Ugrás a tartalomhoz

KULTÚRA

Advent a színházban

Változatos programok teszik feledhetetlenné az idei adventet Szentendrén. A hangulatos vásár és az adventi gyertyagyújtások mellett színvonalas koncertekre és színházi bemutatókra is számíthatunk.

 

– Büszke vagyok arra, hogy a Szentendrei Teátrum szervezésében az itt élők adventkor olyan igazán színvonalas műsorokat láthatnak, amelyekben nagy nevű művészekkel találkozhatnak, nem kell ezért Budapestre utazniuk – fejtegette Lőrinczy György, a Teátrum igazgatója. – Adventkor immár hagyományosan Fischl Mónika, a Szentendrén élő énekes-díva készül ünnepi koncerttel, ami mindig nagyon bensőséges, családias hangulatú esemény. Idén a lánya, Laura mellett vendégművészként – szintén a városunkban élő és országosan ismert – Serbán Attila is fellép. Különösen örömteli, hogy a nyári nagysikerű koncertje után újra Szentendrén köszönthetjük majd Gubik Petrát, aki legutóbbi zenés estjén igazán fantasztikus, különleges hangulatú koncertet adott. Most kifejezetten a karácsonyra hangolódva készülődhetünk vele az ünnepekre. Az is nagyon jó hír, hogy újra láthatják Szentendrén a Dunakanyar című darabot, amit egyeztetési problémák miatt az utóbbi időben nem sikerült megvalósítani a Szamos Cukrászdában. Most a Pest Megyei Könyvtár színháztermében nagyszínpadi díszletek között élvezhetik december 30-án Szinetár Dóra és Makranczi Zalán előadásában Karinthy Ferenc művét.

A Fórum Színház közel három éve működik Szentendrén a Szentendrei Teátrummal együttműködésben. Idén egy különleges bemutatóval készülnek, december 12-én mutatják be Járó Zsuzsa főszereplésével, Spiró György: Szappanopera című művét.

– Ez lesz talán az egyik legizgalmasabb darabunk, amit színpadra állítunk Szentendrén. Nagyon készülünk rá. De szeretnénk hozzájárulni az adventi készülődéshez is, és olyan ingyenes karitatív programokat szervezünk, amelyeken bárki részt vehet, aki az adventi hétvégéken, december 9-én, 16-án és 22-én délután ellátogat a Fő térre – mondta el lapunknak Németh Kristóf, a Fórum Színház igazgatója. – A Szentendrén, illetve a Dunakanyarban élő és dolgozó művésztársaimmal, kollégáimmal, barátaimmal közös műsorban versekkel, dalokkal, zenés betétekkel készülünk. Olyan művészek lépnek majd fel, mint Falusi Mariann, vagy a Pikali Gerda-Rékasi Károly házaspár, Papadimitriu Athina, Kiss Anna Laura, a Fórum Színház ifjú művésze és jómagam. A műsor végén pedig – a közben megérkező – óvodás csoportokkal közösen fogunk elénekelni egy dalt, hogy ezekkel az ünnepi pillanatokkal is megajándékozzuk a szentendreieket és mindenkit, aki éppen arra jár.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Szentendrei Teátrum fotói

További cikkeink a témában