Ugrás a tartalomhoz

„A lokálpatrióta lelkületem diktálja a szabályokat városi kérdésekben” – interjú Petricskó Zoltánnal

 

Hogyan kapcsolódik Szentendréhez, milyen politikai múlttal rendelkezik városunkban?

Harminc éve élek itt. Előbb voltam szentendrei, mint fideszes politikus, a helyi kérdésekben mindig Szentendre jár elől, a konzervatív közösség tagjaként pedig megkérdőjelezhetetlen számomra, hogy a lokálpatrióta lelkületem diktálja a szabályokat városi kérdésekben.

Mindig érdekelt a helyi közélet, belvárosi képviselőként és a 2014-2019-es ciklusban alpolgármesterként is volt lehetőségem a városban élőket és Szentendre ügyét szolgálni. Úgy gondolom, felívelő szakaszként tekinthetünk arra az időszakra, hiszen sokat dolgoztunk azért, hogy megalapozzuk Szentendre gazdasági-, kulturális- és társadalmi fellendülését. Ha megtisztelnek bizalmukkal a szentendreiek, az első feladataink között szerepel majd, hogy újra konstruktív együttműködést teremtsünk. 

 

Az eddigi szentendrei közéleti tevékenysége során mi az az eredmény vagy tett, amire leginkább büszke?

Régóta foglalkozom a szociális ellátási rendszer biztonságos és méltó működésével. Feleségemmel közösen húsz éve segítjük az elesetteket. Azt hiszem, nincs olyan szeglete a városnak, hogy ne ismerném az ott élők problémáit, nagyon sokat mozgok közöttük. A konzervatív közösség vezetőjeként sok energiát adok és kapok, ez az otthonom – a szó legnemesebb értelmében.

 

Polgármesteri programjának mik a főbb pontjai? Milyen fejlesztési célokat tart fontosnak, és milyen forrásokból valósítaná meg?

Egy átfogó programmal indultunk neki az önkormányzati választásnak. Hiszem és tudom, van mód arra, hogy Szentendre újra felemelkedjen. A Sikeres Szentendre program több pontból áll, amelyek mindegyike megteremti a gazdasági-, kulturális- és társadalmi téren szükséges szinergiákat. Konkrét elképzelésem a magas közúti forgalmi terhelés megoldása egy elterelő útszakasz megépítésével, aminek a forráslehetőségeit már egyeztettük a szakminisztériumokkal, és amiben Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője a partnerem. Jók a kilátások. Aki nem tudja, annak kedvéért mondom, ez nem úgy működik, hogy egy zsák pénz van a polcon, ráírva, hogy „Szentendre”. A forrás eléréséhez tudnunk kell, mit akarunk és a konkrét, előkészített projekttervvel kell a forrást megtalálnunk. E téren súlyosan lemaradtunk, és céltalanul sodródik ma a város. Említhetném a főtéri Kereskedőház ügyét, ahol vissza kellett fizetnie pénzeket a városnak.

 

Mi a víziója, milyen város legyen Szentendréből hosszútávon?

Rövid és hosszabb távú célokra bontva kell megvalósítani a Sikeres Szentendre programot. Erre készülünk. Egy rendezett, kulturálisan magas minőséget képviselő, sikeres és jól működő várost látok magam előtt. Friss gondolkodású, az értékmentés és értékteremtés területén jó együttműködéseket kötő és kereső várost. A helyi közösség számára pedig békés és virágzó település képét.

 

Ön szerint mi a tétje és mi a jelentősége az önkormányzati választásokkal egy napon tartott európai parlamenti választásoknak? Lehet-e mindez hatással Szentendrére?

Mindenképpen, hiszen Szentendre nem csak Magyarország egyik legjobb adottságú települése, de egyúttal Európa egyik városa is. Az európai fősodor ma elképzelhetetlen veszélyek felé vezetné Európát, ha nem változik meg a főbb kérdésekben az irány. Nem szeretnék sokat ismételgetett szlogenekben beszélni, de a háború vagy a migráció kérdése nem játék. Gyermekeink és a mi életünkben is valós társadalmi kataklizmák bontakozhatnak ki, ha ezekre a kérdésekre nem megfelelő válaszokat ad Európa. Ezért a tét soha nem látott nagyságú.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.