Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Akik a legtöbbet tettek a közösségért

Az október 23-i ünnepségen a koszorúzás és az ünnepi beszédek után díjak átadásával a helyi közügyekért, a közösségért végzett kimagasló teljesítményeket ismerte el a városvezetés.

Szentendre Város Szolgálatáért Díj 2023

Szántosi Judit csaknem ötven évvel ezelőtt kezdte óvodapedagógusi pályafutását Szentendrén. Óvó néniként indult, majd óvodát irányított, később pedig a város minden tagintézményéért felelt. Elhivatott, magas színvonalú munkáját 2010-ben Pedagógiai Díjjal köszönte meg Szentendre Város Önkormányzata. Nyugdíjazását követően 2012 októberétől a Városi Szolgáltató Zrt.-nél dolgozik. Vagyonvédelmi referensként, köztisztasági és parkgondozási koordinátori munkakörben látja el munkáját, mindig kiemelkedő precizitással és odaadással. Az eredményt nap mint nap láthatják a szentendreiek és a városba látogatók, a közterületi virágültetésben, azok gondos ápolásában, a parkok, játszóterek és a város tisztán tartásában. Szentendréért végzett sok évtizedes munkája méltán rászolgált a közösség elismerésére, a Város Szolgálatáért kitüntető díjra.

Szentendre Város Közművelődési Díj

Domokos Judit a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár művelődésszervezője. Munkája gyümölcseként a hazai irodalom élvonalába tartozó szerzőkkel találkozhatott a közönség az elmúlt években, de számos magas színvonalú ismeretterjesztő előadás, tudományos és közéleti sorozat szervezése is a nevéhez köthető. Jelentős a szerepe a Hamvas-életmű népszerűsítésében is. Nem csupán előadás-sorozatot szervezett, de képzőművészként is maradandó értéket teremtett a város számára: ő készítette a Hamvas olvasósarok mozaikjait Hamvas Béláról és az író kőhegyi házáról. Emellett több, a könyvtár kiadásában megjelent könyv szerkesztője, tervezője. Határozott és szuverén, ugyanakkor együttműködésre törekvő személyiség, aki mindig nyitott arra, hogy tanuljon másoktól, akit mindig inspirál valami. Szentendrén él, négy felnőtt gyermek édesanyja.

Szentendre Város Közegészségügyi Díj

Nagy Annamária – ahogy sokan ismerik, „Ancsika” – 1997 januárjától dolgozik a gondozási központban. Sokáig vezető szociális gondozónőként tevékenykedett, de már hosszú évek óta az adminisztráció területén segít. Precíz szakmai munkájával összeköt munkaadót és munkavállalót, intézményt és fenntartót, intézi a működéshez szükséges pénzügyeket. Közvetlen munkatársai megszámlálhatatlan kirándulást, összejövetelt, ünnepi alkalmakat és titkos ajándékokat köszönhetnek a háttérben, olykor titokban, sokszor munkaidőn túl végzett „angyalkázásának”. Derűs, kedves személyiség, lételeme a gondoskodás: bármikor fordulhatnak hozzá kollégái és ellátottjai is, mindenkinek jár a személyes figyelem, a bíztatás. Mindezt az egész Gondozási Központ hálásan köszöni.

Szentendre Város Testnevelési és Sport díj

Lengyel Ibolya, a Szent András Általános Iskola tanító, testnevelő tanára negyedszázada oktatja a kötélugrás sportját, Szentendrével pedig húsz évvel ezelőtt ismertette meg. Az iskolában először szakkörben zajlottak az edzések, majd a szülők kérésére megalakult a Kenguru Kötélugró Diáksport Klub. A Szent András tornatermében tartott edzésekre a város több iskolájából is járnak gyerekek, csaknem negyvenen látogatják a kezdő, a középhaladó és haladó csoportot. Ez utóbbiból már versenyzők is kikerülnek, akik hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el a kötélugró diákolimpiákon, szövetségi versenyeken és nemzetközi versenyeken egyaránt. A tanárnő nem csupán a versenyekre készíti fel diákjait, az igazi cél a fizikai képességek fejlesztése, a rendszeres testedzés és a mozgás megszerettetése.

Szentendre Város Tisztes Iparosa díj

Elsik József szentendrei családban született, itt alapított saját családot, egész életét szülővárosában töltötte. Szakmája géplakatos mester, de kitanulta az esztergálást is. A nyolcvanas évek közepe óta vállalkozó. Bár már nyugdíjas, de még mindig aktív, nem tud meglenni a „műhelyszag” nélkül.  Precíz, önzetlen, tisztességes, becsületes, rendszerető embernek ismerik. Szakmai munkájában hihetetlen leleményes, kreatív, egy igazi ezermester. Gyakran úgy fogalmaz:  „Nincsen lehetetlen, csak tehetetlen.” Tágabb környezetére is odafigyel, legyen szó az orvosi rendelő szellőzőrendszeréről, mozgássérült liftek kialakításáról, árvízvédelmi munkákról, vagy rászoruló családok segítéséről. Szerény, önzetlen emberként az elismerés, és az őt körülvevő szeretet és tisztelet mozgatja. Teszi a dolgát, de nem akárhogyan.

Szentendre Város Közbiztonságáért díj 

Balog Bence rendőr főtörzsőrmester az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola elvégzése után, 2011-ben került Szentendrére. Dolgozott járőrként, majd járőrvezető beosztásokban, 2019-től pedig kinevezett körzeti megbízott. Idén elnyerte „Az év iskola rendőre” címet.  Felettesei és kollégái jellemzése szerint Balogh Bence az évek alatt megszerzett szakmai tudását kiváló képességekkel adja át fiatalabb kollégáinak. Magával és intézkedéseivel szemben mindig magas követelményeket támaszt. Szakmai tudása, a szervezethez való lojalitása, emberismerete, mindennapi viselkedése, a feladatokhoz való hozzáállása miatt nagy elismerést vívott ki a Közrendvédelmi Osztályon és Szentendre városában.

Szentendre Város Civil Szervezete díj 

2000. március 26-án négy fiatal vesztette életét egy tragikus autóbalesetben. Egyikük, Fű Levente ígéretes tehetségű zenész, a Bartók Béla konzervatórium kürt szakos végzős hallgatója volt. Az ő emlékére hozta létre családja a Levente Alapítványt, mely évről évre a Levente-díjjal támogatja a Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola zenei pályára felvételt nyert tehetséges növendékeit. A díjazottak közül mára sokan ismert és elismert művészekké váltak, fellépéseikkel maguk is támogatják az alapítvány programjait. A tehetséggondozó misszióhoz számos Szentendrén élő, vagy a városhoz kötődő iparművész önzetlen adománya is hozzájárul. A díjat Fű Dorottya és Horváth Vilmos vette át.

Szentendre Város Mecénása 2022. évi díj

A Maharaja szentendrei indiai étterem tulajdonosai hosszú évek óta, a Vasárnapi Merőkanál megalakulása óta kitartóan, önzetlenül támogatják a városunkban zajló ételosztásokat. Kéthetente térítésmentesen százhúsz adag meleg ételt biztosítanak nehéz sorsú embertársaink számára, de részt vállalnak az ünnepek alkalmával szervezett segítségnyújtásban is. Az eltelt hét év alatt több mint húszezer adag meleg étellel támogatták az egyesület munkáját. Sok éves kitartásuk példaként szolgálhat mások számára is, hogy krízisidőszakban a helyi közösségnek össze kell fogni, hiszen csak egymásra támaszkodva tudunk segíteni a bajban lévőkön. Szentendre közössége hálás e kitartó segítségért.

Szentendre Város Mecénása 2023. évi díj

Lakatos Péter ősei révén – akik legalább százötven éve élnek Szentendrén – ezer szállal kötődik városunkhoz. Nagyszülei, Szvoboda Ferenc és családja már aktív, tevékeny részesei voltak a város mindennapjainak, természetes, hogy ő is itt alapította meg vállalkozását. Folyamatosan figyeli, hol és hogyan tud segíteni a városlakók életén. Évtizedek óta rendszeres anyagi támogatója a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesületnek. Sporteszközöket adományozott a Templomdombi Iskolának, a város iskoláiban nagy érdeklődés mellett előadásokat tartott és tart a helyes életmódról, a fiatalokra leselkedő veszélyek elkerülésének lehetséges módjairól. Vállalkozása, a Kortalanul Project az idén 2,5 millió forint értékű, kültéri sporteszközöket ajándékozott a város közösségének, amelyek nyár óta mindenki számára elérhetők a Postás strand játszótere mellett.

Jó tanuló, jó sportoló díjak

Horváth Dóra Ilona, az Izbégi Általános Iskola 3. osztályos tanulója hét gyermekes nagycsaládban nevelkedik, és már nagycsoportos kora óta egyesületben sportol. Kimagasló tanulmányi eredményei mellett versenyszerűen két sportot is űz: az akrobatikát és a légtornát.

Horváth Jázmin Anna és ikertestvére, Horváth Menta Mária, a Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói. Mindketten kiváló képességű, szorgalmas fiatalok, feladataikat pontosan, precízen látják el. Kissé visszahúzódóak, nehezebben barátkozó típusok, ennek ellenére osztálytársaik szeretik, elismerik őket. Összetartó jó testvérek, közös szenvedélyük az úszás. A Darnyi Tamás SC versenyzői. Mindketten kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek, számos első helyezéssel.

Faragó-Tóth Ábel, a Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 10. b. osztályos tanulója nagyon jó képességű, szorgalmas diák, aki a legjobb tanulmányi eredményt érte el az osztályában. Igényes munkájával, kitartásával, ügyesen beosztott, fegyelmezett napjaival példát mutat a társainak. Választott sportága a kajak-kenu, leigazolt versenyzője a Szentendrei Kajak-Kenu Sportegyesületnek, ahol szép eredményeket ér el.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. november 8-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Isza Ferenc

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.