Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Eperke Póni Klub

2019-ben a Decathlon Póni Klub Országos Bajnokság Lovas-iskolák Bajnokságán második helyezett Eperke Póni Klub vezetőjével, Korcsognè Kovács Mónikával beszélgettünk a lovassport szépségeiről, a sikerekről, a tervekről.

Hogyan került a lovak közelébe?

Mióta eszemet tudom, mindig vonzottak a lovak. Hétéves koromban kezdtem el lovagolni, és titkon mindig is reméltem, hogy egyszer majd hivatásom lesz a lovakkal való foglalkozás.  A középiskola elvégzése után, 1986-ban jelentkeztem egy lovasedzői tanfolyamra, de ennek az elvégzése után más irányt vett az életem. Néhány év elteltével megkerestek az akkori Hunkadombi Lovasklubtól, hogy segítsek beindítani a lovasiskolát Pannónia-telepen. Örömmel és azonnal igent mondtam! Azóta ebben a csodálatos szakmában dolgozom a Magyar Lovasszövetség regisztrált edzőjeként. Rengeteg gyerek nőtt fel a kezem alatt, és szerette meg ezt a csodálatos sportot! Többen közülük szintén lovasoktatók lettek.

Miért tartja csodálatos sportnak a lovaglást?

A lovaglás mind a testre, mind a lélekre jótékony hatással van, a lovakkal való foglalkozás az emberek többségére pozitívan hat. A versenyzés és az edzések koncentrációra, kitartásra tanítják a lovast. A lóról való gondoskodás komoly mindennapi feladat a gyerekek számára. A lovaglás igen nagy fegyelmet igénylő sport, hiszen lovasaink 200-300 kg-os állatokkal dolgoznak, ahol a szabályok  betartása, a fegyelem elengedhetetlen.

Hogyan került sor a névváltásra, hiszen már jó ideje Eperke Póni Klub néven versenyeznek?

Már itt, Pannónia-telepen megalakítottuk a póni klubbot, ami eleinte a lovarda nevét viselte. 2013-ban viszont lovardát váltottunk tanítványaimmal: a Szentendrei-szigeten, a Bodor Majorban folytattuk a munkát, és itt vettük fel az Eperke nevet. 2017-ben visszajöttünk Szentendrére, a régi lovardába, és azóta is itt oktatok.

Nagyon szép eredménnyel…

Tanítványaim a díjugrató szakágban és a Magyar Póni Klubban versenyeznek. Fő feladatomnak tartom az utánpótlás-nevelést, aminek az MP versenyrendszere a legmegfelelőbb.

Miért?

A póniklub tökéletes kategória gyermekek számára, ahol elsődleges és legfontosabb szempont a lovaglás alapjainak elsajátítása, majd a továbbiakban kezdőtől a haladó szintig lehetőséget biztosít a fejlődésre több kategóriában: futószáras versenyszámok, díjlovaglás, díjugratás, lovastusa. A bírálati lapok értkelése pedig jó visszajelzés nekünk, edzőknek – és a szülőknek is – a lovasok tudásáról, a javítandó területekről.

Hogyan folynak az edzések, hány lóval rendelkezik a klub?

Tanítványaim nagy részének saját lova van. Minden nap van edzés, hiszen a lovakkal napi szinten dolgozni kell, még akkor is, ha az időjárási viszonyok nem kedvezőek. Rendszeresen részt veszünk edzőtáborokon is.

Melyek a legjobb eredményeik?

2019-ben a Decathlon Póni Klub Országos Bajnokságon, amelyen 39 egyesület és 273 lovas vett részt, az Eperke PK 2. lett a klubok bajnokságában. Futószáras versenyszámokban mindkét lovasunk bajnok lett a kategóriájában. 2018-ban díjugrató csapatunk dobogós helyen végzett, póni 2 kategóriában pedig elhoztuk az 1. helyet . Ez a verseny minden évben a legnagyobb megmérettetés a csapatnak, tulajdonképpen egész évben erre készülünk.

Milyen terveik vannak?

Szeretnénk idén is minél jobb eredményeket elérni a versenyeken, és sok bajnokot avatni az év végi döntőkön! Várok mindenkit sok szeretettel, aki ezt a csodás sportot ki szeretné próbálni, akár verseny-, akár hobbi szinten. Lovasoktatást négyéves kortól vállalunk, a hobbi lovasoknál nincs felső korhatár. Lovagolni tanulni soha sem késő!

További cikkeink a témában