Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Adventi vásár

December 2-án megnyitotta kapuit a szentendrei adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában. A vásár, ahol szentendrei és környékbeli kézművesek portékai között válogathatnak, valamint gasztronómiai különlegességeket kóstolhatnak, 2024. január 7-ig várja a látogatókat.

Sétánkat a Tourinform Irodánál kezdve, először az illatos sült gesztenyével, majd a Mokos Pincészet gyümölcsboraival találkozhatunk, amelyeket a téli időre való tekintettel forralt bor formájában is megkóstolhatunk. A Sajtvilág standjánál prémium minőségű alpesi és őrvidéki sajtokat, valamint nyers vegán reformtömböket és gyümölcs szeleteket találunk. Tovább sétálva, a következő faházban a Zs Kerámia varázslatos kerámiatárgyai közül válogathatunk. A Rege Bőrdíszmű minőségi bőr övekkel és táskákkal, a Szentendrei Szappan Manufaktúra természetes alapanyagokból készült kozmetikumokkal várja az adventi vásár látogatóit. A Zágon Üvegékszer színes üvegből készült nyakékeit, fülbevalóit, gyűrűit és halacskáit hozta el Szentendrére. Az Inda-La téli termékei egyedileg tervezett, saját kézzel készített puha, színes és meleg darabok a természetes nőiesség jegyében. A házikó másik felében a Sparkle-ékszerek csodaszép darabjait találjuk, amelyek fő alapanyaga a réz. A Dumtsa Jenő utcán haladva a Fő tér irányába a Tekergő Ékszer egyedi rézből és nemesacélból készült ékszereit pillantjuk meg, amelyek a régmúlt idők hangulatát idézik, ásványok és gyöngyök díszítésével. A következő faházat a Bodza Horgolt Ajándék és a GreenBeep birtokolja. A Bodzánál bájos horgolt állatok, babák, apró dísztárgyak várják a látogatókat. A GreenBeep márka textil, zero waste termékei között frissentartó kenyeres zsákok, szendvics csomagolók, edényfogók/kesztyűk, frissentartó edényfedők/kelesztő fedők és konyhai kötények szerepelnek.

Fotó: Deim Balázs

Ha megéheznénk a kézműves termékek között válogatva, aggodalomra semmi ok, hiszen a Szentendrei Kemencés Lángos helyben készült kenyérlángossal vár minket, többféle ízesítésben. A tahitótfalui Epermester Pincészet zamatos eperboraival már évek óta találkozhatnak a szentendreiek az adventi vásárban, csak úgy, mint a Cuvée Szentendre forralt boraival és pálinkáival, amelyekkel felmelegedhetnek a hideg téli estéken. A MuhurtaDesign színes, vidám ékszerekkel hoz színt a szürke téli napokba, a Milimári Sütiműhely pedig egyenesen Budakesziről hozta el meseszép mézeskalácsait Szentendrére. A Zsófi Kürtős hagyományos erdélyi recept alapján készült kürtőskalácsot kínál, ami mellé elfogyaszthatunk egy pohár finom forralt bort vagy teát az Adventi Hütte standjánál. Itt akár karácsonyi ajándékot is beszerezhetünk, mivel sörpakkokkal és üveges sörökkel is készülnek. A Fő téren a Rotary Club Szentendre faházát találhatjuk a város karácsonyfájának szomszédságában, ami mind a négy adventi hétvégén nyitva tart és zsíros kenyeret, valamint forralt bort kínál az arra járóknak. A hagyományos jótékonysági gyűjtésükből befolyt összeget az idén már tizenegy éves, a helyi középiskolásoknak szóló Bízz Magadban Ösztöndíj program, valamint a szentendrei általános iskolák sporteszköz és informatikai felszerelésének támogatásához ajánlják fel.

Fotó: Deim Balázs

TK

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.