Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Péli Zalán

Péli Zalán kajakos 2018-ban, 16 évesen megnyerte a Maraton Magyar Bajnokságot. Szentendrén született, családjával – szüleivel és húgával – Pismányban lakik, és a Móricz Zsigmond Gimnázium 11. osztályos tanulója

 

Mióta kajakozol és melyik egyesületben?

Szentendrén, a Hármaspálya Sportegyesületben kajakozok nyolcéves korom óta. Edzőm az édesapám, Péli Sándor, aki testnevelőtanár és kajakedző is egyúttal. Neki nagy szerepe van abban, hogy ezt a sportot választottam.

Jó választásnak bizonyult, hiszen majd’ tíz éve kitartasz mellette…

Igen, tényleg jó választás volt. Szeretem ezt a sportot, mert szeretek a természetben lenni, a szentendrei-Duna pedig nagyon szép, élvezem a szabadtéri edzéseket.

Ez az eredményeiden is meglátszik. Melyek ezek közül a legfontosabbak?

Kilenc évesen kezdtem el versenyezni, és évente nyolc-tíz érmet mindig begyűjtök a különböző megmérettetéseken. 2016-2017-2018-ban tagja voltam a magyar válogatottnak. 2018-ban megnyertem a Maraton Magyar Bajnokságot Győrben, a serdülők számára ez 15 km-es táv. Ezen kívül indulok 200, 500 és 1000 méteren is, melyek olimpiai számok – ezek közül az 1000 méter a kedvencem. Ebben a korban még nem célszerű egy versenyszámra specializálódni, ezért indulok többféle távon.

Az edzések mennyi időt vesznek el? Mire jut időd a tanulás és a sport mellett?

Heti kilenc edzésem van iskolaidőben, van, hogy reggel, még iskolakezdés előtt is tartunk edzést. A nyári időszakban még többször, hetente 12 alkalommal. Egy edzés egyébként 2,5-3 órás szokott lenni, és ebben van kajakozás, futás és erősítő gyakorlatok. Ha van szabadidőm, azt általában biciklizéssel töltöm, de szeretek a vizslámmal az erdőben sétálni, vagy egyszerűen csak a családommal lenni.

Milyen terveid vannak a sportban, illetve a továbbtanulás terén?

Idén az ifi U17-18 korosztályban versenyzek, és készülők az augusztusi  magyar bajnokságra, illetve a maraton világbajnokság válogatójára. Jövőre érettségizem, úgyhogy napirenden van a továbbtanulás kérdése is. Agráregyetemre szeretnék jelentkezni, de mellette mindenképpen folytatnám a versenysportot. Célom, hogy minél jobb eredményeket érjek el a kajakozásban.

 

További cikkeink a témában