Ugrás a tartalomhoz

A hónap műtárgya: Nagy Barbara alkotása

A hónap műtárgya –  2019. február – Nagy Barbara Széttolt formák című alkotása.

„A fény mind filozófiai, mind konkrét fizikai szerepével és változásával foglalkoznak ezek a metszett fatáblák. A metszés mélysége, iránya és a felület monokróm feketére befestett színe által a fény „vándorlását” követhetjük nyomon. …
Szeretném, ha a néző maga találná meg a kép előtt a saját verzióját, pozícióját – sétálva, újra és újra, így időben is kiterjesztve a mű terét. Mint mikor többször olvasunk el egy könyvet, mely újabb és újabb olvasatot nyer az idők folyamán.” – Nagy Barbara

Szentendre auráját Nagy Barbara születésétől fogva tudja magáénak. Nem véletlenül érezhetjük úgy, hogy – fellengzősség nélkül – megöröklője Vajda Lajos ösztönös és Barcsay „tudós” művészetének, absztrahálva, beszabályozva mindezeket a maga sajátos analizáló és szintetizáló látásmódjával. A „készen kapott” miliőben a Vajda Lajos Stúdió felszabadító légköre is inspiráló erővel hatott reduktív művészetére, majd a Képzőművészeti Egyetemen Maurer Dóra személye biztosította azt a tiszta szemléletet, amelyet minden művében megtapasztalhat a szemlélője.
A táblakép csak egyike művészi kifejezéseinek, gyakran készít konceptuális műveket, és helyspecifikus munkákat, amelyek közül kettőt is megcsodálhatott a szentendrei járókelő. Tavaly nyáron a kert tematikára gyűjtött definíciókat, és szöveges installációként állította ki a Bizottság Ligetben, az éves múzeumi Public Art rendezvény nyertes pályaműveként; valamint Vajda utolsó rajzainak világát varázsolta oda egész termes seccójával a Vajda Múzeum egyik teljes termének falaira.
A most kiállított mű egy metszett fa táblakép, amely a hagyományos fametszet megújítója, az absztrakt festészet technikai készletének és nyelvezetének aktív továbbéltetője.

Nagy Barbara: Széttolt formák
grafitpor, metszett fatábla
Helyszín: Szentendre, Városháza, Városház tér 3.

NAGY BARBARA

1976 ban született Szentendrén, jelenleg is itt, a Régi Művésztelepen dolgozik.

Tanulmányok:

2009-12 Doktori /DLA/ képzés, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest
2000-2005 Képzőművészeti Egyetem, festő szak
Tagja a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesületnek, a Fiatal Művészek Stúdiójának, a Vajda Lajos Stúdió Kulturális Egyesületnek, a Szent-endrei Grafikai Műhelynek, illetve a MAOE-nak.
Kritikai írások az Élet és Irodalom, Balkon, Új Művészet és Műértő folyóiratokban.

Művek köz- és magángyűjteményekben:

Hyphothekenbank, Essen /D/
Magyar Konzulátus, Essen /D/
Gáyor-Mauer Archív
Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre
Raiffheisen Bank, Budapest
Paksi Képtár, Paks

Ösztöndíjak:

2009 Római Magyar Akadémia, Róma /I/
2006 Klassikfestival, Marl /D/
2005 DAAD ösztöndíj, Berlin /D/
2003 Budapest Galéria, Salzburg /A/

További cikkeink a témában