Ugrás a tartalomhoz

A hónap műtárgya Balogh László festményével

Balogh László Munkácsy-díjas festőművész Formabontás II. című alkotásával nyílt meg a Városháza előterében a hónap műtárgya sorozat. A kiállított mű címével összhangban az új sorozat is formabontó: havonta egy kiállított alkotás mutatja be a szentendrei kortárs képzőművészetet. Az új kezdeményezés Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester ötlete alapján indult el, célja, közelebb hozni Szentendre művészeit a közönséghez, bemutatni a város képzőművészeti rétegeit. 

Az ünnepélyes megnyitót 2018. szeptember 26-án rendezték a Városházán. Az új képzőművészeti sorozatot Gyürk Dorottya alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a bemutatott művek alkalmat adnak arra, hogy a látogatók közelebb kerüljenek az eleven szentendrei kortárs képzőművészet karakterisztikájához. A művészt Muladi Brigitta művészettörténész méltatta, aki a havi rendszerességgel kiállított műalkotásokat kiválasztja, s melyekhez rövid műelemzést is társít. A kiállításokhoz készült kis katalógusban és a Szentendre és Vidéke újság hasábjain a sorozat műelemzései rendszeresen megjelennek.

A hónap műtárgya első festménye Balogh László Formabontás II. című munkája, melyet Muladi Brigitta művészettörténész gondolataival mutatunk be:

A mai szentendrei festészet egyik legjelentősebb alkotójának, Balogh Lászlónak a sorozatban első alkalommal bemutatott műve a Formabontás II. kétségtelenül felidéz klasszikussá vált mestereket, mint Barcsay Jenő, akinek „szigorú festőlogikája”, vagy mint Korniss Dezső és Deim Pál, akiknek  geometrikus és antropomorf elemekből felépített alkotásai több generációra hatottak termékenyítően.

Balogh azonban felismerhető, de mindig megújuló, egyedi, csak rá jellemző stílust hozott létre, amire ez, az elmúlt évek terméséből kiragadott, külföldi kiállításokon is bemutatott mű remek példa.

A csoportképszerűen felépülő munkán az alakzatok mintha a saját „gyermekei” lennének, konstruktív szintézisét adva a tanulmányainak, az előző alkotói szakaszainak, felsorakoztatva az általa gyakran használt statikus és lágyan megmozduló formákat, tiszta, homogén színeket, valamint az azok közötti viszonyokat. A fekvő formátum és a horizont felismerhető jelölése is ezt az összefoglaló tabló jelleget erősíti. A feszes kompozíció lehetne akár egy kiállítás-megnyitó szokásosan feketébe öltözött szereplőinek szürrealista portréja is, akik között a színek felvillanó művészegyéniségeket jelenítenek meg. A Formabontás II. nem konkretizálja a tartalmát, Baloghtól megszokottan rendkívül kevés eszközzel, néhány színnel az értelmezés tágas mezejét nyitja meg a belépő előtt.

Balogh László festménye megtekinthető a Városháza (Városház tér 3.) előterében 2018. november 1-ig.

Fotók: Paraszkay György

További cikkeink a témában