Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

A könyvtár kincsei

A könyvtárban mindenki fellelheti a neki való olvasmányt, ami segítheti őt a nehézségei leküzdésében, legyen az gyász vagy betegség, vagy egyszerűen csak kielégítheti a kíváncsiságát, az érdeklődését, amikor ki szeretne lépni a hétköznapok szürkeségéből egy fantasy vagy egy Sci-fi segítségével.

– A könyv, az olvasmányélmény által kitárul egy új világ, más szempontokat láttat meg és azon túl, hogy ismeretek ad át, el is gondolkodtat – emeli ki Hegy Alíz, olvasószolgálati és tájékoztatási osztályvezető. – A gyermekek számára különösen fontos, mert belső képalkotást indít el, ami az élmények feldolgozását segíti elő, ellentétben a kívülről kapott képekkel, amelyek inkább felzaklatnak. Az olvasás ilyenformán különösen fontos szerepet játszik abban, hogy megtaláljuk önmagunkban a rendet. A gyerekkönyvtárban sokszor megtapasztaljuk ezt, amikor azt látjuk, hogy még a kisiskolások is gyakran tátott szájjal hallgatják a meséket.

Olvasás és programok

A nyári szabadságok után az őszi hónapokban emelkedik meg igazán a könyvtári kölcsönzések száma, jelezve, hogy már sokkal kevesebb időt tudunk a szabadban tölteni, és a négy fal között kell megtalálnunk azt a programot, ami igazán feltölt.

– Ebben az időszakban gyakran kapják a könyvtárosok a kisgyerekes szülőktől azt a visszajelzést, hogy már nem tudnak délutánonként a patakparton sétálni, ezért választják a könyvtári programokat – magyarázza Hegyi Alíz. – A nyugdíjasok pedig a kerti munkák befejezése után keresnek fel bennünket. A könyvtár ebben az időszakban minden korosztálynak igyekszik nem csak olvasmányélményeket kínálni, hanem olyan programokat is, amelyekkel kicsit oldani lehet a hétköznapok szürkeségét. Az iskolásoknak könyvtárlátogatásokat szervezünk, ahol szembesülhetnek vele, hogy itt nem csak könyvek, hanem képregények is vannak és olyan sorozatok, amelyek kifejezetten kezdő olvasóknak szólnak, így azok is megtalálhatják a nekik való olvasmányt, akik még nem vállalkoznának egy több száz oldalas alkotás elolvasására. Nagyon népszerűek a gyerekkönyvtári programok, és kedveltek a társasjátékaink is, amikkel helyben is lehet játszani, de kölcsönözni is lehet őket. Diavetítéseket szervezünk és más gyerekkönyvtári programokat, amelyek segítenek feldobni a hétköznapokat. Van szabadulószobás programunk, tartunk kreatív írás műhelyt és a felnőtt könyvtári részlegünkben olyan eseményekre hívjuk olvasóinkat, amelyek a könyvekhez kapcsolódnak, legyen az kertészkedéssel, helytörténettel vagy lélektannal kapcsolatos téma.

Kik járnak a könyvtárba?

A könyvtár statisztikai adatai szerint a fiatalok olvasnak a legtöbbet, a könyvtári olvasók legnagyobb arányban a tizennégy év alatti korosztályból vannak jelen. Kamaszkorban csökken a könyvtárhasználat, ami nem csak a mobiltelefon és a számítógépes játékok terjedése miatt lehet így, hanem azért is, mert nagyon sokféle elfoglaltságuk és kötelezettségük lesz a fiataloknak, ami miatt kevesebb idejük marad az olvasásra.

Sok nyugdíjas is jár a könyvtárba délelőttönként, nekikmár van idejük olvasni. Közülük van, aki könnyedebb olvasmányélményekre vágyik, van, akit valamilyen érdeklődés hajt.

A leglelkesebb könyvtárlátogató

Kalmár Lajos, mióta nyugdíjas lett, a könyvtár egyik leglelkesebb olvasója, két-három naponta elolvas egy könyvet, ezért igen gyakran tűnik fel jól nevelt német juhász kutyájával az olvasóteremben. Nemrég a gyerekkönyvtárba is beiratkozott, mert esténként külföldön élő kisunokájának olvas fel meséket az online térben. Azt mondja, azóta sokkal szorosabbá vált a kapcsolatuk, jóval több mindent elmesél neki kilencéves kisunokája, mint korábban.

Kalmár Lajos | Fotó: Deim Balázs

– Ha a feleségemmel elvégeztük a napi teendőket, már a kutyával is megtettem a napi két-három órás sétámat, akkor leülök olvasni – meséli. – Eleinte csak a lakótelepi könyvtárba jártam, aztán átiratkoztam a nagy könyvtárba, mert itt sokkal szélesebb a választék. Egy ideje ugyanis elegem lett a számítógépből és a televízióból is, az olvasás jelenti a felhőtlen kikapcsolódást, a maximális szórakozást, csak olvasok és olvasok, nem tudom megunni. Operatőrként dolgoztam korábban, egész életemben képekkel foglalkoztam, most a szavaké lett a főszerep. A kedvencem a krimi, de olvasok szépirodalmat, történelmi tárgyú regényeket, olyanokat, amelyek valós eseményeken alapulnak és olyanokat is, amelyekben nagyobb szerep jut a képzeletnek. A könyvtárosok nagyon segítőkészek, mindig elhalmoznak ajánlatokkal akár gyerek-, akár felnőttkönyveket keresek.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. november 8-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában