Ugrás a tartalomhoz

A filmszínház a pandémiát is túléli

A járvány kezdetén sokan a hagyományos mozizás elsorvadásától féltek a lezárások és a streaming-szolgáltatók térnyerése miatt. Most, a lezárások végével azonban a nézők visszatértek a vászon elé. A P’Art Mozi programszervezőjével, Kalmanovits Balázzsal és üzemeltetőjével, Gerai Dórával  beszélgettünk.

Hogyan osztjátok meg a feladatokat a csapaton belül?
Kalmanovits Balázs: Én elsősorban a programokért felelek, kiállításokat szervezek és a műsort állítom össze. Dóri magáért az üzemeltetésért felel.

Ez egy nagy múltú, ikonikus mozi, sokan kötődnek hozzá. Nem volt teher így átvenni?
Inkább kihívásnak mondanám. Ha tehernek éltük volna meg, nem vállaljuk el. Dóri egyébként régebb óta dolgozik a mozinál, mint én, tehát ő tagja volt a „régi” csapatnak. A múlt inkább inspirál, mint terhel. Szerintem, ha legjobb tudásunk szerint végezzük a munkánkat, annak megvan a látványos eredménye. Egyelőre jó visszajelzéseket kapunk.

Milyen elképzelésekkel indultatok el?
Hosszútávon az a tervünk, hogy – mint korábban – a filmek mellett más művészeti ágak is helyet kapnak a mozi működésében. Rendszeresen vannak kiállításaink, ezen felül szeretnénk koncerteket, kisebb színházi előadásokat, könyvfelolvasásokat rendezni. De már most is azt látjuk, hogy megkeresnek minket a kiállítók, tehát nem feltétlenül nekünk kell utánuk menni. Ez a legjobb visszajelzés arra, hogy jó irányba tartunk.

Ezek a tervek mennyire változtattak a mozi korábbi profilján?
Még nem telt el olyan sok idő, hogy ezt meg lehessen mondani – én június óta szervezem a programokat, ráadásul egy olyan időszakban érkeztem, ami járványügyileg kifejezetten nehéz volt. A 2021-es év első négy hónapjában nem is lehettünk nyitva. A legnagyobb feladatunk az, hogy visszacsalogassuk az embereket. Keresik a mozit, szeretik a filmeket, hiába fenyeget még mindig a vírus. Valószínűleg azért is ilyen jó a nézőszám, mert hónapokon át nélkülözni kellett azt a lehetőséget, hogy kimozdulhassunk otthonról.

Még két-három év kell ahhoz, hogy minden helyreálljon, nem is beszélve arról, hogy a streaming-szolgáltatók nagyon megerősödtek az elmúlt időszakban. De én kihívásnak veszem ezt is. A moziban töltött éveim alatt szembesültem már hasonló problémával, amikor megjelent a tévé, a videó, a DVD. A mozi mindegyiket túlélte, ezt is túl fogja élni. Egyrészt azért, mert a filmkészítők is inkább mozivászonra készítenek tartalmat, és a mozizás élménye még mindig egyedi, nem lehet kiváltani egy otthoni filmnézéssel. Persze a digitális forradalommal változnak a generációk is. A legnagyobb kihívás a jövő mozi néző rétegének kinevelése, ezen dolgozik Dóri a Kölyökmozi program keretében.

Kalmanovits Balázs 1996 óta kisebb kihagyásokkal mozikban dolgozik. A klasszikus ranglétrát járta végig: jegykezelőből lépkedett az üzemvezetői posztig. Eddigi szakmai csúcsának a Puskin Mozi tízéves vezetését tartja, szívesen emlékszik vissza rá.

Mikor átvettétek a mozi üzemeltetését, milyen terveitek voltak?
Gerai Dóra: Amikor a mozi vezetésével megbíztak, a legfontosabb feladatom a mozi működésének folyamatos biztosítása volt, amit kevesebb emberrel, kevesebb pénzből és a COVID miatt csökkent nézőszámmal kellet megoldanom. Az új programszervezőnk, Kalmanovits Balázs találja ki, hogy milyen filmeket vetítsünk, milyen programok legyenek a moziban, az én feladatom az, hogy ezeket megvalósítsam. Számomra az volt a cél, hogy a nehézségek ellenére biztosítani tudjuk a megszokott színvonalú szolgáltatásainkat.

Ezeket a célokat mennyire sikerült megvalósítani?
A nyári nagytakarítást leszámítva a mozi folyamatosan nyitva tart. Nehéz volt, sok munkát kellett beletenni, hogy ez sikerüljön. A visszajelzések alapján érezhető, hogy Balázsnak kicsit más a műsorpolitikája, mint az előző mozi vezetőnek volt, ez lehet személyes habitus dolga is. Úgy vettem észre, hogy kezd egy új törzsközönség kialakulni, pedig a járvány is megtépázta a nézőszámot a moziban. Idén a mozi a hét minden napján nyitva lesz, tavaly csak öt vetítési nap volt.

A lezárások elején sokan tartottak a mozi hanyatlásától.
Én is valós veszélynek éltem meg. Sok filmet már otthon is meg lehet nézni, ami nagyon kényelmes, ezért felmerült a kérdés, hogy miért járjanak az emberek moziba? Az igényes filmkedvelőnek fontos a nagy vászon, a képi világ, a jó hangzás. Az igazi filmes élményt a mozi jelenti, ezért fontos feladatnak tartom a színvonalas, minőségi filmvetítést. Mint esti program vagy kimozdulás otthonról sokak számára vonzó. A nézőszám remélem visszatér a régen megszokotthoz. Sokat dolgozunk azért, hogy ez így legyen. Ősszel a vírus ellenére, valószínűleg a jó műsorválasztásnak köszönhetően, újra sokan jöttek moziba.

Mit gondolsz a mozi jövőjéről? A poszt-COVID világban is életképes lesz?
Szeretném, ha az lenne. A mozi jövője a filmgyártásnál kezdődik: ameddig készítenek nagyvászonra látványfilmeket, addig lesz mozi. Jó lenne, ha megférne egymás mellett a mozizás és a streaming szolgáltatás, de mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy a néző minket válasszon.

A pénzügyi lehetőségek is befolyásolják, hogy egy városban van-e mozi. A P’Art Mozi jelenlegi helyzete és jövője ki van szolgáltatva a vetítőrendszerének, ami már elöregedett, bármelyik nap elromolhat. A megoldás az lenne, ha hozzá tudnánk jutni egy új, korszerű vetítőrendszerhez. Már kértünk is segítséget a minisztérium vis major keretéből, de válasz még nem érkezett. Folyamatosan keressük a lehetőséget egy új vetítőgép beszerzésére. A P’ Art Mozi nem csak a szentendreieket, hanem a szomszédos településeket is kiszolgálja. Nagyon jó lenne a folyamatosságot biztosítani, ami kizárólag pénz kérdése, hiszen a szándék a mozi működtetésére a város részéről is megvan.

A P’Art Mozi foglalkozik a felnövő nézőgeneráció kinevelésével is?
Igen, ez egy régi vágyam volt. Most indult a Kölyökmozi programunk, melynek célja, hogy a szentendrei és környékbeli iskolák osztályai külön vetítéseken vegyenek részt. Tematikus vetítésekről van szó, korosztály szerint és egyéb bontásban ajánlunk filmeket. A filmek a tananyaghoz is kapcsolódhatnak, akár a kötelező olvasmányok filmes feldolgozásait is megnézhetik nálunk. Régóta dolgozunk az ötlet megvalósításán.

Délelőtt érkezhetnek a csoportok, egyszerre három osztály is be tud ülni a hetvenöt férőhelyes nézőtérre. Az első hírlevelünket most küldtük ki, ezért gyakorlati tapasztalataink még nincsenek, bár decemberben sok matinévetítésünk volt az ünnepek miatt.

-VJ-

Gerai Dóra négy évvel ezelőtt kezdett a P’Art Moziban dolgozni üzemvezetőként. Mozis tapasztalatait itt szerezte. 2021 júniusa óta dolgozik a mozi vezetőjeként. Vonzzák a kihívások, az új feladatok, ezért találták őt alkalmasnak a pozícióra.

Címlapkép: Gerai Dóra és Kalmanovits Balázs /Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában