Ugrás a tartalomhoz

Álhír a 2,5 milliós lakáskorszerűsítési támogatás!

Hónapok óta terjed egy álhír a lakossági energetikai beruházások kapcsán: a 2,5 millió forintos, vissza nem térítendő lakáskorszerűsítési támogatás nem létezik. Egyes hiteltelen portálok és a közösségi oldalak azonban újra és újra hírül adják, ezért mindig vannak, akik igényelni szeretnék a támogatást. 

pixel2013 / Pixabay

 

Különböző, hiteltelen portálok saját olvasottságuk növelése érdekében hónapok óta újra és újra megjelentetnek egy álhírt, mely szerint milliós lakossági energetikai korszerűsítési támogatást lehet igényelni alanyi jogon. Az álhírt a közösségi oldalak időről időre felkapják, így mindig vannak, akik hitelt adva az információnak, keresik és igényelni szeretnék a támogatást.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet már tavasszal elhatárolódott az állítástól.  Közleményük szerint a hír alapja a „Hazai Hatékonyság 2” javaslatcsomag, melynek tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatja be. A Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a Magyar Építőanyag és Építési termék Szövetség készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról azonban kormányzati döntés nem született.

A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából.

A nem létező támogatást az önkormányzatnál és a kormányhivatalnál is keresik. A hivatalok, csatlakozva a MEHI-hez, kérik, hogy senki ne terjessze tovább a hírt, ellenőrizzék a híreket terjesztő oldalak és közösségi profilok forrását, impresszumát.

 

További cikkeink a témában