Ugrás a tartalomhoz

A képviselők munkája

Az önkormányzati képviselők fontos szerepet játszanak közösségeik életében, azonban gyakran keveset tudunk arról, milyen feladataik vannak, miből áll a munkájuk.

Mi az egyéni képviselő feladata?

Az egyéni képviselőket közvetlenül választják meg, öt évre szóló mandátummal. Az egyéni választókerületből megválasztott képviselők elsődleges feladata a saját területük képviselete. Fontos, hogy ismerjék a körzetüket, és megértsék, illetve átérezzék a lakók problémáit, tartsák a kapcsolatot a körzetben lévő intézmények vezetőivel, és aktív munkát végezzenek. Folyamatosan tájékoztassák a lakókat a körzet ügyeiről, tartsanak fórumokat, vagy esetleg hozzanak létre olyan online felületeket, ahol a helyi ügyeket meg lehet vitatni a lakossággal. 

Hogyan zajlik a munka a közgyűlésben?

A szentendrei testület a tíz választókerületben legtöbb szavazatot kapott képviselőből, illetve négy kompenzációs listáról bekerült képviselőből áll: azok a pártok delegálhatják őket, akik a legtöbb “második” helyet szerezték meg az egyéni körzetekben. 

Szentendrén a munka bizottságokban folyik, amelyek működéséről Magyar Judit alpolgármestert kérdeztük. 

– A jelenlegi testület négy bizottságot állított fel. Működik  egy a pénzügyi és ellenőrző bizottság, amely minden napirendet megtárgyal pénzügyi és jogi szempontból is. Fontos kérdéseket tárgyal a városfejlesztési bizottság, a jóléti bizottság, valamint a kulturális ügyekkel foglalkozó bizottság, hiszen Szentendrén kiemelten fontos és színes a kulturális élet – sorolta lapunknak Magyar Judit alpolgármester. – A város lakóit nem a szokott módon vontuk be az önkormányzat munkájába, tehát nem a bizottságokba hívtuk meg őket. Ügyek mentén kerekasztalokat szervezünk, ahová szakembereket és lakókat hívunk meg. Ilyen például a közlekedési kerekasztal és a nemzetiségi kerekasztal is. 

Magyar Judit alpolgármester

Milyen a jó képviselő?

Az önkormányzati képviselők munkája egyáltalán nem könnyű, egzisztenciálisan csak képviselőségből megélni nem lehet, a legtöbbjüknek van civil munkája is. Ráadásul egy képviselőnek számos olyan tulajdonsággal kell rendelkeznie, amely alkalmassá teszi őt a közösség szolgálatára. Elkötelezettnek kell lennie a közösség iránt és képesnek kell lennie arra, hogy meghallgassa az emberek igényeit és problémáit, és hatékonyan kommunikálja ezeket a megfelelő fórumokon. A fejlesztések és a javítások érdekében proaktívnak kell lennie, nem elég csak reagálni a problémákra, hanem előre kell gondolkodnia és aktívan keresnie kell a lehetőségeket a közösség javára. 

Mi lehet az önkormányzati munka öröme?

– Én olyan képviselő vagyok, aki igyekszik rövid határidővel, hatékonyan eleget tenni a megkereséseknek. A képviselőség szerintem olyan szolgálat, amit nem mindenki tud végezni. A magam nevében azt tudom mondani, hogy nagyon szeretem a lakóimat, tenni akarok másokért és segíteni szeretnék. Ebben a tevékenységben az a legnagyobb öröm a számomra, amikor sikerül megoldani a problémákat – mondja Magyar Judit alpolgármester.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.