szól. Akkoriban még a boltok, vendéglátóhelyek inkább a turistákra fókuszáltak.
Miért pont a csoki?
A témát könnyű volt megtalálni, mert akkoriban nehéz volt a jó csokit, kávét, teát beszerezni. Akkor vártam a harmadik gyermekemet, írtam egy üzleti tervet, a nyakamba vettem a várost, járkáltam, összeírtam a lehetséges helyszíneket, mindennek utánajártam.
És végül egy táskabolt helyére kerültek?
Igen, ezen a helyen akkor egy hetvenes évek óta működő táskabolt volt Zsuzsi nénivel, aki nagyon megszeretett minket. Sokat jöttem a gyerekekkel, és meséltem neki, hogy szeretnénk majd egy helyet nyitni. Másképpen volt még berendezve, de egyből láttam, hogy ez a kis dongaboltozatú belső, kicsit bumfordi helyiség az utca legrégebbi házában, milyen varázslatos energiákkal bír. És akkor egy napon Zsuzsi néni felhívott, hogy abbahagyja, mi pedig megvettük 2003-ban a bérleti jogot, tizenhárom évvel késbőbb beruháztunk, bővültünk, és megnyitottuk mellé a kávézó-csokizó vendégteret is. Azóta félévente megújul az itallapunk, csokis és kávés italaink zöme csak nálunk kapható, saját recept. Egy éve Brazil Specialty kávéra váltottunk. Figyeljük a trendeket és persze közben magunkat is.
Ha megkérdezik, hogy melyik a kedvenc csokim az Édeniből, egy kicsit úgy vagyok, mint Gombóc Artúr, hogy a táblás, a drazsé, a bonbon, a fűszeres, a gumicukor… szóval elképesztő a választék.
Ez volt a célunk. Azt már sok éve elhatároztuk, hogy aki Magyarországon ma számít, az legyen nálunk megtalálható. Ezért több mint ötven külföldi és magyar beszállítónk van. A világ minden tájáról érkeznek az alapanyagok, termékek. Az első pillanattól klasszikus, rendes szaküzletként működünk, és egy rendes szaküzletnek kutya kötelessége figyelni a trendeket, az újdonságokat, hogy megfelelő legyen a kínálat. Miután ez egy kisvárosi bolt, minden rétegnek szeretnénk kínálni valamit, a kisgyerektől a gourmet felnőttig.
Akik aztán maguk is ihletet kapnak, hogy kitaláljanak például egy csokiitalt?
Valóban, a törzsvendégeinktől is kapunk ötleteket, a legjobbak fel is kerülnek az itallapra. Ilyen volt a legelső évben a Női mosoly, ami laza, könnyed ital, kávé és csoki egyben, Kertész József találta ki. Ennek később lett a párja a Férfi mosoly, ami egy ecuadori 70%-os csoki és kávé, tehát egy karakteres ital, egészen más élmény. A Weiner Melange-nak is érdekes a története, amit Weiner Sennyey Tibor szentendrei költő és méhész, becsvágyról szóló írása inspirált. Elolvastam, felhívtam, megbeszéltük, kifejlesztettük és nagyon finom lett, az ő díjnyertes gesztenyemézével készül.
Akkor elmondható, hogy nagyon erős, sok helyi szállal működtök az első pillanattól?
Annyi szeretet veszi körül minket, és annyi kedves történet benne van ebben a huszonegy évben, én nagyon hálás vagyok érte, hogy így alakult.
Lenyűgöző számomra ez a miliő, egyszerűen jó ide bejönni.
E mögött sok gondolkodás és tervezés van, mindent úgy találtunk ki, hogy jól érezze magát a vendég. A látvány, az illat, a zene, mind a vevők érzékeire hatnak, akik szeretik azt, hogy egy másik világba lépnek be. Még ha óriási sorban állás van szezon idején, akkor is jól érzik magukat, mert ismerősökkel találkoznak, és erre a kis időre le tudják tenni a gondokat. Hozzánk kikapcsolódni jönnek és nemcsak azért, hogy gyorsan lehúzzanak egy kávét.
Három gyermek édesanyja, és egy pici babával indította el a boltot. Hogyan lehet összeegyeztetni a családanya szerepet egy sikeres vállalkozás vezetésével?
Van egy fantasztikus férjem, aki mindig támogatott mindenben. Hét- és tízéves volt a másik két gyermekem, amikor a harmadik, Dániel megszületett. A születése előtt három hónappal nyitott a bolt. Azt szoktam mondani, hogy két születés volt abban az évben. Az egy intenzív, de nagyon jó kis időszak volt. Már nem is tudom, hogy csináltam, de sikerült. Csodálatos gyerekeim lettek, akik most már fiatal felnőttek, járják a saját útjukat, és imádják a csokiboltot ők is.
Ha az ember szereti, amit csinál, és ennyire szívvel-lélekkel benne van, akkor nem fárad el úgy a munkában.
Ha bejövök, nem érzem azt, hogy dolgozom, inkább energiákat nyerek, mert fantasztikusak a munkatársaim is. Van visszahúzódóbb, de végtelen kedves, kevesebbet beszélő kolléganőm, és van olyan, aki a keblére ölel bárkit, aki bejön. A vevők is jófejek, nagyon jó beszélgetések zajlanak, van egy különleges energiája ennek a helynek. Talán a női energiák, amik összeadódnak.
Az évek során sok elismerést zsebelt be a bolt, kapott-e felkérést, hogy máshol is nyisson?
Igen, több megkeresés érkezett, de azt gondolom, hogy a kicsi szép, és ez pont akkora hely, hogy benne tudok lenni teljes koncentrációval. Lehet, hogy ez így kevésbé jövedelmező, de az egy másik élet, másról szólna, és én ezt így szeretem.
Tehát akkor elégedett vagy ezzel a kis üzlettel?
Igen! Voltak olyan időszakaim, amikor megkérdőjeleztem, hogy nekem ezt kell-e csinálni, és akkor megint tanultam, újra elmentem tanítani a vállalkozás mellett. De aztán rájöttem, hogy ez a világ közepe, és hogy ez az energiatípus, ami itt van, az pont megfelel nekem. Pont annyi áramlás van benne, a rengeteg vevő, a rengeteg beszállító, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, és a csapat. Tehát ez így pont jó. És tényleg büszke vagyok arra, hogy egy olyan helyet hoztunk létre, amit ennyien szeretnek.
Mik a legszebb visszajelzések a vendégektől?
Nagyon sok kedves visszajelzést kaptunk az évek során, például nálunk ismerkedett meg egy pár, és aztán az esküvőjükön visszajöttek, és itt fotózkodtak. Az esküvői ruhájukban felidézték azt a napot. A másik kedvenc történetem, hogy Budapestről motorral jött egy fiú, zárás után öt perccel bekönyörögte magát, hogy neki mindenképpen innen kell vinni a bocsánatkérő bonbont. Számomra az is megható, hogy idős párok is jönnek hozzánk, leülnek, isznak egy forró csokit, vagy jönnek az unokájukkal. Minden generáció megtalálja nálunk a kedvencét.
Hogyan lehet huszonnégy éven át töretlenül sikeresnek maradni? Mi a titok?
Azt gondolom, hogy a folyamatos megújulás. Amikor az ember már azt érzi, hogy túl van a nehezén és hátradőlhet, na ekkor kell új kihívásokat keresni. Ilyen megújulásunk volt a honlapunk, a csokizó-kávézó vagy 2020-ban az Édeni csokoládéműhely megnyitása is, ahol azóta is folyamatosan készülnek a saját, szentendrei csokoládék, de folyamatosan kitalálunk új italokat, grafikákat, csomagolásokat, bevezetünk új technikai megoldásokat. Rengeteg programban részt vettünk már Szentendrén, és sokat szervezünk mi magunk is. Tavaly október óta két hetente tartunk tematikus csokoládékóstolókat. A magyar és nemzetközi csokoládéművészet legjavából válogatott tizenegy tételes kóstolósorral megmutatjuk, hogy a kakaókultúra csodálatos, gazdag és érdekes szelete a világnak.
Interjú: Gergály Judith
Fotók: Isza Ferenc