Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

A szentendrei néphagyományt éltető óvodák különleges adventje

Hetedjére ünnepeltek együtt a szentendrei néphagyományt éltető óvodák az adventi szombatokon és Vízkeresztkor. Mind az öt alkalom felemelő, gyönyörűséges és szemet párásító volt vendégszerzőnk, Papp Kornélia szavai szerint.

Az első adventi szombaton az Evangélikus templomnál találkoztunk a Szivárvány, az Evangélikus és a Református óvodák gyermekeivel. Az óvónői alkalmi kórus énekelt Mária fogantatásáról, a gyermekek pedig, angyalokként zengték: „Glória, glória József és Mária…”

Jávori Fülöp ötödéves evangélikus teológiai hallgató a Kis Jézus születéséről beszélt a gyerekeknek. A nap leszentülésekor, kezükben mécsesekkel elindultunk. Csodaszép volt, ahogy a rengeteg gyermek, óvónő, szülő énekelve vonult az Dumtsa korzóra. Itt megálltunk és egy népi rigmussal üdvözöltük a vásári sokaságot: „Adjon Isten sokakat, sok karácsony napokat…”  A gyerekeknek mézeskalács angyalkákkal köszöntük meg a lelkes éneklést.

A második adventi alkalommal a Püspökmajori óvodások látogatták meg a templom mellett felállított pásztorok tanyáját megelevenítő, fából faragott szoborcsoportot. A fiúk bundácskában, kucsmában, kezükben pásztorbottal jöttek; a kislányok pedig égő lámpásokkal angyaloknak öltözve. Lakatos Bence atya a Bibliából mesélt a gyerekeknek. Majd útra keltek valamennyien, és a vásári utca forgatagában is eljátszottak egy jelenetet, s búcsúzóul jókívánságot kántáltak a bámuló tömegnek. Mi pedig megajándékoztuk az apró népet mézeskalács báránykákkal.

Fotó: Deim Balázs

A harmadik szombaton, a Bimbó utcai és a Központi Óvodából sok-sok gyermek érkezett az Evangélikus templom melletti pásztorok tanyájához. Weiner Zoltán református lelkész mesélt a pásztorokról, a Betlehembe vezető hosszú útról. Majd a pásztorok és az angyalok énekelve vonultak végig a korzón, egészen a pajta-istállóig. Ajándékaik elhelyezése után kapták meg a mézeskalács halacskákat.

A negyedik adventi alkalmunk sűrű hóesésben valósult meg. Erre a Szent András óvodából jöttek a gyermekek. A Kis Jézus születésének öröme töltött el mindannyiunkat, vidáman énekeltük: „A Kis Jézus megszületett, örvendjünk…” Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész, gyönyörűen csengő hangtálat szólaltatott meg, majd Jézus születéséről beszélt a gyerekeknek. Mézeskalács lángos csillagocska volt az együtt örvendezés jutalma.

Két hét karácsonyi szünet után az első nevelési napon, január 8.-án délelőtt 10 órakor ismét gyülekeztünk a pásztorok tanyája mellett. Mind a hét hagyományéltető óvodából 220-250 óvodás és 30-40 óvónő, dadus sereglett egybe a „Háromkirály járásra”. A napkeleti bölcsek fából faragott szobrainál Horváth Zsolt baptista lelkész mesélt a bibliai Máté evangéliumból. Három kisfiú vette fel Menyhárt, Gáspár, Boldizsár jelmezét, a főtéri pajtaistállóig ők vezették a nagy menetet. A kis „királyok” átadták a tömjént, aranyat, mirhát, majd elénekeltük „A szép Szűz Mária…” dalunkat. A lelkész úr imára hívott bennünket úgy, hogy csukjuk be a szemünket, így messzebbre látunk. Ezután minden résztvevő óvoda elmondta új évi köszöntőjét. Végül, József Attila: Betlehemi királyok című közösen elmondott ismert, szép versével zártuk együttlétünket, a karácsonyi ünnepkört.

Köszönöm Szentendre hét óvodájának az adventi alkalmakat, a „Háromkirály járást”! A jó Isten tartson meg Benneteket, hogy folytathassuk továbbra is!

 

Papp Kornélia    

Szentendrei Óvónők Néphagyomány Éltető Közössége

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. január 31-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.