Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

A szemétszállítás és hulladékgazdálkodás új rendjéről

Mint azt korábban megírtuk, július 1-jétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. veszi át a hulladékkezelést, begyűjtést, és a hulladékudvarok kezelését, alvállalkozókon keresztül. Hogy ez pontosan mivel fog járni, az csak elseje után derül ki, a piaci szereplők, köztük az autóbontók és a MÉH-telep üzemeltetők pesszimistán látják a helyzetet.  

 Mi változik a lakossági hulladékszállításban? 

A begyűjtést továbbra is a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. végzi, a számlákat viszont a MOHU-nak kell majd fizetni. A legnagyobb változás a hulladékudvar működésében lesz. A VSZ nZrt. tájékoztatása alapján a leadható hulladékok köre bővül, de meghatározott kvótarendszer alapján lehet majd leadni a hulladékokat. A másik nagyobb változás, hogy bizonyos hulladékokat csak zsákolva lehet leadni, ilyen a zöldhulladék, a hungarocell, az építési hulladék. A VSZ nZrt. tájékoztatása szerint a házhoz menő lomtalanítás rendszere nem változik, de erről pontos információ egyelőre nincs, mert a MOHU online elérhető tartalmai cikkünk megírásakor még nem aktívak. 

Jelentős változás, hogy már nem kell igazolni a szemétszállítási díj fizetését a hulladékudvarban, ahhoz elegendő lesz egy lakcímkártya, és ebből következően bármely hulladékudvarban le lehet adni a hulladékot. 

Ugyanakkor rossz hír, hogy ezentúl nem lehet jövet-menet beállni a hulladékudvarokba, hanem előzetesen be kell jelentkezni. Ezt meg lehet tenni a www.vszzrt.hu honlapján. Ennek hiányában a szemét nem adható le. Az intézményi szerződők viszont nem járnak jól, ők még fizetés ellenében sem adhatják le a keletkező hulladékot az udvarban.  A cégeknek a MOHU Partnerportálon kell regisztrálni, hogy igénybe tudják venni a szelektív hulladékszállítást. Hogy mindez a gyakorlatban hogyan fog működni, egyelőre nem látszik. Az általunk megkérdezett hulladékudvari dolgozó  szerint nem életszerű az időpontfoglalás. „Ha minden fél órában jöhet valaki, akkor tizenhét embert fogunk fogadni, ha negyed óránként, akkor harmincnégyet. Itt sokkal többen vannak egy nap, ez kinek lesz jó?” – tette fel a költői kérdést.

Változás a betétdíjas termékeknél is

2024. január 1-től bevezetik a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszerét (DRS). Az ebbe a körbe tartozó termékeket kormányrendelet határozza meg. A tervezet a 0-6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolásokat (kivéve a tej alapú italokat) érinti. A rendszer szintén a MOHU-hoz fog tartozni. A négyszáz négyzetméter feletti üzletek esetén a forgalmazók számára kötelező lesz visszaváltó automaták vagy kézi visszavétel biztosítása.

 

-zzs-

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. július 5-ei lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.