Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Pesti Balázs

Pesti Balázs, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület teniszezője, korosztályában országos bajnok, a Magyar Nemzeti Válogatott tagja 2004-ben született. Családjával hét éve lakik Leányfalun, jelenleg a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulója.

• Otthonról hoztad a sport szeretetét?
Igen. Sportszerető családban nőttem fel, édesapám focizott, édesanyám teniszezett, úgyhogy volt kitől örökölnöm a géneket.

• Édesanyád hatására választottad a teniszt?
Talán hároméves lehettem, amikor a tévében láttam egy nagy tenisztornát, melynek a mérkőzései teljesen elvarázsoltak. Akkor gondoltam először arra, hogy teniszezni szeretnék. Ütőt három és fél évesen fogtam először a kezembe, az első években édesanyám volt az edzőm. Ő egyébként a mai napig edzőként dolgozik, és igaz, hogy nagyon ritkán, de még velem is foglalkozik. Később idősebb György Károly mesteredzőhöz kerültem…

• Most hol és kinél edzel?
A Vura Zsolt elnök által vezetett Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület tagja vagyok, ahol szakszerű, minőségi és modern teniszoktatás folyik. A szakosztályvezető és edző Horvát Viktor, a fő edzőm pedig Horvát Gergő. Az edzéseim Leányfalun vannak, salakborítású pályán, amit Szász Róbert, a Família Tenisz Klub tulajdonosa biztosít a számunkra. Ők egyben a támogatóim is!

• Ha már támogatásról van szó, mennyire megterhelő anyagilag, és mekkora áldozattal jár számodra és családod számára a versenyzés, hiszen a tenisz köztudomásúlag nem tartozik az olcsó sportok közé?
A versenytenisz hatalmas kiadásokkal jár, anyagiakban, időben és munkában is! Én az időt, a munkát és fáradságot érzékelem, a többit a szüleim és a körülöttem lévő segítőim – „a gépezet” – oldja meg. Az erőnléti edzésekben és az ehhez kapcsolódó egyéb feladatokban édesapám segít. Hetente egyszer járok Novák Attila gyógytornász, manuálterapeuta, humán kineziológushoz és Dzsida Kriszta pszichológushoz is.

• Hogyan tudod összeegyeztetni a sportot a tanulással? Milyen egy átlagos napod?
Egyelőre ez még nem okoz gondot. Reggel 8 órakor kezdődik a napom az iskolában, majd a tanítás után egy-két órás pihenős-tanulásos szünetem van, 16 vagy 17 órától pedig edzés. Este kilenc előtt nem nagyon szoktam hazaérni.

• Melyek idáig a legjobb eredményeid?
Főleg egyéniben jeleskedem, és a tavalyi, 2018-as év volt a legsikeresebb. A 14 évesek korosztályában országos bajnok lettem, ezenkívül Mester torna győztes, Vidék bajnokság győztes. Párosban Vidék bajnokság második helyezést értem el, illetve néhány első kategóriás magyarországi verseny győztese lettem. Vezettem az országos ranglistát, és az európai ranglistán is előkelő helyen álltam öt verseny alapján. És büszke vagyok arra is, hogy a Magyar Nemzeti Válogatott tagja vagyok.

• Mit tartasz az erősségednek?
Erősségeim talán a gyorsaság és a robbanékonyság, az adogatás, a tenyeres… de ezeken állandóan dolgozni kell: csiszolgatni, javítani!

• Ki a példaképed?
Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy ebben a korszakban élek, hisz most játszanak a világ mindenkori legjobb teniszezői! Ezeket a játékosokat már nehéz lesz felülmúlni! A példaképem – többek között – Roger Federer a sokszínű játéka miatt.

• Milyen terveid vannak a jövő illetően?
Szeretnék a későbbiekben is a sport, a tenisz közelében maradni, és a versenyzés mellett valószínűleg magántanulóként folytatom tanulmányaimat. Úgy tervezem, hogy játszani fogok, ameddig jólesik és élvezem a teniszt. Céljaim között szerepel, hogy felnőttként is megálljam a helyemet, és jó eredményt érjek el a nemzetközi világranglistán. De addig még nagyon sok és kemény munka vár rám!

További cikkeink a témában