Ugrás a tartalomhoz

A molinón: a WhiskyNet csapata

Duplázott az ’élet vize’ szentendrei szakértői csapata: Az Év Boltja lett a szakboltok kategóriájában tavaly és idén is a WhiskyNet. Az üzlet tulajdonosa, Szatmári Katalin Szentendrén él, ahogyan munkatársai közül is többen. A vállalkozás is innen indult, és a sikerhez hozzájárult, hogy szentendreiek alakították ki a budapesti üzlethelyiség exkluzív tereit.

– Úgy kezdődött, hogy egyszer egy nagyon kreatív és különösen jópofa barátunk, bizonyos Péter, megkínált whiskyvel. Én szabadkoztam, hogy az nem az én italom, meg így, meg úgy… de a végén csak kitöltötte. Mondom, ’…és a jég?’ ’Na, csak szagolj bele, kóstold meg, aztán majd beszélünk a jégről is’. Én meg lassan beléolvadtam abba a pohár whiskybe, akár egy jégkocka. El voltam veszve… Az a bizonyos egy 16 éves Lagavulin volt, de még aznap este végigpróbáltunk vagy 5 másikat…, jég nélkül!
Az élményt saját felfedezések követték. És mert itthon alig néhányféle ’single malt’-ot lehetett kapni, és azokat is (számomra) elérhetetlen, vagyis inkább elfogadhatatlan áron, a beszerzési forrást, mind az italok, mind az információk tekintetében, a repülőtéri Duty Free Shop-ok, elsősorban is a londoniak jelentették. Éjszakákat töltöttem Michael Jackson könyvének, a ’Complete Guide to Single Malt’ 4. kiadásának apró betűs részeivel és az ’élet vize’ különféle palackozású verzióinak cseppenkénti kóstolgatásával. Évekkel később – miközben sem a hazai választék nem bővült érdemben, sem az árak nem csökkentek – még mindig azt tapasztaltam, hogy a whisk(e)y-k ismertsége, elismertsége Magyarhonban továbbra is csupán néhány kevert fajtára és talán a Glenfiddichre terjed ki. Tűrhetetlen állapot! Így alakult meg egy kis családi vállalkozás, a WhiskyNet Kft.
Üzletünk elsődleges célja, hogy Magyarországon is korrekt árakon, kényelmesen, elérhető módon, a lehető legszélesebb választékot kínálja a whisk(e)y rajongók számára. Sőt! Nem csak whisk(e)y-t, de egyéb különleges minőségű italokat – rumokat, gineket, konyakokat – és kapcsolódó termékeket (poharakat, könyveket) is kínálunk.
Másik célunk volt, hogy a WhiskyNet ne csupán egy internetes áruház legyen, hanem egyben egy információs központ is, ahol minél több érdekességet, adatot, tudnivalót és képet közölhetünk a whisk(e)y történetéről, gyártásáról és mindenről, ami a rajongókat érdekelheti. Honlapunkon, a Whisky Akadémia sorozatból például megtudhatjuk, hogyan lesz az árpából maláta, milyen út vezet az őrlés, cefrézés, erjesztés után a lepárlóüstig, meddig tart az érlelés, és mennyi gondosságot igényel a palackozás.
A kezdeti években a Kovács László utcai székhelyünkön indítottuk el vállalkozásunkat, irodánk a Jókai, majd a Dumtsa Jenő utcában volt, de három éve ezt is kinőttük, s a terjeszkedés mellett döntöttünk. Szakboltunk, a Whisky Shop és GoodSpirit Bar Budapesten, a Veres Pálné utcában nyílt meg, így már nemcsak az interneten keresztül lehet megvásárolni márkás italainkat, de kézzelfogható közelségbe hoztuk a termékeket.
Cégünk dolgozóinak közel fele szentendrei, a budapesti bolt vezetője is a városból jár be a Veres Pálné utcai shopba, így sikerünk szent-endrei siker is. Tavaly kinőttük mind az üzletet, mind a raktárhelyiségünket, így az üzletet ugyanott, száz méterrel odébb, a 7-es szám alatt nyitottuk újra bárfunkcióval bővülve, illetve kialakítottunk egy galériát is, ahol a rendszeres kóstolóinkat, előadásainkat rendezzük.
Az üzlet kialakításához számos szakmai úton vettünk részt, hogy inspirációt gyűjtsünk.
Európa jelentős vidékeitől kezdve Amerikán át a Karib-térségig bejártuk a világot, s az útközben készült fotókat elküldtük Radnóczy Eszter belsőépítész barátunknak, majd elkezdődött a közös munka. Az üzlethez a szanitereket, a gyönyörű csempéket Zsengellér Péter hozta, a csodálatos tükör- és képkeretek Nagy Sándorék boltjában készültek.
Kereskedelmi cégünk mára új profilokkal bővült: fontos számunkra a közösségépítés és a tudásátadás egyaránt. Hetente 2-3 alkalommal hazai és külföldi előadók részvételével szakmai kóstolókat, előadásokat rendezünk budapesti üzletünkben. A bemutatókon akár azt is megismerhetik az érdeklődők, hogyan kell lepárolni a gint. Kulináris szakmai fórumokhoz csatlakozva az oktatásban is részt veszünk, a Spirit Akadémia gasztro-partnereinkkel együttműködve két éve fut nagy sikerrel. Itt nemcsak a különleges italok bemutatásáról esik szó, de a koktélkészítés rejtelmeibe is bepillantást nyernek a résztvevők.
Whisky Show-nk nagyon népszerű, mára kétnapos eseménnyé bővült, melyet a Hotel Corinthia elegáns helyiségeiben rendezünk, s látogatottsága meghaladja a 2000 főt. A következő, sorrendben már a 8. Whisky&Fine Spirit Show épp október 27-28-án kerül megrendezésre. Magyarország legnagyobb szakmai párlat rendezvénye teljes mértékben a mi szervezésünk, és rendezvényünk felvonultatja az összes jelentős hazai forgalmazót. Több mint 50 kiállító, több mint 30 külföldi lepárlómester, márka nagykövet és szakmai előadás, több mint 500 különféle párlat kóstolási lehetősége a programban! Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki többet szeretne megtudni a minőségi párlatok világáról!

További cikkeink a témában