Ugrás a tartalomhoz

Zeneiskolai koncert és díjátadó

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola 2020. október 1-jén díjátadásokkal egybekötött tanári koncertet szervez, mely a kialakult járványhelyzetre való tekintettel online közvetítés útján kísérhető végig Szentendre Város, valamint a Zeneiskola hivatalos facebook-oldalán.

A MŰSOR PROGRAMJAI

Levente-díj átadása:

A Levente Alapítványt azzal a céllal hozták létre Fű Levente tragikus balesetben elhunyt fiatal kürtös szülei, barátai és tanárai, hogy a Vujicsics Tihamér zeneiskolából – Levente egykori iskolájából – zenei pályán továbbtanulni szándékozó növendékeknek anyagi és erkölcsi támogatást nyújtsanak, s a tanulmányaik során adódó kiadások terheit enyhítsék. 2001-ben került átadásra az első Levente-díj. A díj készpénzből, a Vincze László papírmerítő mester által készített díszoklevélből, az Asszonyi Zsófia által adományozott bársony dísztokból és díszdobozból, valamint egy szárnyaló angyalt ábrázoló bronzéremből, Páljános Ervin alkotásából áll. A díjra pályázni lehet, azt egy évben csak egy tanuló kaphatja meg, aki sikeres felvételi vizsgát tett zeneművészeti szakgimnáziumba. A beadott pályázatok alapján a Levente-díjas személyéről a Levente Alapítvány Kuratóriuma dönt.

Oltai Adrienn-díj átadása:

Az Oltai-díjat minden évben egy pedagógus kaphatja meg. Az Oltai Adrienn-díj a szentendrei zenetanítás érdekében kifejtett kimagasló teljesítményt ismeri el, egyben emléket állít az iskola alapító-igazgatójának. Az a felnőtt személy kaphatja meg, aki az elmúlt évben (időszakban) kiemelkedőt nyújtott a zeneiskolai oktatás fejlesztése, minőségének biztosítása területén. A díj B. Urbán Teréz és Borsódy László képzőművészek által készített kerámia emlékplakett. Alsó harmadában Szentendre belvárosának sziluettje látható, mely felett – a kép felső harmadában – a magyar népművészeti motívumokból jól ismert éneklő madár foglal helyet, énekével szimbolizálva a zeneművészetet.

Arany, Ezüst és Bronz Violinkulcs elismerés:

A Zeneiskola legmagasabb tanulói elismerése. A díj egyedileg készített, violinkulcsot ábrázoló ötvösmunka, a díj fokozatának megfelelő bevonattal, valamint merített papírra készített, violinkulcsot ábrázoló díszoklevél – megkaphatja minden tanulói jogviszonyban lévő növendék, akit szaktanára javaslata alapján az Iskolatanács erre érdemesnek tart. Egy tanévben maximum kilenc Violinkulcs adható át.

Kiállításmegnyitó a grafika-festészet szakos tanulóink munkáiból 

2019 szeptemberében három telephelyen indulhatott meg a grafika-festészet oktatás az iskola keretein belül, idén szeptemberben pedig újabb osztályok indulhattak két kiváló pedagógusnak, Nagy Barbarának és Kaszai Krisztinának köszönhetően. A növendékeik legszebb munkáiból állítják össze a kiállításon megtekinthető alkotásokat, amelyeket egyelőre csak online tekinthetők meg.

A díjátadók közben az iskola művésztanárainak előadását hallgathatják, láthatják: Demeniv Mihály harmonikaművész, Kádár Krisztina és Kovács Zsuzsanna fuvolaművészek, Forrai Judit zongoraművész, Dömény Krisztián citeraművész, Koller Dániel tamburaművész, Szalacsovis Sándor zongoraművész és Kulcsár Máté gitárművész közreműködésével.

A felcsendülő művekről Kiss Eszter muzikológus tart rövid ismertetőt.

További cikkeink a témában