Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Európa legjobb női strandkézilabda csapata

A Multichem-Szentendrei NKE strandkézilabda csapat eredménylistája: ötszörös magyar felnőtt bajnokcsapat; háromszoros EHF EBT Masters győztes és kétszeres ezüstérmes; kétszeres EHF Beach Handball Champions Cup győztes, egyszeres ezüstérmes és bronzérmes, emellett 29 EBT győzelem. A 2002-es, első magyar bajnoki részvétele óta számos kiváló eredményt elért egyesület edzőjével, Gróz Jánossal beszélgettünk.

 

Hogyan indult el a strandkézilabdázás Szentendrén?

A Szentendrei Női Kézilabda Egylet 1997 tavaszán alakult, és 1997 ősze óta versenyez folyamatosan a magyar felnőtt és utánpótlás bajnokságokban. A Szentendrei NKE 2002-ben vett először részt a magyar strandkézilabda bajnokságban, mi 2006-tól vettük ezt a szakágat komolyabban. A tizenkét év alatt több mint egy tucat utánpótlás bajnoki aranyérmet szereztünk három korosztályban. 2007-től a magyar utánpótlás strandkézilabda válogatottak a Szentendrére épültek, 2009-től 2017-ig pedig a Szentendre játékosai adták a felnőtt válogatottat. A 2017-es válogatottban is öt játékosunk szerepelt, idén pedig a tizenkét játékosból kilencen itt tanultak strandkézilabdázni, és szentendrei színekben kezdtek strandon versenyezni.

 

Milyen a légkör a csapatban?

Amig a válogatottat csináltuk, a Szentendre nevében edzettünk évente 50-75 napot, a válogatott színeiben 35-45 napot, napi 9-12 órában minden korosztályban. Így a lányok annyit voltak együtt, hogy inkább egy családra hasonlítunk.

 

Most hogyan zajlanak az edzések?

Két éve a strandra már nem készülünk külön, az elmúlt tizennégy évben annyit edzettek a lányok, hogy ehhez most már elég pár alkalom. A keret egy része pedig a válogatott tréningjein is részt vesz.

 

A csapat fantasztikus sikereket ért el az utóbbi években. Van olyan eredmény, amely kiemelkedik a többi közül?

Először 2015-ben, szabadkártyával engedtek minket európai klubversenyre, egy EBT Masters döntőre Budaörsön. Sikerült győzelemmel zárnunk, így címvédőként bejutottunk a 2016-os döntőbe, ezt szintén megnyerve a 2017-es fináléra is elutazhattunk.  Bár nem ez volt a legnagyobb sikerünk, de itt kezdődött az a folyamat, amely végére most, 2019-ben mindenki tudja, hogy a Szentendre Európa legjobb női strandkézilabda csapata.

 

Mi a lányok erőssége? Miben rejlik a csapat ereje?

A több ezer, talán inkább több tízezer edzéssel eltöltött órában, amely technikai képzéssel és kivételes tudással vértezi fel a lányokat. A világ legjobb strandkézilabda játékosainak jelentős része nálunk játszik. Ennyi év után, mint azt az idei EB is megmutatta, képesek az összes felmerülő problémát megoldani, legyen az taktikai vagy technikai jellegű. Összeszokottak, képzettek és mindent tudnak erről a sportágról. Nagy szeretet és elismerés övezi a csapatot, a világon mindenhol megtiszteltetésnek veszik, ha odautazunk versenyezni.

 

A július eleji, lengyelországi Strandkézilabda Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző magyar válogatottban öt lány szerepelt a csapatból…

Mint említettem, a tizenkét játékosból kilencen nálunk tanultak strandkézilabdázni. Ez egyszerre nagyon nagy büszkeség és egyben szívfájdalom, hogy valami, amit felépítettél, az már nem a te neved alatt fut. Az elmúlt két évben ehhez már hozzászokhattunk kollegáimmal, hiszen a válogatott úgy nyert EB-t, világbajnokságot és olimpiai aranyat, hogy azok, akiket mi tanítottunk, másokkal verték végig a világot – természetesen azért növelve Szentendre hírnevét. Az alap elképzelés minden bizonnyal nem az volt, hogy a szentendrei csapatra épüljenek ezek a válogatottak, de mivel senki nem dolgozik annyit, mint mi 2006 óta, nem lehet őket helyettesíteni. Így, mint most a felnőttek esete is mutatta, maradnak a mieink, ha sikert akarnak elérni. Idén támogattuk egymást a felnőtt válogatott kerettel, hogy ők eredményesen tudjanak szerepelni, mi pedig meg tudjuk valósítani az előírt számú EBT torna szereplést.

 

Milyen megmérettetések várnak most a csapatra?

Július végén megnyertük a X. Salgó Cup-ot, ami Európa egyik legrangosabb EBT tornája, hamarosan pedig Moszkvába utazunk egy magas pontszámú EBT tornára. Nagy szívfájdalommal tesszük ezt, hiszen szívesen mentünk volna a magyar bajnoki döntőre is. Sajnos választanunk kellett, éppen a válogatottjaink miatt, a magyar bajnokság és a 2020-as EBT Masters döntő között. Tudni kell, hogy a kijutáshoz négy EBT torna pontszámát adják össze, és aki a legtöbb pontot kapja, az utazik egy adott országból. A felkészülés alatt lányaink nem tudtak részt venni az EBT tornákon, hiszen a válogatottban való felkészülés fontosabb volt, így nem maradt más választásunk, mint Hollandia, most pedig Oroszország a magyar bajnoki döntő helyett. Mint címvédők, már kint vagyunk az idei Bajnokok Kupáján Cataniában, így számunkra „csak” megtiszteltetést jelentett volna a magyar bajnoki döntő.

 

 

További cikkeink a témában