Ugrás a tartalomhoz

A molinón: a Szentendrei Kosárlabda Sportegyesület

A Szentendrei Kosárlabda Sportegyesületet dr. Kovács Ferenc alapította 2006-ban, s miután ő külföldre költözött, az egyesület vezetését Könczöl Attila és felesége, Lukovics Brigitta vette át 2012-ben. Velük beszélgettünk a már több éve tartó, kimagasló eredményekről.

Hogyan kerültek a kosárlabdasport közelébe, hiszen úgy tudom, egyikőjük sem sportoló…
Attila: Bár korábban versenyszerűen sportoltam, de egy sportsérülés miatt abba kellett hagynom a sportot, mégis a kosárlabdához gyerekeink által kerültünk közel, ugyanis mindkét fiunk a kenguru kortól kezdve kosarazik. Végigjárták az összes korosztályt, jelenleg a nagyobbik az NB. II-es csapatban játszik, a kisebbik pedig most került a felnőtt korosztályba.
Brigitta: Először, szülőként csak besegítettünk az elnöknek, akit mint fogorvost ismertünk, majd a 2010-es távozása után is tevékenykedtünk, de még nem vezetőként. Végül a vezetőség 2012-ben minket választott meg. Egyébként a munkánk mellett hobbiból csináljuk, és ki is tölti teljesen a szabadidőnket.

Ezek után az már nem is kérdés, hogy szeretik-e ezt a munkát. De miért szeretik?
Brigitta: Szeretjük, mert örömet okoz látni a gyerekek sikereit, a szülők lelkesedését. Örömet okoz másnak örömet szerezni!
Büszkék vagyunk a csapatok eredményére, és természetesen az edzőinkre is, akik remek, profi munkát végeznek. Minden korosztály évről évre hozza az eredményt, ami azért is értékes, mert népes mezőnyben szerepel minden csapatunk, a Pest Megyei Bajnokságban például korosztályonként több mint húsz csapat vesz részt.

Hány edzővel dolgoznak?
Brigitta: A kenguruk edzője Sztanev Andrea, ők 2018-19-es szezonban megnyerték az Országos 10. régió versenysorozatát. A gyerekek edzője Tóth Gyula, ők a 2017-18-as szezonban megyebajnokok voltak, míg a 2018-19-es szezonban az Országos 10. régió 7. helyén végeztek, Az ide szezontól Gyula a serdülők edzője is.
A kadet csoport edzője Réder Sándor, ők tavaly még a serdülő korosztályban indultak, és megnyerték a Pest Megyei Bajnokságot. A juniorok edzője Erdődi Péter. A kétszeres bajnokcsapat U20-asok edzője Szép Márton, aki egyben az egyesület utánpótlás technikai vezetője is.
Szakmai munkájuk elismeréseként az a megtiszteltetés érte edzőinket, és ezzel az egyesületünket is, hogy az U11 Leány megyeválogatott vezetőedzőjének Sztanev Andreát, míg az U11 Fiú megyeválogatott vezetőedzőjének Szép Mártont kérte fel a Pest megyei szövetség.
A felnőtt csapat edzője Szájer József, volt NB. I-es és válogatott játékos, többszörös magyar bajnok. A felnőtt csapat az NB. II-ben játszik már hat éve. Tavaly, a 2017-18-as szezonban bronzérmesek lettek a Pest Megyei Bajnokságban.
A 2018-19-es évadban három bajnokcsapatunk volt. A kenguruk, a serdülők és az akkor még junior csapatunk.

Még felsorolni is sok, hányféle korosztály van az egyesületben…
Attila: Az egyesületben a kenguru korosztálytól (vagyis 7 éves kortól egészen a felnőtt korosztályig vannak csapatok – ez 160-170 sportolót jelent).

Fiúk, lányok vegyesen?
Brigitta: A kenguru és serdülő csapatban még vegyes csapatok vannak, de ettől feljebb már csak fiúk.
Attila: Ez a fiúk sportja Szentendrén, a lányokat sajnos elcsábítja a sok egyéb lehetőség, a tánciskolák vagy például a röplabda.

Hol tartják az edzéseket?
Brigitta: Az edzések helyszíne a Szent András, a Barcsay, az Izbégi Általános Iskola, illetve a Ferences Gimnázium. Tartunk edzéseket Békásmegyeren és Leányfalun is, ez utóbbi a hazai pályánk egyelőre, ott játsszuk a hazai mérkőzéseinket. De reményeink szerint a Ferences Gimnázium most épülő tornacsarnoka lehetőséget fog adni arra, hogy a hazai mérkőzéseinket valóban hazai pályán, Szentendrén tudjuk lejátszani.

Milyen terveik vannak?
Attila: Továbbra is a minőségi utánpótlás nevelése a legfontosabb célunk. Korábban Szentendrén, de Pomázon és Budakalászon is
működött kosárovi, ahol egyelőre mi támogató egyesületként vagyunk jelen. Ez azt jelenti, hogy heti 1-2-3 foglalkozást tartunk az óvodásoknak, ami igazából arra elég, hogy a labda szeretetére neveljük őket. Emellett szeretnénk bővülni, tehát több csapatot indítani 8-10 éves gyerekekkel Szentendrén és a környező településeken is, például Budakalászon, Pomázon – már tettünk is lépéseket ez ügyben. A kezdőket az alapokról elindulva neveljük iskolázott, jól képzett játékosokká.
A gyerekeket nem terhelik eredménykényszerrel, a mérkőzések alapvetően a tanulást, a fejlődést szolgálják.
Brigitta: Szeretnénk, ha lenne lánycsapatunk az idősebb korosztályokban is, jó lenne őket is bevonzani Szentendrén és környező településeken. Alapvető célunk a játékosok egyéni fejlődése, amelyre garancia az edzők magas fokú tudása és felkészültsége.

Jelenleg a másodosztályban szerepel a felnőtt csapat. Van terv vagy esély a magasabb osztályba lépésre?
Attila: Az NB. II-es vonalat szeretnénk tovább vinni, és ott rendre az élmezőnyben végezni. A következő fokozat a NB. I/B lenne, de ez már nagyságrendileg magasabb költségekkel járna, ami szponzorok, támogatók nélkül nem megvalósítható.

További cikkeink a témában