Ugrás a tartalomhoz

Áldatlan állapotok a szentendrei halottasházban

Megdöbbentő videót tett közzé Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. A videó a Szentendrei Köztemető halottasházában készült. Fekete zsákban, fa koporsókban fekszenek az elhunytak, ám sok esetben a koporsók – a helyhiány miatt – nincsenek lefedve, sőt egy személy alsóneműben látható a videón a nyitott koporsóban.

Drámai videó jutott el hozzám, amelyen az látszik, hogy a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen…

Közzétette: Hadházy Ákos – 2021. január 7., csütörtök

 

Szerettük volna megkérdezni a temetőt üzemeltető Interwork Kft-t, hogy megítélésük szerint szabályosan történik-e a halottak tárolása. „Hogy, mi az oka ennek? A világjárvány, a covid. Ez csak azoknak megdöbbentő, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, én sem akadok ki, ha bemegyek egy étterem konyhájába” – mondta el megkeresésünkre Simon Zsolt, a cég vezetője. Elmondása szerint a halottak a jogszabálynak megfelelően vannak tárolva, máshol ennél sokkal súlyosabb videókat lehetne készíteni, és az egésznek az az oka, hogy hosszú hétvége volt, ünnepek.

A halottasházban 20 hely van, a videón egy szoba látható, így nem tudni, jelen pillanatban hány halottat őriznek itt. Az Interwork kft. jelenleg három temetőt üzemeltet a Dunakanyarban (Szentendre, Üröm, Csobánka), és 15 helyen vannak irodáik.

Fülöp Zsolt polgármester azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, és még ma helyszíni vizsgálatot tart a járási Népegészségügyi Intézet és a rendészet bevonásával – olvasható Szentendre város honlapján.

UPDATE: Az ügyben kerestük az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestületet is, hogy ők hogyan látják szakmai szemmel a helyzetet. Tájékoztatásuk szerint a temetésekre többet kell várni a megnövekedett halálozás miatt, illetve az az ilyenkor kötelező hatósági eljárások száma is megnőtt. Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni abban a helyzetben, ha nincs elég tárolóhely arról tájékoztatták újságunkat, hogy ha kevés hűtőkapacitás, akkor a legközelebbi halotthamvasztó üzem hűtőkapacitása is igénybe vehető. Arról sajnos nincsenek naprakész, országos adatok az OTEI birtokában, hogy mennyire túlterheltek jelen pillanatban a halottasházak, valamint hozzátették: „az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület valamennyi tagja tisztában van azzal, hogy milyen felelősségteljes teher hárul rájuk, ezért minden tagunk a releváns jogszabályok alapján végezték, végzik a munkájukat és mindent elkövet annak érdekében, hogy a szakszerű, kegyeletteljes végső búcsúztatás megvalósuljon.
A sajtóban január 8-án napvilágot látott videó kapcsán érintett szentendrei cég nem tagja az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestületnek!” 

UPDATE2: A rendőrség vizsgálatot indított rémhírterjesztés, félelemkeltés miatt, keresik azt, aki a videót elkészítette. Fülöp Zsolt polgármester pedig helyszíni bejárást tartott a halottasházban, amin a szentendre.hu tájékoztatása szerint Fülöp Zsolt polgármester, Vincze Viktória a Polgármesteri Hivatal munkatársa, Jámbor Ferenc a városi rendészet vezetője, dr. Győri Csilla megbízott tisztifőorvos és Erdélyi Mitro Katalin, a halottasház működési felügyeletét ellátó Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai, valamint Simon Zsolt, a temetőt üzemeltető cég vezetője vett részt. A bejáráson több szabálytalanságra is fény derült, de nem helyeztek el senkit kegyeletsértő módon, illetve az is tisztázódott, hogy nem voltak covidban elhunytak a halottasházban.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.