Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Ajándék a csángó gyerekeknek

Az idén is, mint már sok-sok éve, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület összefogva a szentendreiekkel, karácsonyi csomagokat gyűjtött a csángó kisdiákoknak.

Nem múlhat el úgy a karácsony, hogy ne gondolnánk a Moldvában élő csángómagyar testvéreinkre, a magyar nyelvet tanuló gyerekekre.  A Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete (SZNKE) kiemelt feladatának tekinti ezt a kezdeményezést, és sok-sok éve már csomagokat gyűjt a moldvai gyerekeknek.

A gyűjtés egyik fő támogatója most is a Tahitótfalui Általános Iskola diákjai voltak, Zakar Ágnes igazgatónő vezetésével. Több olyan tanuló is volt, aki nem először vett részt e nemes kezdeményezésben. Örömmel hozták a sok-sok édességet annak tudatában, hogy valahol messze a határon túl egy kisgyermeknek talán ez lesz az egyetlen ajándék a fa alatt. A csomagok összeállításában Gazdag Dorottya, a Szentendrei Református Gimnázium tanulója segített.

Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez: Dr. Sajtos Sándor, Tahitótfalu polgármestere iskolaszereket ajándékozott, Boda Anikó és Kiss Gáborné, Szentendre város képviselői édességet, csokoládét és tisztasági szereket küldtek a csángó diákoknak.

Vállalkozók is támogatták a gyűjtést, Felföldi Elek üzletember több százezer forintot adományozott a nemes célra.

Összesen 670 csángó gyermeknek tudtunk karácsonyra ajándékot küldeni.

Az elmúlt évben is sok nehézséggel kellett szembenéznünk. Nem kímélt bennünket a háború, a gazdasági válság, a természeti katasztrófák, amelyek mindannyiunk életére kihatnak, éppen ezért még fontosabb, hogy ne feledkezzünk meg a minket összekötő szeretetről, arról a kapocsról, amely a csángó gyerekek magyar nyelvtanulásának ügye iránti elkötelezettséget és sorsuk miatt érzett felelősséget jelenti. 

Köszönjük szépen mindenkinek, aki segített és támogatta ezt a nemes kezdeményezést!

Ahogy a csángó testvéreink mondanák: „Isten fizejse!”

 

Jolanda Willemse

SZNKE-elnök

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. január 31-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Jolanda Willemse

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben. 

Kiemelt kép a Programajánló február 15-20-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 15-20-ig

Túl a farsangon és a Valentin-napon mindannyian a tavaszt várjuk. De amíg az eljön, addig is lesz néhány izgalmas program Szentendrén.